Олуја над Бачком 1941 - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Олуја над Бачком 1941 

Документарни филм "Олуја над Бачком 1941" је прича о мађарској окупацији Бачке, као дела Дунавске бановине, Краљевине Југославије током Другог светског рата.

Мађарска као немачки сателит је учествовала на почетку априла 1941. године у нападу на југославенску краљевину и присвојила Барању и Бачку, јер је према начелима екстремне елите из Будимпеште на те територије полагала историјско право.

У документарцу је приказан улазак Хоријевих трупа у Бачку, где су одмах отпочела хапшења, прогони и убиства србског живља... све је то рађено по налогу и сазнању званичне Будимпеште.

Мађарска олуја је захватила тако: Сомбор, Врбас, Суботица, Бач, Бајмок, Апатин, Бачка Паланка, Србобран... и у тим местима је кренула пљачка србске имовине. Према прокламацији мађарских окупационих власти сви становници који су дошли након 31. октобра 1918. године морали су све своје да оставе и врате се одакле су дошли.

На листи за одстрел нашли су се пре свега православни свештеници, бивши Солунци тј. учесници Великог рата, чланови Соколских друштава и сл. Заправо сви они који су могли да покрену покрет отпора према окупационим властима.

Више хиљада људи, процењује се и до 20.000 жена, деце, мушкараца је одведено у југо-западне делове Мађарске у концентрационе логоре где су утамничени четири године, све до доласка Црвене армије.

Печат овом филму дали су преживели сведоци тог ужаса који су пред камерама испричали сећања на те тешке дане свог живота. Иначе, филм је сниман на подручију места Растина и Алекса Шантић.

Филм је снимљен 2013. године, а аутори су Ђорђе Шибалин и Снежана Миливојевић, презентован је између осталог и у Будимпешти на манифестацији "Месец србске културе"...
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
MADJARSKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
BACKA
APRILSKI RAT


Skip Navigation Links