Читуља за Купрес - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Читуља за КупресHTML Online Editor Sample


Купрес је градић у Западној Босни и Херцеговини, који има важан геостратешки положај у региону. Налази се на 1.200м надморске висине, у Купрешкој висоравни. По етничком саставу до 1991. био је већински српски.

"Читуља за Купрес" је документарни филм о страдању Срба у Купресу и Босанској Крајини, које су починили хрватске и муслиманске јединице у два наврата. Први пут у Другом светском рату 1941-1945, а други пут током грађанског рата у Босни и Херцеговини 1992-1995. Филм прати дешавања и приказује сцене током постојања усташке Независке Државе Хрватске када је за четири године убијено 1.038 Срба, од чега је било 255 деце. Срби из Купреса су били већином партизански борци, од чега је њих 500 положило живот за слободу.

Коришћени су снимци и са ексхумације лешева из НДХ, која је обављена 28. августа 1990. године на Велику Госпојину где је нађено више од 300 костију од српских лешева у јамама купрешке висоравни, у Боровом пољу. Комунистичке власти СФРЈ нису дозвољавале раније ископавање костију српских мучника, јер би то "нарушавало братство и јединство" народа Југославије.

Крајем 1991. године креће ново организовање купрешких Хрвата са циљем да "доврше посао" из времена НДХ. Злочинци се враћају на место злочина. Почетком априла 1992. године Хрвати из Западне Херцеговине и Хрватске нападају Купрес и околна села, када су за само 4 дана неколико села уништено и спаљено, док су њихови житељи масовно убијани и одвођени у концентрационе логоре (сплитска Лора, херцеговачки Челебићи, шибенске Кулине и др.). 7. априла 1992. ЈНА ослобађа Купрес и хрватске паравојне јединице протерује.

Новембра 1994. године хрватске војне снаге из Хрватске и Босне и Херцеговине поново нападају Купрес и целокупно његово становништво тера у избеглиштво. Након рата у БиХ, предратних становника Срба се јако мало вратило. Сви су у страху за своју сигурност, далеко од завичаја.

Аутор филма је Раде Мутић.ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

Видово село - Бравнице - Брадина - Купрес - Мостар - Мркоњић Град - Ледићи - Петровачка цеста

Чардак - Босански Брод - Челебићи - Дретељ - Олга Драшко - Милорад Пајчин - Брчански злочинци

Брчко - Љубушки - Орашје - Оџак - Цинцар - Младен Маркач - Анте Готовина - Добросав Парага

Од логора до логора - Одбрана Херцеговине - Јаук - Мостарска црква - Стан' Неретво - Тигар

Мате Бобан - Јадранко Прлић - Јусуф Празина - Дамир Крстичевић - Валентин Ћорић - Азра

 Миљенко Филиповић - Тихомир Блашкић - Иван Кораде - Крешимир Зубак- Младен Налетилић

Миливој Петковић - ХВО

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BOSANSKA KRAJINA
BOSNA I HERCEGOVINA
HRVATSKI ZLOCINI
KUPRES
DEVEDESETE

Skip Navigation Links