Разбуђивање - Пасија гробља: Кочевски Рог и Зидани мост 1945 - www.zlocininadsrbima.com

   


Емисија на препоруку


РАЗБУЂИВАЊЕ - ПАСИЈА ГРОБЉА: КОЧЕВСКИ РОГ И ЗИДАНИ МОСТ 1945У 51. емисији Разбуђивање гостовао је др Бојан Димиријевић, доктор историјских наука и заменик директора Института за савремену историју (ИзСИ).

Бојан Димитријевић је рођен 1967. године у Београду. Завршио је Философски факултет Београдског универзитета почетком деведесетих година 20. столећа и започео своја истраживања везано за Други светски рат и поратно доба. У ИзСИ сретао је колеге које су прво били чланови Савеза Комуниста Југославије, па тек онда научници, јер су морали да публикују дела о догађајима из блиске прошлости тако да се слаже са званичном доктрином још увек постојеће земље. Управо је та острашћеност и субјективност страначких пијуна довела до тога да маса људи не верује у рад историчара, већ средином 1990-их година дошло је до извесног побољшања по овом питању и наука је дошла испред идеологије.

Како Димитријевић наводи на почетку емисије Разбуђивање, масовне ликвидације су комунистички прваци започели још 1941. године, међу којима су се истицали чете Коче Поповића, Пека Дапчевића, Слободана Пенезића "Крцуна", Александра "Леке" Ранковића...итд. Такође, наводи податак да је друга половина те 1941. године један страшан период за Србију и Србе уопштено јер су масовно и страдали, како од окупатора, тако и услед братоубилачких размирица.

Комунистичко руководство видевши да је слабије од четничких снага у Недићевој Србији се повлаче у Босну где настављају своје деловање. Моша Пијаде на 1. заседању АВНОЈ-а у Бихаћу крајем новембра 1942. године износи доктрину деловања у рату, тако што се бројност увећава са бескућницима односно онима којима је све срушено и спаљено.

У јесен 1944. године долази до тога да се надзире крај Хитлерове коалиције, јер је Италија већ годину дана капитулирала, Западни фронт је отворен и успешно заживео, док је на Источном фронту Црвена армија са својом војском ушла у Пољску, Мађарску, Чехословачку, Румунију и Бугарску... Истовремено се и ситуација на Балкану мења. Црвеноармејци помажу Титовим партизанима у Србији да остваре победу над четницима, који се у расулу повлаче ка Аустрији.

Тада је завладао свеопшти терор од Лесковца до Београда, јер су комунисти преко своје тајне полиције ОЗНЕ спроводили масовна хапшења и ликвидације и цивила и војника ЈВуО, Недићеве Државне Страже, Љотићевог Збора...итд. Њихов циљ је превасходно био да на време уклоне све потенцијалне противнике своје идеологије односно социјалистичке револуције, те су их називали лажно "народни непријатељи", а уствари је било реч о класним.

Видевши шта се дешава мноштво цивила кренуло је са преосталим једницама Равногорског покрета у избеглиштво преко Босне ка Италији почетком 1945. године, јер су веровали да ће их Западни савезници узети у заштиту. Један од вођа црногорских прогнаника био је митртоплит црногорско-приморски Јоаникије Липовац. Овде је реч о десетинама хиљада људи на том Маршу смрти. Пре него што су се извукли из Подриња у рејону Фоче дошло је до масовних бацања у неколико јама од села Миљевина до Калиновика. Пар месеци касније дошло је до великог обрачуна на Лијевча Пољу изнад Бањалуке, где су у борбама са хрватским усташама изгинули четници под командом потпуковника Павла Ђуришића.

Димитријевић у емисији наводи и ово... Касније избеглице (Срби, Хрвати и Словенци) долазе у јужне делове данашње Аустрије где су их прихватили Енглези, који их средином маја 1945. тек што је завршен Други светски рат у Европи предавају Титовим партизанима који су отпочели масовна стрељања и бацање у дубоке крашке јаме, највише их је било у околини Марибора, Кочевског Рога...итд. Директива за овакве злочине стигле су из Београда по Титовом усменом налогу.

