Сафет Оручевић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Херцеговина

САФЕТ ОРУЧЕВИЋ


Сафет Оручевић (1955.) је муслимански политичар, пљачкаш, функционер, бизнисмен, који је почетком деведесетих година 20. вијека активно учествовао у разбијању Југославије и ратовима на тлу исте.

Оручевић је у прољеће 1992. године живио у Мостару гдје је постављен на чело општинског одбора Странке Демократске Акције чији је лидер био Алија Изетбеговић, шовинистички политичар који је два пута робијао. На самом почетку оружаних дејстава у БиХ, Оручевић је био дио муслиманско-хрватског савеза за борбу против Југославенске Народне Армије и Срба.

Касније, у љето 1993. године дошло је до кључања међусобних нетрпељивости и ватрених сукоба муслимана и Хрвата око подјеле ратног плијена у Мостару. Тако је и Сафет стао у ред са својим сународњацима за борбу да муслимани добију свој дио у долини Неретве.

Док је сарађивао са херцеговачким Хрватима, они су осмислили етничко чишћење и спровели у дјело прогон преко 30.000 Срба са мостарског рејона гдје су вјековима живјели. Такође, одговоран је за стварање паравојних формација које су вршили пљачку, незаконита хапшења, палеж имовине, масовна убиства и силовања жена. Супртоно Женевским конвенцијама о рату Оручевић је знао за постојање концентрационих логора у којима су довођени Срби цивили, касније и војници.

Од стране Тужилаштва БиХ и Хашког трибунала никада није оптужен за ратна злодјела иако је заузимао високу позицију у цивилној власти у Мостару на почетку ратних дешавања. Правосудни органи БиХ су деценијама под притиском, а евентуана пресуда Оручевићу би промјенила мозаик рата у БиХ, гдје би се видјело да и Срби имају жртве.

Посљедњих година има своје приватне фирме које сарађују највише са Аустријом и више пута је награђиван на пољу мира и сарадње у БиХ.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота

Ледићи * Мостар * Бравнице * ЧардакДобровљачка

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе

 Бјеловац * Босански Брод * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * Тузла * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток * Иваница

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић

Ахмет Сејдић * Мате Бобан * Ејуп Ганић * ХВО

Мушан Цацо * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић

Драган Викић * Миралем Мацић * Перо Вицентић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига

Русимир Хаџихусеиновић * Мехо БајрићМостарски

Селим Бешлагић * Оручевић * Амир Кубура

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела

Сребреник * Челебићи * Храсица * Брчко * Борсалино

Зоил * Хотел Бристол * Бихаћ * Мостар * Лукавац

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај

Виктор Бубањ * Завидовићи * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак

Раде РогићСлободан СтојановићРистовићи

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга Драшко

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Видово Село

Силовања * Кнежевићи *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Јелена '93

Бој за Возућу * Крици и опомена * Одбрана Херцеговине

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Јаук

 Душан Шеховац * 1335 дана * Побиј, покрсти и протерај

Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубо Млађеновић

Знаш менеРатни Хирург * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покоља

* Чапљина град злочинац

ЖИВОТОПИС

Сафет Оручевић је рођен 30. маја 1955. године у Мостару. Одрастао је у улици Антуна Зуанића бр. 22/II спрат.

Његов отац се звао Мухамед, а мајка Салиха Велагић (они су потурчени Срби, примили су исламску религију још у XVIII вијеку).

Средином седамдесетих година је имао своју банду која је по највећем граду Херцеговине харала и пљачкала скупоцјене ствари од имућних грађана и продавница. То га је 1977. године коштало затвора, јер га је Окружни суд у Мостару осудио двије године робије. Занимљиво је то што му је тада сарадница била Маја Звонић, касније супруга Хариса Силајџића, члана муслиманске врховне тројке уз Алију Изетбеговића и Ејупа Ганића, почетком деведесетих година.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Почетком 1990. године у Југославији је уведен вишепартијски систем, након 45 година комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем демократизације друштва и побољшања услова живота. Међутим, сепаратистичке снаге у западним и централним дијеловима земље су то искористиле за остваривање својих иредентистичких планова.

Тако је започет процес разбијања југославенске федерације јер су западни и оријентални центри моћи имали за циљ растурити Југославију, коју су доживљавали као србски бастион. Помагали су сепаратисте и на дипломатском плану, али и преко шпијунског дјеловања, односно сигурносно-објавјештајних служби.


Ко се с' киме договара: Алија, Кинкел и Фрањо

Сафет Оручевић је на првим вишестраначким изборима у БиХ 18. новембра 1990. изабран као предсједник локалног одбора СДА за Мостар. Наредно љето је учествовао у илегалном наоружавању и стварању муслиманских паравојних формација: "Зелене Беретке" и "Патриотска Лига". Овдје су примани већином ликови који су имали проблем са законом: пробисвјети, лопови, алкохоличари, силеџије, убице...итд. Заправо, требало је наћи особе које су спремне да сљепо извршавају наређења.

Почетком прољећа 1992. године у Мостару су муслиманско-хрватске наоружане банде почеле да круже и да застрашују Србе цивиле. Формиран је ткз. Кризни штаб гдје је био и Оручевић, са циљем вјештачки изазивањем тензија. Почели су упади Србима у куће, имања, трговине, радње... све ово је рађено без судског налога да је неко од Срба починио кривично дјело. Невини људи су одвођени на инфромативне разговоре, пребијани и лажно оптуживани да су шпијуни за ЈНА. 


