Бојана Б. Тошовић - www.zlocininadsrbima.com


Оцените нам овај чланак:

Време: Ратови у СФРЈ

Област: Шумадија


Бојана Б. ТошовићАГРЕСИЈА НА ЈУГОСЛАВИЈУ 1999.

Нишки хероји - Слађана Станковић - Кошаре

Љиљана Жикић Карађорђевић - Бојана Тошовић

Милица Ракић - Сања Миленковић - Абердарева

Браћа Милић - Последице бомбардовања СРЈ

Павловић - Радослављевић - Ђурић - Перић

Ћирковић - Алексић - Кошанин - Шаћировић

Ниш - Бојана Тошовић - Рачак - Обарање Ф117

Мурино - Сурдулица -

 

Бојана Тошовић (1998-1999) је најмађа жртва агресије на СР Југославију током пролећа 1999. године, када су НАТО авиони бомбардовали Србију и Црну Гору у злочиначкој акцији коју су назвали "Милосрдни Анђео". Мала девојчица Бојана је погинула заједно са својим оцем Божином, 11. априла 1999. у селу Медаре, на путу између Подујева и Куршумлије.

Током агресије на СРЈ, за 78 дана погинуло је 78 деце, а међу њима је и мала Бојана, која је имала свега 11 месеци живота. За те ужасне злочине нико никада није одговарао. Шта више, званичници Србије углавном окрећу главу од несреће сопственог народа, а тужбе за злочине против НАТО генерала и секретара нису никада ушле у процедуру, јер су после 2001. године проглашене ништавним.

 

 

ПРЕТХОДНИЦА

Савезна Република Југославија (1992-2003) је трећа јужнословенска држава, која је настала крајем априла 1992. током распада друге Југославије, проглашењем Устава на Жабљаку, од стране делегата Србије и Црне Горе. У то време на простору Хрватске се водио жестоки рат између снага безбедности Републике Хрватске и крајишких Срба, који су већ формирали Републику Српску Крајину. Док је у Босни и Херцеговини, већ почео крвави рат између Срба и муслимана и Хрвата. Ратови на простору западно од реке Дрине су завршили у лето, односно јесен 1995. године, када је у САД, потписан Дејтоснки мировни споразум.

Одмах након тога америчке војне фирме почињу да активно помажу албанске сепаратисте са Косова и Метохије, тако што су оснивали терористичке кампове у Републици Албанији, дајући им оружје и логистику. Тако је настала албанска ОВК, чији су припадници после илегално убацивани на територију СР Југославије, са циљем пљачке, шверца, дестабилизације мира и безбедности, провоцирајући са полицијом и Војском Југославије сукобе већих размера.

У пролеће 1998. сукоби између албанских терориста и припадника српске полиције и војске постају све чешћи и жешћи, што се у лето 1998. претворило у отворени рат, са великим губицима на обе стране. Албански терористи су имали цело време подршку Запада. НАТО пакт је стално претио да ће се укључити у те сукобе и да Београд мора да смањи број војника и полицајаца на Космету, да би се избегла њихова "интервенција". У јесен 1998. године НАТО пакт почиње да довлачи своје војнике и технику у Вардарску Македонију и Републику Албанију, а некаквим споразумом "Милошевић-Холбрук" избегнута је агресија на СРЈ, 13. октобра 1998.

Наредне године, 15. јануара 1999. у косметском селу Рачак, општина Штимље, долази до сукоба припадника српске полиције и албанских терориста, које су западни медији фалсификовали, тако што су лажно извештавали по налогу Виљема Вокера, шефа косовске веривикационе мисије, како су српски полицајци побили албенске цивиле. Управо тај случај је био окидач за агресију и бомардовање СРЈ, што је покушано избећи у Рамбујеу, некаквим преговорима представника Србије и косметских Албанаца. Како ни то није успело, амерички генерал Весли Кларк је наредио бомбардовање, односно покренуо геноцидну акцију "Милосрдни Анђео"... 

 

 

БИОГРАФИЈА

Марија и Божина Тошовић су се венчали 1997. године, а у мају 1998. добили су ћерку којој су дали име Бојана. Дете је било весело и здраво, почело је да хода, тј. да прави прве кораке, изговара тј. гуче прве речи, када су бомбе почеле да падају на њихову отаџбину.

Марија Тошовић је у том моменту била у седмом месецу трудноће, тако да су Тошовићи чекали још једно дете, које је Марија донела на свет по окончању агресије 17. јуна 1999. године. Дала јој је име Анђелка, којој стално прича о сестри и оцу, које Анђелка није имала прилике да упозна, већ само из маминих прича, а чије слике стоје на зиду њиховог стана.

 

 

СТРАДАЊЕ

Дана 11. априла 1999. на велики православни празник Велика субота, изнад Медара, куршумлијско село које се налази на граници између Централне Србије и АП Косова и Метохије, авиони НАТО пакта истоварају свој смртоносни товар по пети пут за десет дана. Породица Тошовић се склонила у подруме своје куће, јер су били у страху да бомбе не погоде и њихову кућу, а и плашили су се за Марију.

У касним вечерњим сатима, када се поноћ већ ближила и чекао се Васкрс, најрадоснији хришћански празник, сирене су злокобно најавиле катастрофу. Бомбе су почеле да падају на Медаре и уништавају цивилне објекте. Док је Божина помогао Марији да оде до подрума да је склони, он се вратио по ћерку Бојану и узео је у наручије. У том моменту бомба НАТО авиона пада на кућу Тошовића и разара је.

Мала Бојана је одмах на месту остала мртва, док је њен отац још неко краће време давао знаке живота, али је био непокретан. Марија се онесвестила, тако је породица Тошовић остала испод рушевина своје куће. У зору, маријин брат Мирко и отац Саво долазе код Тошовића и расчишћавају терен, не би ли пронашли Тошовиће. Тако се и Марија мало прибрала и почела је да их дозива, не би ли јој помогли и извукли. Они успевају у томе и одводе Марију у куршумлијски Дом здравља, где јој лекари указују на помоћ.

 

 Да се не заборави и не понови!Skip Navigation Links