Још једна занимљивост од Димитријевића јесте то што је навео податак, да са Блајбуршког поља Енглези нису предавани само Хрвате којих је било нешто више од 50.000... него да је ту било близу 6.000 Срба са простора Црне Горе. Исто тако, да словеначка ОЗНА није имала ратне заробљенике, већ су их све по кратком поступку ликвидирали (били су најкрволочнији).

Историчар Димитријевић објаснио је и термин "Зидани мост", да се ту конкретно није ништа десило иако већ годинама у јавности се помиње та локација као место великог страдања. Заправо то је обична раскрсница где је дошло до раздвајања ове велике групе избеглица, који су тек наредних дана страдавали на другим местима. 18. маја 1945. дошло је до ликвидације црногорских Срба које је извршила III ударна дивизија ПОЈ.

Република Србија је тек 2009. године формирала Државну комисију за проналажење и обележавање свих тајних гробниц... та институција не радила свега две године, а онда престала са радом.

У емисији је такође објашњено како је дошло до прикривања истине о масовним ликвидацијама који су се дешавале на самом крају Другог светског рата и мало после. Комунистички апарат је преко УДБЕ успевао да системом притиска, уцена, репресалијама, непристојним понудама... спречи излазак истине на светло дана. Данас то острашћени људи називају некаквом ревизијом историје, јер им се руши лепа слика о прошлости у којој су они лепо живели.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

ЗЛОДЕЛА

Априлски рат * Крива РекаБојник * Крагујевац * Плав и Гусиње

Немачко бомбардовање БеоградаУрошевацКочевски масакр

Савезничко уништавање Београда * Бачка и Барања * Ниш

Новосадска рација * Бомбардовање Подгорице * Лесковац * Шид

ДрагинацКраљевоПива * Возућа * ДракулићВелика * Кикинда

Велика * Блажево и Бозољин * Панчево * Јабука * Сириг * Ђаковица

ЗЛОЧИНЦИ

Ласло Бардоши * Ференц ФишерШефкет Верлаци * Валтер Браухич

Богдан Филов * Евалд КлајстЏафербег Куленовић * Аћиф Ефендија

Италијанска војскаХенрик ВертМирко Пук * Бенито Мусолини

Бугарска војскаМустафа Круја * Борис III * Бедри Пејани * Џафер Дева

Асен Николов * Балисти * Адолф Хитлер * Бенито МусолиниНДХ

Мидхат Фрашери * Анте ПавелићВалтер Браухич * Васил Бојдев

Јурај Шпилер * Јозеф Јанко * Осман Растодер *

ЖРТВЕ

Браћа Остојић * Марко Бошковић * Сава Трлајић * Љубан Једнак

Петар ДабробосанскиСвештенство на Космету * Љубо Млађеновић

Вукашин Мандрапа * Сава Шумановић * Марија Почуча * Острожин

Дабробосански и Милешевски * Достиеј Васић * Николај Велимировић

Ристо Лојпур *

ЛОГОР

Шарвар * Плав * Сајмиште (Земун)Барч * Бараке на Сави

Бањица * Бејсфјорд * Дахау * Госпић-Јадовно-Паг * Карашок

Црвени Крст * Митровица * Сисак * Норвешка * Јастребарско

ПУБЛИКАЦ.

Бездане јамеЛогори Мађарске * Magnum Crimen * Пацовски канали

Књига из тишине * Кордунашки процес * Личка трагедија * Билогора

Бог и Хрвати * Заборављена рација * СПЦ * Фратри и усташе кољу

Деца у жициРади ти дијете свој посао * Крвава бајка * Црна књига

Политика терора * Злодела Фолксдојчера * Срем * Лежимир *ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
DRUGI SVETSKI RAT
OKUPACIJA SRBIJE
OKTOBAR 1944
PROLECE 1945
PASIJA GROBLJA
LIJEVCA POLJE
BANJALUKA POSAVINA
KALINOVIK MILJEVINA
BOSNA HERCEGOVINA
ALEKSANDAR RANKOVIC
SLOVENACKE SUME
MARIBOR DRAVOGRAD
AGENTI OZNE
SIMO DUBAJIC
ZIDANI MOST
STEVO KRAJACIC
TITOVI PARTIZANI
KOMUNIOSTICKI ZLOCINI
CRNOGORSKI CETNICI
DRAGOLJUB MIHAILOVIC
PAVLE DJURISIC
KOCEVSKI ROGSkip Navigation Links