Стари Брод - зелена гробница - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Стари Брод - зелена гробница 

Документарни филм "Стари Брод - зелена гробница" прича о ужасном злочину током Другог свјетског рата који су починиле хрватске и муслиманске усташке јединице у југозападним дијеловима Босне, односно доњем току ријеке Дрине.

Наиме у другој половини марта мјесеца 1942. године Јуре Францетић, командант злогласне Црне Легије креће у офанзиву, гдје му је задатк био да очисти цијело западно Подриње од Срба... све србско становништво од Хан Пијеска, преко Олова и Сарајева се слијевало ка Вишеграду, јер је ту био мост, ћуприја, преко кога су могли да пређу и касније се докопају слободе на територији Недићеве Србије.

Више од 10.000 Срба се нашло у тим колонама који су дошли до Вишеграда бјежећи пред усташким злотворима. Највећи покољи су се десили на православни празник Младенце 22. марта 1942. а убијање је настављено све до средине маја мјесеца те године. Италијанска фашистичка војска је затворила мост и тако постала саучесник тог монструозног злочина.

Најмање 6.000 Срба је за неколико недеља убијено, махом жена и дјеце, од којих је много било и млађе од 12 година. Каснија истраживања су показала да је број жртава ишао и преко 7.000 Срба. 

Академик Матија Бећковић, септембра 2019...
- "Стари Брод је Титаник за који нико не зна... У Старом Броду је подављено више људи него у Атланском океану на оном броду, за који зна цео свет".

Књижевник Милан Ружић...
- "Стари Брод је место где се српска крв улива у Дрину, а речно дно није прекривено камењем већ Србима".

 

Овај документарац који је јула 2020. године објавио Драган Радовић из Источног Сарајева, уз помоћ организације Заборављени коријени.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
PODRINJE
DRUGI SVETSKI RAT
BOSNA
USTASKI ZLOCINI
STARI BROD


Skip Navigation Links