Црна књига - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Црна књигаHTML Online Editor Sample

Докумeнтaрни филм "Црнa књигa" је причa о свим злочинимa коjи су вршeни нaд Србимa у новиjоj историjи.

20. столеће српском народу је донело много страдања и несреће. Балкански ратови 1912-1913 су само најавили велико зло које је долазило касније. Аустро-Угарска монархија је са Централним силама Осовине напала Краљевину Србију 1914. После почетних успеха уследио је страховит удар 1916. године и повлачење преко Албаније до Крфа. У Првом светском рату изгубљено је више од 1.200.000 српских глава.

У Другом светском рату 1941-1945 убијено је више од 1.500.000 Срба, било у шумама, концентрационим логорима или кућама... Срби су бацани у бунаре, јаме које су после затрпаване или чак забетониране, а трагови прикривани. Комунистичке власти СФРЈ су после за рад "братсва и јединства" прећутали многе злочине, а и сами су вршили злочине према Србима. Онима који су били за монархију, или су били русофили. На Голи оток је послано на хиљаде људи.

Распадом СФР Југославије 1991, над српским народом се надвила нова опасност од геноцида. Сепаратистичке снаге прво у Словенији и Хрватској, а касније и у Босни и Херцеговини су имале за циљ не само да истребе Србе из својих република, већ и да уклоне све трагове вишевековног постојања на тим територијама. У томе су имале незанемарљиву помоћ земаља ЕУ и НАТО пакта, које су у Хрватској помогле да се 1995. године изврше геноцидне акције "Бљесак" и "Олуја", када се десио највећи прогром у Европи после Другог светског рата. 1998. године на Косову и Метохији албански сепартатисти отпочињу нови рат, где им касније помаже и НАТО пакт 1999. године. Космет је тако окупиран, а Срби проганани.

Овај филм представља озбиљну лекцију из историје коју би требало сваки матурант да погледа, не због оцене, не због испита, већ због себе, због свог односа према отаџбини и народу из кога потиче, ма где се родио или живео.

Филм је изашао у продуцији Логораша Републике Српске. Аутори филма су: Милан Кнежевић, Далибор Јосиповић, Душан Јокић, Милан Јелисавац.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
PRVI SVETSKI RAT
DRUGI SVETSKI RAT
AUSTROUGARSKI ZLOCINI
NEMACKI ZLOCINI
USTASKI ZLOCINI
GENOCID
DEVEDESETE


Skip Navigation Links