Говорило ми је нешто да ћу остат' жив - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Говорило ми је нешто да ћу остат' жив 

Документарни филм "Говорило ми је нешто да ћу остат' жив" је прича о човјеку који је 1941. године једини преживио усташки покољ у православној цркви Пресвете Богородице у Глини, а то је Љубан Једнак.

Злочин који се догодио није био најбројнији по жртвама, али је био један од најстрашнијих по свом карактеру на територији НДХ. Љубан Једнак је поред гнусног злочина у Глини преживио 1995. године и "Олују", да би му се душа две године касније придружила душама великомученика који нису преживјели покољ у глинској православној цркви.

Љубан Једнак једини је преживјели свједок по злу чувеног и јединственог злочина, који су починиле усташе од 29. јула до 5. августа 1941. године у православној цркви Рођења Пресвете Богородице у Глини, у тадашњој Независној Држави Хрватској. За непуних десет дана користећи се специјалним ножевима тзв. србосјек, Павелићеве усташе су у цркви заклали на најбруталнији начин најмање 1.564 Срба са подручја Кордуна, Баније и Поткозарја, а затим спалиле цркву. Љубан Једнак је свједочио после Другог свјетског рата у судском процесу на суђењу министру унутрашњих послова тзв. НДХ Андрији Артуковићу.

Пет деценија касније Љубан Једнак је доживио нови прогон и понављање геноцида. Заједно са својим земљацима, прогнан је у злочиначкој акцији хрватске војске „Олуја“ августа 1995. године.
1997. године умро у Београду, далеко од свог родног краја.

Иначе, након Другог светског рата на месту некадашње Православне цркве у којој се десио злочин, саграђен је спомен дом, испред кога су постављене табле с именима побијених. Након „Олује“, спомен дом је променио име у „Хрватски дом“, а табле с именима жртава су уклоњене

У продукцији филмске комапније СинеПро 93, 1996. године  снимљен је документарни филм „Говорило ми је нешто да ћу остат' жив“, по сценарију и режији Спасоја Јовановића  и Мирослава Станковића.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
GLINA
BANIJA
DRUGI SVETSKI RAT


Skip Navigation Links