Говорило ми је нешто да ћу остат' жив - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Говорило ми је нешто да ћу остат' жив 

Документарни филм "Говорило ми је нешто да ћу остат' жив" је прича о човјеку који је 1941. године једини преживио усташки покољ у православној цркви Пресвете Богородице у Глини, а то је Љубан Једнак.

Злочин који се догодио није био најбројнији по жртвама, али је био један од најстрашнијих по свом карактеру на територији НДХ. Љубан Једнак је поред гнусног злочина у Глини преживио 1995. године и "Олују", да би му се душа две године касније придружила душама великомученика који нису преживјели покољ у глинској православној цркви.

Љубан Једнак једини је преживјели свједок по злу чувеног и јединственог злочина, који су починиле усташе од 29. јула до 5. августа 1941. године у православној цркви Рођења Пресвете Богородице у Глини, у тадашњој Независној Држави Хрватској. За непуних десет дана користећи се специјалним ножевима тзв. србосјек, Павелићеве усташе су у цркви заклали на најбруталнији начин најмање 1.564 Срба са подручја Кордуна, Баније и Поткозарја, а затим спалиле цркву. Љубан Једнак је свједочио после Другог свјетског рата у судском процесу на суђењу министру унутрашњих послова тзв. НДХ Андрији Артуковићу.

Пет деценија касније Љубан Једнак је доживио нови прогон и понављање геноцида. Заједно са својим земљацима, прогнан је у злочиначкој акцији хрватске војске „Олуја“ августа 1995. године.
1997. године умро у Београду, далеко од свог родног краја.

Иначе, након Другог светског рата на месту некадашње Православне цркве у којој се десио злочин, саграђен је спомен дом, испред кога су постављене табле с именима побијених. Након „Олује“, спомен дом је променио име у „Хрватски дом“, а табле с именима жртава су уклоњене

У продукцији филмске комапније СинеПро 93, 1996. године  снимљен је документарни филм „Говорило ми је нешто да ћу остат' жив“, по сценарију и режији Спасоја Јовановића  и Мирослава Станковића.ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ  1941-1945

БојникСајмиште - Крагујевац - Бараке на Сави - Краљево - Логор Барч - Логор Шарвар - Пива

Априлски рат - Логор Бејсфјорд - Шид - Новосадска рација - Панчево - Бомбардовање Подгорице

Немачко бомбардовање Београда - Велика - Савезничко бомбардовање Београда - НДХ - 27. март

Лесковац - Велика - Ниш - Блажево и Бозољин - Дракулић - Кикинда - Плавски логор - Драгинац

Крива Река - Италијанска војска - Бачка и Барања - Бенито Мусолини - Свештенство на Космету

Ласло Бардоши - Ференц К. Фишер - Урошевац - Валтер Браухич - Хенрик Верт - Евалд Клајст

Плав и Гусиње - Возућа - Петар Дабробосански - Љубомир Млађеновић - Џафер бег - Мирко Пук

Шефкет Верлаци - Мустафа Круја -

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
GLINA
BANIJA
DRUGI SVETSKI RAT

Skip Navigation Links