Енвер Хаџихасановић - www.zlocininadsrbima.com

   


Период: Југославенски ратови 1990-их
Област: Босна

ЕНВЕР ХАЏИХАСАНОВИЋ


Енвер Хаџихасановић (1950.) је бивши официр Југославенске Народне Армије и потоњи генерал муслиманске војске у Босни и Херцеговини који је активно учествовао у разбијању Југославије и ратовима на тлу исте.

Прошао је војне школе КоВ у Београду, а потом је службовао у Сарајеву и Тузли. У хијерархији ЈНА је брзо напредовао гдје је стекао чин потпуковника. Он је био један од оних југославенских официра који су паравојним снагама лојални СДА одавали службене тајне, па је као такав стављен у кућни притвор 1992. Успјева побјећи и придружује се муслиманској Територијалној одбрани БиХ.

Крајем 1992. Хаџихасановић постаје командант Трећег (зеничког) корпуса ткз. Армије БиХ, а већ годину дана касније бива унапријеђен  у начелника штаба Врховне команде.

Током оружаних дејстава у Босни и Херцеговини, Еневер Хаџихасановић је био врло добро упознат са злодјелима које су чинили његови војници, односно наоружани одреди којима је заповједао. Ријеч је о етничком чишћењу немуслиманског становништва у централним дијеловима Босне. Такође, пљачки, палежи имовине Срба и Хрвата... уништавању културно-историјских споменика и духовне баштине.

Сем тога, муслимански бојовници су оснивали концентрационе логоре у којима су незаконито држали претежно цивиле, али и војнике. Услови у којима су они држани били су застрашујући и нехумани. Логораши су пролазили кроз психо-физичке тортуре и морбидна иживљавања само зато што су били неподобни по националној и религиозној припадности.

Муслиманска војска у БиХ је била дио геноцидне политике гдје је њихова улога била етничко чишћење односно стварање државе према "Исламској декларацији", аутора Алије Изетбеговића. У томе су им помагали добровољци из арабског свијета који су долазили из земаља сјеверне Африке и југо-источне Азије.

Хашки трибунал је расписао потјерницу за њим почетком 21. вијека. У првостепеној пресуди Међународног кривичног суда за бившу Југославију 2006. Хаџихасановић је проглашен кривим због кршења закона и обичаја ратовања, па је осуђен је на пет година и шест мјесеци затвора, док је у другостепеној пресуди казна затвора му је смањена на 3,5 година.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота * Ледићи

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице * Мостар

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе * Бравнице

 Бјеловац * Босански Брод * Чардак * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * ТузлаДобровљачка * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес * Иваница

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић * Ахмет Сејдић

Мушан Топаловић * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић * Ејуп Ганић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић * ХВО

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић * Мате Бобан

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић * Драган Викић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке * Миралем Мацић

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига * Перо Вицентић

Русимир Хаџихусеиновић * Шеве * Мехо Бајрић * Селим Бешлагић

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак * Мостар * Оручевић

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини * Амир Кубура

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела * Зоил * Челебићи

Бихаћ * Виктор Бубањ * Хотел Бристол * Борсалино * Храсица * Брчко

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај * Мостар * Лукавац

Завидовићи * Сребреник * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак * Раде Рогић

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга ДрашкоРистовићи

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Слободан Стојановић

Силовања * Кнежевићи * Видово Село *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Битка за Возућу * Јелена '93

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Крици и опомена * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Одбрана Херцеговине

1335 дана * Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубомир Млађеновић

Знаш мене * Јаук * Побиј, покрсти и протерај * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покољаРатни Хирург

 Душан Шеховац * Чапљина град злочинац

 

ЖИВОТОПИС

Енвер Хаџихасановић је рођен 7. јула 1950. године у Зворнику, на самом истоку Босне, односно у горњем дијелу Подриња.

Његов отац се зове Бесим, а мајка Рефија.

Школовање и каријера

Након што је матурирао у средњој школи одлази у Београд гдје је уписао Војну академију 1969. године, смјер: копнена војска. Ту је дипломирао 1973. и произведен у чин поручника (најнижи официрски чин). Служба га је распоредила да ради у Тузли и Сарајеву.

Почетком осамдесетих година добија чин капетана 1. класе и наставља усавршавање у Комадно-штабној школи у Београду. Добио је одличне оцијене и чин мајора.

Нова дужност му је била командант једног батаљона војне полиције у ЈНА. Потом добија радно мјесто као начелник штаба 49. моторизоване бригаде, а већ наредне године та бригада постаје механизована, док је Хаџихасановић постао њезин командант. Тада је имао чин потпуковника ЈНА.

 

ЗЛОЧИНАЧКА ОДИСЕЈА

Почетком јануара 1990. године у Југославији је уведен вишестраначки систем након 4,5 деценије комунистичке диктатуре. Ово је урађено са циљем демократизације друштва и побољшања социјално-економских услова свих грађана.

