Пакао Независне Државе Хрватске - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Пакао Независне Државе Хрватске 

Документарни филм „Пакао Независне Државне Хрватске“, снимљен у продукцији Музеја жртава геноцида у Београду 2015-2016. Овај документарац садржи до сада непознате чињенице о злочину над Србима у Хрватској током Другог светског рата.

Овај историјски важан филм режирао је Драган Ћирјанић. Сценариста, директор музеја др Вељко Ђурић Мишина, објашњава да је филм, који траје 88 минута, подељен у два дела – први приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу, а други говори о судбини српске деце у усташким логорима и акцији Дијане Будисављевић како би их спасла.

Такође, документарац приказује историјат идеје о фалсификатима хрватске историје и на посебан начин даје неке нове чињенице о страдању Срба у НДХ, документујући до сада непознатим снимцима, фотографијама и списима. О овој теми први пут је снимљен филм без идеологије и примеса братства и јединства.

Филмска прича почиње са 1710. годином и наставља се преко илиризма, праваша, Бановине Хрватске и усташког покрета, па до геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Разрађене су теме: Априлски рат 1941. године, распад Краљевине Југославије, проглашење НДХ, сабирни и концентрациони логори…

 
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
JASENOVAC
DECA
DRUGI SVETSKI RAT
SPC


Skip Navigation Links