Олуја над Бачком 1941 - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Олуја над Бачком 1941 

Документарни филм "Олуја над Бачком 1941" је прича о мађарској окупацији Бачке, као дела Дунавске бановине, Краљевине Југославије током Другог светског рата.

Мађарска као немачки сателит је учествовала на почетку априла 1941. године у нападу на југославенску краљевину и присвојила Барању и Бачку, јер је према начелима екстремне елите из Будимпеште на те територије полагала историјско право.

У документарцу је приказан улазак Хоријевих трупа у Бачку, где су одмах отпочела хапшења, прогони и убиства србског живља... све је то рађено по налогу и сазнању званичне Будимпеште.

Мађарска олуја је захватила тако: Сомбор, Врбас, Суботица, Бач, Бајмок, Апатин, Бачка Паланка, Србобран... и у тим местима је кренула пљачка србске имовине. Према прокламацији мађарских окупационих власти сви становници који су дошли након 31. октобра 1918. године морали су све своје да оставе и врате се одакле су дошли.

На листи за одстрел нашли су се пре свега православни свештеници, бивши Солунци тј. учесници Великог рата, чланови Соколских друштава и сл. Заправо сви они који су могли да покрену покрет отпора према окупационим властима.

Више хиљада људи, процењује се и до 20.000 жена, деце, мушкараца је одведено у југо-западне делове Мађарске у концентрационе логоре где су утамничени четири године, све до доласка Црвене армије.

Печат овом филму дали су преживели сведоци тог ужаса који су пред камерама испричали сећања на те тешке дане свог живота. Иначе, филм је сниман на подручију места Растина и Алекса Шантић.

Филм је снимљен 2013. године, а аутори су Ђорђе Шибалин и Снежана Миливојевић, презентован је између осталог и у Будимпешти на манифестацији "Месец србске културе"...ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

БојникСајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја -

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
MADJARSKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
BACKA
APRILSKI RAT

Skip Navigation Links