Са Богом и фашистима - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Са Богом и фашистима 

Снимак једне од 12 епизода ТВ серије разговора Питера Клајнерта и Маријан Тралау са немачким филозофом Карлхајнцом Дешнером на тему улоге Ватикана у историјским збивањима током десет векова, инспирисаних Дешнеровим монументалним делом „Криминална историја римских папа“ у (до сада) 10 томова, које је најављено књигом „С Богом и фашистима“ (1965).

 У епизоди „Са Богом и фашистима“ [Mit Gott und den Faschisten] К. Дешнер говори о хрватском усташком покрету у светлу ватиканске политике која је Латеранским споразумима (1929.) озваничила Франка у Шпанији и Конкордатом са Немачком (1933.) признала нацизам и Хитлера, као и о покушају наметања Конкордата Краљевини Југославији 1936/1937. године,  да би избијањем Другог светског рата довела на власт Анту Павелића, односно подржала и признала Независну Државу Хрватску.

 

Карлхајнц Дешнер, приповедач, есејиста и књижевни критичар (ревалоризовао „фатално потцењене“ писце Роберта Музила и  Хермана Броха), пре свега је филозоф историје римокатоличке цркве. До сада је објавио педесетак књига које су превођене на европске и светске језике, а на српском (осим збирке „Ноћ око моје куће“, 1959), објављено је и његово двотомно капитално дело „Историја римских папа у 20. веку“ (2004.). Због ове провокатине књиге о папама расистима и лихварима аутор је екскомунициран из римокатоличке цркве. Књига говори о томе како је Ватикан довео Хитлера на власт, као и о саучеснишву Ватикана у геноциду над Србима.

Серија „Предавања Карлхајца Дешнера о политици римокатоличке цркве у 20. веку“ приказана је у 12 петнаестоминутних епизода на немачком Каналу 4 од краја 1992. до почетка 1994. године.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

БојникСајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја -

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT

Skip Navigation Links