Пребиловци - страдалничко село - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Пребиловци - страдалничко село 

Емисија БН телевизије "Црно на бијело" које говори о страдању Срба у Херцеговини током Другог свјетског рата у селу Пребиловци, крај Чапљине. Ово је један од највећих ужаса који су усташе починиле на тероторији Независне Државе Хрватске. Овај ужасан злочин се десио у љето, тачније од 2. до 6. августа 1941. године када су усташке јединице опколиле српско село Пребиловци, под командом Ивана Јовановића зв. Црни и том приликом убиле 820 српских цивила, највише жена и дјеце млађе од 12 година. Усташки џелати су бацали живу дјецу и њихове мајке у јаме. Многе жене и њихове ћерке су силоване. Страхота овог злочина је у томе што су усташе у локалој школи извадили цријева из утроба мале дјеце и развукли то по учионици, а главе жртава су им поређали по школским клупама, сва дјеца млађа од 12 година. О томе је италијански обавјештајни официр Александар Лузано, извјештавао шта је видио преко писма фашистичког вођу Италије, Бенита Мусолинија крајем августа 1941.

Пребиловцима су, тада, потпуно уништене 52 породице, а 36 огњишта је угашено. Страдање су преживјела само 172 становника Пребиловаца. Сви који су преживјели усташке покоље у љето 1941. године вратили су се крајем августа 1941. у своје село и формирали партизанску чету. Чета у коју су ушли сви борци формирана је тек 15. октобра 1941. Она је у почетку припадала столачком, а посље ситничком партизанском батаљону, али је била дубоко на територији у усташком окружењу. 

Након Другог свјетског рата, комунистичке власти Југославије нису превише мариле за кажњавање усташких злочинаца који су починиле овај свирепи злочин над недужним српским цивилима. Па су тако само три џелата ухапшена и кажњена. Многи су остали да мирно живе у околини Чапљине. Савез бораца НОР за БиХ је 1961. подигао споменик жртвама усташког и фашистичког терора у Пребиловцима, али нигде није наведена националност жртава.

Почетком 1990-их година у сјевероисточним и југозападним дијеловима Босне и Херцеговине поново васкрсава усташтво, који формирају своје паравојне јединице ХОС и ХВО. Њих је предводио Блаж Краљевић, хрватски емигрант из Аустралије и  генерал ХОС-а. У том великом погрому над српским становништвом у западној Херцеговини уништено је и запаљено много српских кућа, насеља, црвава и манастира. Пребиловци су опет порушени до темеља.

 


ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

БојникСајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја -

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
HERCEGOVINA
PREBILOVCI
BOSNA I HERCEGOVINA
DEVEDESETE

Skip Navigation Links