Сулејман Селими - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Косово и Метохија


Сулејман Селими


Сулејман Селими (1970.) је албански злочинац и учесник је рата на Косову и Метохији као припадник и оснивач ткз. Ослободилачке Војске Косова. Имао је висок официрски чин и био члан Главног штаба ткз. ОВК за Дреницу. Његов ратни надимак био је "Султан".

Још крајем осамдесетих година 20. века Селими је био члан организоване криминалне групе на Косову и Метохији, која је била умешана у илегалне послове трговине дрогом, а касније и шверцом оружја.

Занимљиво је то што је он био ослобођен редовног служења војног рока у ЈНА јер је проглашен неспособним, али је касније отишао са својим сународницима у Републику Албанију где је прошао обуке у камповима за обуку терориста, који су вршени под надзором војних инструктора из Немачке, Италије, Велике Британије...

Током најжешћих ратних сукоба 1998-1999 његова зона одговорности је била Дреница, односно централни део Косова и Метохије, где је он са својим јединицама починио стравичне злочине над Србима цивилима: убиства, пљачке, силовања, оснивање концентрационих логора, уништавање културне и духовне баштине итд.

За њим је крајем 1997. године издата потерница од југославенског Приштинског суда, и он је осуђен на 20 година затвора у одсуству.

Након завршетка НАТО агресије и варварског бомбардовања Србије и Црне Горе јуна 1999. године учествује у етничком чишћењу косовско-метохијских Срба.

Власти ткз. Републике Косово су Селимија са још шест сабораца ткз. Дреничке групе ухапсили 2013. године... тада му је суђено за злочине против цивилног становништва. Био је и осуђен, па је служио казну.

ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - ЛиковацСтаро Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне  - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Хероји пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић - Кос. Митровица

Битка на Паштрику - Воз - Соколови - Вељко Раденовић - Отац Харитон - Горан Шаћировић - Браћа Милић

Приштина - Лапушник - Кукеш - Рустем Мустафа - Хашим Тачи - Агим Рамадани

 

 

ЖИВОТОПИС

Сулејман Селими (алб. Sylejman Selimi) је рођен 25. септембра 1970. године у селу Овчарево, општина Србица, удаљено 44 км западно од Приштине. Основну школу је завршио у родном селу, а средњу похађао у Клини. На студије долази у Косовску Митровицу, где је уписао, а после и завршио Рударско-Металуршки факултет. После студија није се задржао у струци, јер је видео да организован криминал доноси огромну зараду.

Редован војни рок у социјалистичкој Југославији који је био обавезан за све младиће старије од 18 година, он је избегао тако што је проглашен неспособним. У војном одсеку после процеса регрутације је написано да је разлог ослобађања "Т-100".

Међутим, Сулејман Селими је као и већина његових сународника средином деведесетих година 20. века одлазио у Републику Албанију преко планинских путева и неприступачних терена. Тамо су организовани кампови за обуку терориста, који су директно надгледали војни инструктори западно-европских земаља: Немачке, Италије, Велике Британије итд. Заправо, земље НАТО пакта су албанске терористичке банде тада ујединили у ткз. Ослободилачку Војску Косова, чији су предводници поред Селимија били: Адем Јашари, Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

Са Адемом Јашаријем се упознао 1991. године, током једног жестоког окрашаја код села Доње Перказе и од тада постају добри сарадници.

Сулејман Селими је ожењен. Са женом Киметја има троје деце: ћерку и два сина.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Пошто је прошао обуке у Албанији, то му је био мотив више да настави да делује на Косову и Метохији са својом групом. Познавао је одлично терен и често је крстарио широм Космета правећи тешка кривична дела.

Према обавештајним подацима Полиције Републике Србије, Селими је са својом групом учествовао у првом организованом теористичком нападу ткз. ОВК 27. новембра 1996. године у Новој Резали, када је дошло до размене ватре са припадницима Полиције... после је имао нападе са својом групом на село Воћњак 25. новембра 1997. године, али и касније напао колону полицијских возила у селу Лауш, код Србице. 


Браћа Селими: Сулејман (лево) и Реџепи (десно)

 

Више од годину дана, тачније од фебруара 1998. до јуна 1999. године, Селими је био командант Главног штаба ткз. ОВК за регион Дренице (само један од седам зона), који је обухватао следеће општине: Клина, Обилић, Косово Поље, Исток, Липљан и Вучитрн. Тамо је био задужен за планирање злочиначких операција.

После погибије Адема Јашарија озлоглашеног криминалца из села Доње Перказе почетком марта 1998. године, он је изместио свој штаб у село Ликовац у полицијску станицу, где је вршио смотре јединица ткз. ОВК. Мало касније основао и конценрациони логор (за Србе и нелојалне Албанце)... ту је убијен полицајац Иван Булатовић из Пећи, као и Зенуан Дермиши, а главни управник Ликовачког логора био је Сахит Јашари, озлоглашени командант Војне полиције ткз. ОВК.

Априла 1998. године добија задатак да изгради инфраструктуру ткз. ОВК, па је направио и "Војну академију" у Ачареву. Ту је и формирана под његовим надзором јединица "Адем Јашари".