Међутим, иредентистичке снаге су у западним дијеловима тадашње земље то искористили да остваре свој наум у погледу разбијања југославенске федерације. Сепаратисти су имали велику помоћ земаља Европске заједнице и НАТО пакта, како на дипломатском плану, тако и шпијунско дјеловање.

У Босни и Херцеговини су одржани парламентарни и локални избори 18. новембра 1990. гдје су побједиле партије са националним предзнаком: Странка Демократске Акције, Хрватска Демократска Заједница и СДС. На локалном нивоу ова коалиција је имала власт у свим босанско-херцеговачким градовима изузев Тузле. Ту је побједио Реформски покрет, који је предводио тадашњи југославенски премијер Анте Марковић. 

Наредне године у СР Словенији и СР Хрватској су се разбуктали оружани сукоби, односно паравојне формације су напале касарне и официре ЈНА. У Босни и Херцеговини је дошло до појаве илегалног наоружавања 1991. и стварани су наоружани одреди под командом страначких првака СДА ("Зелене беретке" и "Патриотска лига") и ХДЗ. Селекција за попуњавање паравојних јединица није имала неке посебне критеријуме, углавном су то били ликови који су имали проблем са законом, односно са маргине друштва (алкохоличари, пробисвјети, коцкари, силеџије, убице...).

Контраобавјештајна служба ЈНА је открила да Хаџихасановић има контакте са првацима СДА и да им одаје војне тајне. Стављен је у кућни притвор у прољеће 1992. Он је већ 8. априла успио побјећи и придружити се муслиманској Територијалној одбрани у БиХ. Фактички је дезертирао.

Постављен је за првог команданта 3. корпуса ткз. Армије Босне и Херцеговине, чија је команда била у Зеници. Ту је остао све до 1. новембра 1993. када добија унапређење и постаје начелник штаба Врховне команде АБиХ. Тада је добио чин бригадног генерала.

КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОРИ И МУЧИЛИШТА ЗА СРБЕ У 20. СТОЛЕЋУ

ВЕЛИКИ
РАТ

Броумов * Јиндриховице * Омолуц * Куберг * Нежидер * Ашах на Дунаву

Шопроњек * Болдогасоњ * Арад * Велики Међер * Џумаја * Фердинандово

Пловдив * Сливен * Варна * Добрич * Перник * Јамбол * Добој * Маутхаузен

ДРУГИ
СВЕТСКИ

Даница * Стара Градишка * Госпић-Јадовно-Паг * Јасеновац * Крушћица * Раб

Јастребарско * Тења * Керестинац * Доња Градина * Бараке на Сави * Барч

Бањица * Дахау * Бејсфјорд * Плав * Карашок * Сајмиште * Сисак * Шарвар

Црвени крст * Ботн * Корген * Аушвиц * Нађкањижа

1990-те

Керестинац * Лора * Челебићи * Велесајам * Дретељ * Силос * Зоил * Стролит

Пакрачка Пољана * Дубровачка 30. * Велепромет * Рибарска колиба * Орашје

Оџак * Брчко * 27. јули * Љубушки * Ликовац * Лапушник * Доб при Мирни

Кукеш * Дол при Храстнику * Жута кућа * Виктор Бубањ * Горажде * Копар

Храсница * Зеница * Ракитије * Јајце *

Током 1992-1993 док је у Босни и Херцеговини буктао грађанско-вјерски рат, Енвер Хаџихасановић сљедећи геноцидну политику муслиманске тројке: Алија Изетбеговић, Ејуп Ганић и Харис Силајџић је одговоран за етничко чишћење централних дијелова Босне: Добој, Теслић, Зеница, Лашва, Какањ, Травник, Бугојно, Бусовача, Маглај, Јајце, Купрес...

Мноштво србског и хрватског становништва је убијано и прогнано, док је њихова имовина спаљивана или конфискована. Културно-историјска добра су рушена или демолирана, а духовна баштина је уништавана. Ово је рађено са циљем трајног протјеривања немуслиманског становништва са територије БиХ која је морала постати етнички и вјерски чиста по угледу на "Исламску декларацију" (шовинстичко дјело из 1971.).


Завршен посао на Озрену

У своје редове Хаџихасаовић је примао добровољце из арабског свијета, а то су ратници Џихада из земаља сјеверне Африке, Блиског и Средњег Истока. Они су били познати по својим монструозним убиствима, најчешће хладним оружјем гдје се огледало иживљавање неслућених размјера. О томе постоји неколицина видео снимака са којима су се они хвалили у матичним земљама. Имали су своју једницу - Ел Муџахедин.

Енверови бојовници су оснивали концентрационе логоре у којима су претежно незаконито довођени цивили, касније припадници ЈНА и ВРС. Цивили су утамничени јер нису били подобни по националном или вјерском кључу, на основу лажних оптужби, да су: чланови политичке партије, посједују оржује, одају положање преко радио станице и сл. Забиљежено је да су довођене читаве породице, док су жене и дјевојке немали број пута силоване и то у присуству њихових блиских рођака.


