Азра Алешевић Башић - www.zlocininadsrbima.com


Време: Распад СФР Југославије и ратови 1990-их

Област: Босна и Херцеговина


Азра Алешевић Башић


Азра Алешевић-Башић је бивша припадница 111. ријечке бригаде Војске Републике Хрватске (иако постоје информације да је то била 108. бригада хрватске војске), која је учествовала у рату у Босни и Херцеговини током деведесетих година 20. вијека.

Осуђена је на 14 година затвора за стравична мучења Срба цивила у логорима за Србе, од Босанског Брода до Дервенте.

Због своје свирепости носила је надимке "Крвава Азра" и "Азра - два ножа".

Учествовала је у мучењу на десетине Срба заробљеника, а у најмање три логора је била активна и то у периоду април - јул 1992. године.

Дуго година се скривала у Сједињеним Америчким Државама под лажним идентитетом, одакле је депортована у Босну и Херцеговину новембра 2016. године. Њено суђење је трајало годину дана у Сарајеву, али је пресуда била минимална у односу на учињена злодјела.

ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

Видово село - Бравнице - Брадина - Купрес - Мостар - Мркоњић ГрадПетровачка цеста

Чардак - Босански Брод - Челебићи - Дретељ - Олга Драшко - Милорад Пајчин - Брчански злочинци

Брчко - Љубушки - Орашје - ОџакМладен Маркач - Анте Готовина - Мостарска тамница

Од логора до логора - Одбрана Херцеговине - Јаук - Мостарска црква - Стан' Неретво - Тигар

Мате Бобан - Јадранко Прлић - Бруно Стојић - Слободан Праљак - Валентин Ћорић - Азра

 

 

ЖИВОТОПИС

Азра Башић (дјевојачки Алешевић) је рођена 22. јуна 1959. у Ријеци надомак Истре на крајњем западу СР Хрватске, тада дио бивше Југославије.

Иако су њени родитељи рођени у околини Добоја (БиХ). Средином 1950-их су дошли у Ријеку "трбухом за крухом".

Њен отац је био поморски капетан и путовао свуда по свијету бродом. У детињству није оскудјевала. Удала се у Ријеци и родила сина.

Почетком ратних сукоба 1990-их се вратила у завичај као добровољац. Син јој је касније умро од срца када су се нашли у ратном окружењу.

Негдје око 1. марта 1994. године се поново удала за Неџада Башића из Дервенте. Али се развела 2005. године током емиграције у САД.РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Први логор за мучење Срба у Дервенти је формиран 12. априла 1992. године у Дому Југославенске Народне Армије прекопута зграде Општине које су запосели припадници муслиманско-хрватских паравојних снага. Претходно су имовину Срба у Дервенти опљачкали и спалили.

Азра Башић је увјек у војничким чизмама носила два ножа. Знала је често да урезује крстове или 4 слова "С" на својим жртвама. Једно краће вријеме је и сама била заробљена од србских војника. Послије размјене се придружила хрватској паравојсци.

Логораши Радојица Гарић и Драган Ковачевић са још двадесетак логораша су портврдили да је Азра Башић заклала (убола ножем у врат) Благоја Ђураша који је био миран и повучен човјек, запослен као рачуновођа у Дервенти. Ђураш је незаконито ухапшен и доведен у логор Дома ЈНА у Дервенти. Ту је више пута претучен од хрватских и муслиманских паравојника.

Остале логораше који су били претучени и свезани Азра Башић је вукла за косу и терала да пију крв од Ђураша. Једном затворенику је одсјекла полни орган, јер је тај наводно учествовао у силовању једне девојчице.

Прије сваког клања и мучења Срба она се гласно смијала. Нико од затвореника није смио да је гледа у очи јер би био одмах мучен. Отужује се и за смрт Чеде Чудића.

У својим мучењима Азра је знала да користи кљешта. Па је тако логорашима често чупала уши или их је хватала за тестисе. Србске логораше је тјерала да се скину голи, да легну на под који је био пун стакла од разбијених флаша, а онда би она села на њихова леђа. Логораше је тјерала да пију бензин, а потом би их палила, да им бол буде још већи. Ово свједочи Сретен Јовановић.

Логораш Миле Кузмановић из Дервенте је свједочио пред истражним органима да је послије мучења Азре остао стопостотни инвалид. Један од начина на које је мучила логораше јесте што их је тјерала да прогутају шаку соли. Морали су да једу новчиће, тукла их је металним шипкама, електричним кабловима, стављала им је врући жарач на тијело. Свједочанства о овоме прича и Лука Голуб.

 

ЕМИГРАЦИЈА

Азра Башић је са мужем емигрирала у САД у градић Рочестер, недалеко Њујорка, на источној обали САД крајем 1990-их гдје је крила свој идентитет.

У САД је радила разне послове, а послије се и развела. Тамо је чак добила америчко држављанство. Од 2006. године почела је да живи са Американцима: Стив Ломан и његова супруга Луси у малом градићу Стенону на југозападу крај Лос Анђелеса (западна обла САД).

Породица Луис је Азру описала као здепасту, вриједну жену великог срца, која се увјек знојила када је гледала ратне филмове или насилне сцене. Представљала се као "Медитеранка" Изабел Ковачевић.

Иначе у Америци је често мјењала идентитет и адресе, скривајући своју мрачну прошлост.


ОПТУЖНИЦА И СУЂЕЊЕ

Азра Башић је први пут оптужена за ратне злочине 1993. године, а документацију је саставило Тужлаштво Републике Србске, према оптужници Окружног суда у Добоју.

Она је 2004. лоцирана од Интерпола у америчкој држави Кентаки, а октобра 2006. је расписана за њом и међународна потјерница. Босанско-херцеговачко тужилаштво је упутило захтјев за изручење тек фебруара 2007. године са доказима. Америчке власти су тражиле додатне доказе осим оног што је послато. То је учињено тек априла 2010. године.

Дана 15. марта 2011. године Азра је ухапшена од ФБИ - савезне америчке полиције и предата окружном суду у Лексигтону.

У кући гдје је ухапшена код породице Ломан нађена је већа количина оружја без дозволе. Јула 2012. амерички савезни суд је донео одлуку да не постоје препреке за њено изручење у БиХ... али је она испоручена тек новембра 2016. године.

У Сарајеву је вођен судски процес против ње током 2016-2017, гдје је порота изрекла пресуду да је крива за мучење, убијање и злостављање Срба у Дервенти. Изречена јој је казна од само 14 година затвора, иако је према свим правним основама она морала да добије најмање 40 година строгог затвора, односно дуживотну робију.
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!Оцените нам овај чланак:
Tags:
BOSANSKA POSAVINA
BOSNA REGION
MUSLIMANSKI ZLOCINI
OPSTINA DERVENTA
SELO CARDAK
118 BRIGADA
GRAD RIJEKA
KRVAVA AZRA
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE


Skip Navigation Links