Разбуђивање: Истина о Јасеновцу - www.zlocininadsrbima.com

   


Емисија на препоруку


РАЗБУЂИВАЊЕ: ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУУ 28. емисији емисији "Разбуђивање" гост је био проф. др. Србољуб Живановић, члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу.

Србољуб Живановић је Србин, који је рођен у Сарајеву 1933. године јер је његов отац ту добио прво запослење као железнички радник. Његови преци су из источне Србије са падина Хомољских планина.

Србољуб Живановић је као дечак запамтио почетак Другог светског рата, окупацију Сарајева од хрватских усташа... његова породица се често селила због опасности да његовог оца не ухапсе усташки злотвори. Медицински факултет је завршио у Београду, а након тога се бавио судском медицином и антропологијом.

Услед притиска јавности руководство социјалистичке Југославије у пролеће 1964. године доноси одлуку да формира домаћу комисију за утврђивање истине о Јасеновцу... коју су сачињавали два професора из СР Словеније, један Хрват Маричић и један Србин Живановић. Комисија је послата на локалитет некадашњег концентрационог логора Јасеновац и почела да врши истраживања око месец дана. Нису имали контакт са "спољним светом" јер су читаву ту операцију надгледали агенти југославенске безбедоносне службе УДБ-е. Истраживања су била мучна и тешка јер се радило о стотинама хиљада лешева и откопавању масовних гробница.

Сав њихов материјал је заплењен, а сам проф. др. Србољуб Живановић је тада дао један интервју београдском листу Илустрована Политика везано за та истраживања у Јасеновцу, који никада није објављен. Штавише, добио је претњу да "не дира у осињак".

Напустио је отаџбину и отишао у Африку да ради посао за који се школовао. Касније је отишао Велику Британију, тачније у Лондон, где се настанио. Своја истраживања о Јасеновцу и другим стратиштима усташке Независне Државе Хрватске није прекидао већ је наставио са посебним жаром.

Тако је долазио и до веома интересантних података као што су сарадња усташа и комуниста... тачније у затвору у Сремској Митровици давне 1935. године дошло је до потписивања споразума између Коминистичке Партије Југославије и Усташког покрета, па су Моша Пијаде и Миле Будак ставили параф на папир. Циљ је био уништити Србе и Српску Православну Цркву, јер су Усташе као Ватиканска чеда и комунисти као синови пролетерске Интернационале сматрале да свако ко хоће да подигне револуцију у Европи мора да сломи прво православне Србе.

Ватикан је још 1930-их година помагао усташки покрет у Италији и спремао их за обрачун са Србима. Априлски напад на Краљевину Југославију 1941. године донео је слом и распарчавање њене територије, где је највећи део припао Независној Држави Хрватској у који су ушли: Загорије, Славонија, Срем, Босна, Банија, Кодун, Лика, Горски Котари, Дубровник, дио Далмације, Херцеговина... већим делом области насељене српским живљем и са православним светињама.

Усташка идеологија и смисао постојања је био заснована на истребљењу Срба и Православља. Покољи над Србима су почели већ крајем априла 1941. у Гудовцу, настављени у Вељуну на Ђурђевдан 1941... и тако редом.

Када су Италијани увидели да систем концентрационих логора Јадовно-Госпић-Паг превазилази ужасе и да број жртава расте из дана у дан, они су га затворили. Мало касније, 21. августа 1941. заживео је логор Јасеновац у југозападном делу Славоније... логор који се стално ширио и постао права "фабрика смрти". Затвореници Срби, Јевреји и Роми су довожени углавном сточним вагонима. Убијања су била на најстрашније начине, здравом људском уму несхватљиве. Људи су топљени у казанима и од њих се правили сапуни, спаљивани у високим пећима. и сл.

У два наврата усташе су палиле документацију у Јасеновцу 1943. и крајем априла 1945. године. Сви напори током Другог светског рата да се ослободи Јасеновац нису уродили плодом јер је врх КПЈ стално стопирао.

Број жртава који већ деценијама изазива проблеме у српско-хрватским односима откривен је управо од оне комисије из 1964. Како проф. др. Живановић тврди да је у јасеновачким казаматима убијено 700.000 Срба, па 30.000 Јевреја.... и 80.000 Рома. Тај број је израчунат на основу десне бутне кости у једој јами. Комисија је била убрзо распуштена.

Тек касније 1991. на иницијативу удружења из Бања Луке формирана је један посебан тим међународних експерата, научника од којих ниједан није био са подручија СФРЈ. Они су истраживали локалитете у Јасеновцу у утврдили бројку од 700.000 Срба, 30.000 Јевреја и 80.000 Рома. Тако је и презентовано светској јавности.

О Јасеновцу и усташким стратиштима проф. др. Србољуб Живановић је до сада написао три књиге. У свакој књизи каже да главну одговорност за хрватске злочине (с)носи Ватикан, јер су знали све шта се дешава и подстрекивали хрватске усташе преко римокатоличких свећеника. Он наводи и податак да је око 1.400 фратара директно учествовало у геноциду над Србима 1941-1945.

 ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Шид

Плав и ГусињеКочевски масакр * Кикинда * Сириг

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевац * Лесковац

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Рисан

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци

Валтер Браухич * Аћиф ЕфендијаМирко ПукНДХ

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић

Италијанска војскаХенрик Верт * Бенито Мусолини

Јозеф ЈанкоМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани

Џафер Дева * Осман Растодер * Анте Павелић * Балисти

Асен Николов * Адолф Хитлер * Бенито Мусолини

Мидхат ФрашериВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Бугарска војска

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић

Љубан Једнак * Љубо Млађеновић * Острожин

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча

Дабробосански и Милешевски * Николај Велимировић

Ристо ЛојпурДоситеј Васић

ЛОГОР

Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка

Шарвар * Јастребарско * Карашjок

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen

Билогора * Пацовски канали * Личка трагедија

Књига из тишине * Кордунашки процес * Црна књига

Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Лежимир

Бог и Хрвати * Срем

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
JASENOVAC
VATIKAN
EMISIJA RAZBUDJIVANJE
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
DRUGI SVETSKI RAT
KOMUNISTICKI ZLOCINI
MEDJURNARODNA KOMISIJA
SRBOLJUB ZIVANOVIC
TAJNA POLICIJASkip Navigation Links