Логор: Музичка школа у Зеници

У тим казаматима су извођена настрашнија мучења, почевши од шамарања, ударања ногом илу кундаком у виталне дијелове тијела, прикључивања на индукторски телефон, пребијање дрвеним палицама или металним штанглама, убадање ножа у предијелу груди или стомака, одрубљивање главе, ломљење костију, бацање на земљу са велике висине, сипање алкохола или соли на ране...

Сем тога, логораши су одвођени на лажна стријељања или копање ровова на првим линијама фронта. Држани су у нехигијенским условима, гдје су спавали на бетону без ћебета или душека. Тоалет за вршење нужде ријетко гдје је постојао. Храна је била недовољна или пак претјерано зачињавана. Такође и љекарска њега им је ускраћивана намјерно.

Често су официри подстицали тј. хушкали своје подређене да врше овакве ужасне радње. О свему овоме Хаџихасановић је био врло добро упознат, али није чинио ништа да се ово зло заустави.

 

НАКОН РАТА

Оружана дејства у БиХ су престала 21. новембра 1995. када је у Охају (САД) потписан Дејтонски мировни уговор. Тим документом је предвиђена ентитетска подијела БиХ на: Србску Републику (49%) и Федерацију (51%), при чему град Брчко добија статус дистрикта.

Када је формирана Војска Федерације БиХ, Енвер постаје члан Генералштаба. Крајем деведесетих година бива пензионисан у чину генерал-мајора.

Хашке пресуде

Међународни кривични суд за бившу Југославију је 5. јула 2001. подигао оптужницу против муслиманске тројке: Енвер Хаџихасановић, Мехмед Алагић и Амир Кубура. У тужби коју је написала тужитељка Карла дел Понте стоји да су ова тројица осумњичени да су прекршили законе и обичаје ратовања, као и да су повредили одредбе Женевске конвенције.

Суђење је тралало неколико година, а првостепена пресуда Хаџихасановићу је донесена у прољеће 2006. када је проглашен кривим јер није предузео нужне мјере да се казне починиоци ратних злодјела из његових јединица у Зеници и Бугојну 1993. над србским и хрватским становништвом. Казна му је гласила пет година и шест мјесеци затвора. Двије године касније, у другостепеној пресуди казна му је смањена на 3,5 године.

На слободу излази 23. априла 2008. пошто је издржао робију.

Данас живи у БиХ гдје ужива статус хероја па је добио и надимак "ђедо". Додуше нема баш публицитет као шефови пријератног сарајевског подземља: Јука Празина, Рамиз Делалић, Исмет Бајрамовић, Мушан Топаловић и др.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар * Игор Бавчар

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат * Прогон Срба

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Ратко Каталина * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар * Книн

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Масленица * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп * Славонска Пожега

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец * Лора

Марино Село * Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко * Кијани

Иван Кораде * Иван Векић * Мирко НорацМиљенко Филиповић

Ђуро БродарацДобросав Парага * Јесење Кише

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * БрезаБравнице

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Алија Изетбеговић * Озрен

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде * Ејуп Ганић

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина * Јама Казани

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор БубањСмолућа

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће ОдбранеЦацо * Фоча

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Љубо Млађеновић

Насер Орић * Глођанско Брдо * Бугојно * Купрес * Сердари * Сефер Х.

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај * Клечка

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон * Иван Булатовић

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко * Кафић Панда

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац * Ликовац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ

Муслимани у саставу апаратуре Независне Државе Хрватске 1941-1945

Албанци минирали Богородичину цркву у Скадру 1969. године

У паклу Височког логора

Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба

Казне нема само за злочине над Србима у БиХ

Велика побједа или обмана: Јаков Милатовић умјесто Мила Ђукановића на трону Црне Горе 2023. годинеОцените нам овај чланак:
Tags:
MUSLIMANSKI ZLOCINCI
ENVER HADZIHASANOVIC
POZNATI ZVORNICANI
ARMIJA BIH
OFICIR GENERAL
DEVEDESETE GODINE
DEZERTERI IZDAJNICI
NOVEMBAR 1993
KARLA DEL PONTE
JUGOSLAVENSKA ARMIJA
BUGOJNO JAJCE
DOBOJ MAGLAJ
BUSOVACA TRAVNIK
LASAVSKA DOLINA
UBISTVO CIVILA
HASKI OSUDJENICI
MUCENJE ZAROBLJENIKA
DOBROVOLJCI MUDZAHEDINI
VOJNA POLICIJA
ZENICKI KORPUS
NADIMAK DJEDO
KONC. LOGORI
RATNICI DZIHADA
OZREN URAGAN

Skip Navigation Links