Када је отпочела НАТО агресија и варварско бомбардовање 24. марта 1999. године Селими је био повезан са Екремом Авдијем, командантом озлоглашене муџахединске јединице "Абу Бекир Сидик". Дреничка група је водила герилски тип рата: убиства, отмице, подметање експлозива, саботаже... имали су преко 1.500 униформисаних лица.

Његове јединице су од априла до јуна 1999. имале окршаје са србским снагама безбедности у позадини, шира околина Приштине, док су његови сународници покушавали да пробију бедем на југославенско-албанској граници прво у рејону Јуничких планина (караула Кошаре), а онда и долини реке Бели Дрим уз помоћ НАТО пакта... обе операције "Стрела" су доживеле слом и заустављене су.

 

ПОСЛЕ РАТА

Ратни сукоби на Косову и Метохији, као и НАТО агресија је завршена 10. јуна, када је ступио на снагу Војно-технички споразум из Куманова... Територију КиМ преузимају међународне снаге: КФОР и УНМИК, а са њима се враћају и албански терористи који врше етничко чишћење Срба и уништавање културно-историјске баштине.

Хашим Тачи, поставља децембра 1999. године Селимија за команданта Националне гарде ткз. Косова. Додељен му је и чин генерал-мајора. Када је основан ткз. Косовски заштитни корпус 2006. године, Селимију је обављао функцију заменика команданта. КЗК је касније 2008. преименован у ткз. Косовске Снаге Безбедности, када је дошло до илегалног самопроглашења ткз. Републике Косово у Приштини.

Када је дошло до жестоких сукоба албанске заједнице са владиним снагама у Вардарској Македонији, Селими је такође учествовао у шверцу оружја и водио са собом теористе да се боре за "Велику Албанију".

Сулејман Селими је био део криминалне групе Кадри Весељија, озлоглашеног криминалца који је одговоран за илегалне путеве дроге који из средње Азије преко Балкана иду у западну Европу. Поред њих двојице, у групи су били Џавит Јаљити, Реџеп Селими... као и Исмет Османи звани Цури, Зано Ћауши, итд...

У периоду 2009-2011 Сулејман Селими је постао амбасадор ткз. Републике Косово у Тирани.

Према проценама финансијских експерата Селими се сматра једним од најбогатијих људи ткз. Републике Косово... Рамуш Харадинај, премијер ткз. Републике Косово је именовао Селимија за свог политичког саветника.

 

 

СУЂЕЊА И ПРЕСУДЕ

Тужилаштво Републике Србије у Приштини је децембра 1997. године подигло оптужницу против Сулејмана Селимија, а Суд правде га је осудио у одсуству, на 20 година затвора због тероризма.

Тек 2012. године ЕУЛЕКС је започео истрагу против Селимија са сумњом да је починио злочине против човечности у рејону Дренице. Годину дана касније међународн судија Маурицио Салустро испред Еулексовог суда у Приштини издаје налог за хапшење против шест припадника ткз. Дреничке групе, где је наведено и Селимијево име.

У пресуди која је изречена маја 2015. годиине од међународног судије Сулејман Селими је осуђен на само 8 година затвора и то за мучење и убиства албанских цивила (а не Срба), касније је октобра 2016. године Апелациони суд у Приштини, под Еулексовим надзором смањио казну на 7 година робије. Пуштен је на слободу крајем 2018. године, јер је одслужио две трећине казне.

На једном од суђења у Косовској Митровици, заштићени сведок о логору Ликовац је изјавио следеће:
- "Зaтвор су нaдглeдaли и њимe руководили Сулejмaн Сeлими-Султaн, Jaхир Дeмaку, Шaбaн Шaљa, Зeћир Дeмaку, Мухaрeм Џeмajли, Сaхит Jaшaри, Хaшим Тaчи, Сaбит и Нухи Гeци и нeколико комaндaнaтa чиjих имeнa сe нe могу сeтити...
".

Хашки Трибунал га је позвао почетком 2019. године на саслушање, што је он одбио јер му је наводно нарушено здравље. Параокс је што су на друштвеним мрежама освануле његове слике са дочека Нове године у Приштини. Лекар са приштинске ОРЛ клинике је изјавио да његов пацијент Селими може да путује у Холандију само уз пратњу лекара.

Тек 6. фебруара 2019. године Селими је саслушан више сати у Приштини од истражиоца Специјалног суда за ратне злочине, који је под надзором Еулекса. 

 

ИЗЈАВЕ

Једне прилике док је трајао рат на Косову и Метоији, Сулејман Селими је дао изјаву страним новинарима овако:
- "Албанска нација постоји де фацто... Трагедија је што су Евроспке силе накох Првог светског рата одлучиле да поделе нашу нацију између неколико балканских држава.

Ми се сада боримо за уједињење целе нације, слободу свих Албанаца, укључујући оне у (Вардарској) Македонији, Црној Гори, осталим деловима Србије... Ми нисмо ослободилачка армија само за Косово".

Сулејманова жена Киметја је била озлојеђена када је њен супруг осуђен од суда па је осула паљбу по Хашиму Тачију и правосуђу:
- "Са толико наде чекам одлуку, то ми сломио душу. Нека те Бог проклиње због тога што си пустио моју децу да одрастају без оца".
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
ALBANSKI ZLOCINI
KOSMET
OVK
DEVEDESETE
BOMBARDOVANJE


Skip Navigation Links