Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Емисија "Некад било" о Курту Валдхајму 19.4.2011 

Емисија "Некад било" РТРС емитована 19. априла 2011. године, која говори о нацистичком злочинцу Курту Валдхајму, који је за време Другог светског рата боравио на Балкану, где је учествовао у злочинима које су починиле усташе на планини Козари (убијено 72.000 српских жртава), затим у источној Херцеговини и у Грчкој око Солуна. Још у току Другог светског рата Валдхајм је добио одликовање 1942. од Анте Павелића, усташког поглавника, тако је Валдхајм је био један од 20 нацистичких официра које је Павелић одликовао. 

А такође, након рата 1977. године, Валдхајм је добио лично одликовање од Јосипа Броза Тита, председника СФРЈ. Иначе у Генералној Скупштини УН, глас Југославије је био пресудан да Курта Валдхајма прогласе за генералног секретара ОУН и то у два мандата (1972-1981). Исто тако, Валдхајм је постао председник Аустије 1986. године.

У овој емисији се као гост појављује Данко Р. Васовић, новинар Вечерњих новости, који је открио ову аферу у вези Курта Валдхајма средином 1980-их година. Он говори о томе како је почео да истражује ову аферу, шта му се све догађало током трајања те афере, ко је све штитио из највишег комунистичког руководства Курта Валдхајма. Како је био прогањан од југославенске тајне службе УДБ-е, о томе како је доживео шиканирање од своје компаније када је разоткрио Валдхајма. Затим како је снимио документарни филм о Валдхајму, зашто није филм дуго година приказан, тј. забрањен у СФРЈ? Иначе, тај филм "Курт Валдхајм - Скривено зло", приказан тек 31. августа 2010. године у Њујорку (САД), на фестивалу документарног филма. Зашто су Уједињење Нације зажмуриле на одлуку Државне комисије о ратним злочинима СФР Југославије, која је Курта Валдхајма 17. децембра 1947. прогласила за ратног злочинца.

 


ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

БојникСајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја -

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
NACISTICKI ZLOCINI
KURT VALDHAJM
KOZARA
PIVA
BOSNA I HERCEGOVINA
DRUGI SVETSKI RAT

Skip Navigation Links