Саборни храм у Мостру: Нестајање вијекова

Већ у јуну 1992. власт у Мостару чији је Оручевић био саставни дио је отпочела свеопшти прогон србског живља, који су у Мостару чинили трећину становништва. Вршена су масовна убиства, силовања, палеж имовине, пљачке, уништавање свега што има везе са Србством и Православљем. Такође, хрватско-муслиманске снаге су запалиле Саброрни храм Св. Тројице који је стар 120 година а постао је симбол града. Касније је ова православна светиња минирана експлозивом велике разорне моћи и срушена до темеља.

Супротно Женевским конвенцијама о рату, муслиманско-хрватске снаге су оснивале десетине концентрационих логора: Правни, Машински факултет, фабрика "Ђуро Салај", Человина...итд. Били су то прави казамати тј. мјеста за мљевење Срба, који су ту трпили најстрашнија иживљавања од умоболних монструма. Мноштво жена, дјевојчица је ту силовано по више пута, а злочинци су се наслађивали и хвалили између себе. У мостарским тамницама било је више хиљада Срба "смјештено". О свим овим детаљима Оручевић је био врло добро упознат.

Сафет Оручевић је био превртљив лик који је преко својих познанстава себи извадио хрватски пасош још 1992. године, како упућени кажу да може побјећи у иностранство ако дође до контраофанзиве Армије босанско-херцеговачких Срба. Имао је сусрете са генералом Ратком Младићем и дивио му се. Тачније у муслиманско-хрватском сукобу 1993-1994, гдје су муслимани у зони Мостара били у незавидној ситуацији, тражио је више пута помоћ од србске артиљерије.

Хуманитарна помоћ међународне заједнице која је стизала у Мостар за све грађане ишла је директно у руке Оручевића који је одлучивао коме и колико се дијели. Ту је било разних махинација и лична корист Оручевићу.

Такође било је чест случај "продаје слободе". У случају да неко са србске стране може да плати слободу за неког свог ближњег, Оручевић је излазио у сусрет за позамашну суму новца од неколико хиљада њемачких марака. Њему људски животи па чак и својих сународњака нису значили ништа, јер је он искључиво гледо личну корист.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА
ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг

Нежидер * Ашах на Дунаву * Перник

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер

Џумаја * Фердинандово * Варна * Добрич

Пловдив * Сливен * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац

Крушћица * Раб * * Аушвиц * Нађкањижа * Керестинац

Јастребарско * Тења * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште

Сисак * Шарвар * Црвени крст * Ботн * Корген

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос

Зоил * Стролит * Горажде * Копар * Доб при Мирни * Јајце

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ

Храсница * Зеница * Ракитије * Рибарска колиба

НАКОН РАТА

Када је 21. новембра 1995. године у Дејтону (Охајо, САД) потписан мировни уговор између три зараћене стране, престала су сва оружана дејства у Босни и Херцеговини. Тамо је одлучено да се БиХ подијели на двије цијелине: Србску Републику (49%) и Федерацију (51%). Мостар је остао у Федерацији, а међунардне снаге су чувале "мир" и највећим дијелом киднаповале полицијске и војне официре РС. Повратак Срба на своја огњишта ишао је тешко и споро.

У Мостар се почетком 21. вијека вратило тек 4% пријератних становника србске националности, а Сафет Оручевић је повратницима давао лажне наде о суживоту и на темељу тога је добијао гласове на изборима.

Желећи да сакрије своју криминалну прошлост и учествовање у УЗП, Оручевић се укључио у обнову Мостара, који је највише страдао 1993-1994 током муслиманско-хрватских оружаних сукоба. Радио је на помирењу Хрвата и муслимана, али је то ишло врло тешко. У то вријеме он је основао невладино удружење "Центар за мир и мултиетничку сарадњу". Донацијама међународних клуба повјерилаца и град на Неретви се полако обнављао, а Оручевић је био задужен за те послове.

Заправо, у два мандата он је био градоначелник и доградоначелник у Мостару.

Након десет година чланства у Странци Демократске Акције, он је напустио јер је видио да га не желе нити да ико спроводи његове захтјеве у централи СДА у Сарајеву.

Касније је основао своју компанију која је пружала консултантске услуге, а која је у Аустрији имала врло добре финансијске партнере. Са њима је сарађивао на пољу некретнина и енергетских постројења. Овај посао му је доносио велику зараду.

Основао је чак и своју приватну телевизију ТВ1, као и више интернет портала који су се бавили пласирањем вијести из свијета здравља, енергетике, политике, економије и сл.

Данас живи слободно у БиХ без икаквих санкција, с обзиром на чињеницу да је умјешан у УЗП.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * РачакДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Оцените нам овај чланак:
Tags:
MUSLIMANSKI ZLOCINCI
DEVEDESETE GODINE
DOLINA NERETVE
GRAD MOSTAR
SREDNJA HERCEGOVINA
RASPAD SFRJ
PARTIJA SDA
PROLECE 1992
KONCENTRACIONI LOGORI
PROGON POGROM
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
ETNICKO CISCENJE
BIZNISMEN FUNKCIONER

Skip Navigation Links