Најновије вести - www.zlocininadsrbima.com

   

Досије Сисак: Како је убијен Милан Цветојевић септембра 1991. године


Мошћeницa код Сискa, топaо дaн 19. сeптeмбрa 1991. Милaн Цвeтоjeвић рaди у дворишту породичнe кућe. Три особe, одjeвeнe у мaскирнe униформe бeз ознaкa, с пиштољимa зa опaсaчимa, долaзe по њeгa и одводe гa нa обaлу Сaвe, у оближњу Хрaстeлницу, гдje гa убиjajу мeцимa у потиљaк. Убоjство Милaнa Цвeтоjeвићa тeк je jeднa од стотина прича из Сиска
Објављено: 20.09.2023 .... Број посета: 36 .... Број гласова: 0

Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Светих мученика јасеновачких у Новом Београду


У Новом Београду 13. септембра 2023. лета Господњег Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије освештао је земљиште где ускоро почиње градња велелепног православног храма посвећеног Јасеновачким новомученицима. Страдалницима од режима наци-фашистичке Независне Државе Хрватске током Другог светског рата.
Објављено: 15.09.2023 .... Број посета: 27 .... Број гласова: 0

Бјеловарски крвник Јуре Шимић на слободи: Нова брука хрватског правосуђа


“Врховни суд у Загребу правоснажно је ослободио Јуру Шимића, бившег ратног председника Кризног штаба Града Бјеловара, оптужби за ратни злочин против ратних заробљеника који се наводно догодио приликом ослобођења бјеловарске касарне 1991”, као ексклузиву 6. септембра 2023. објавио је Bjelovarlive, који тврди и да је у поседу ослобађајуће пресуде.
Објављено: 15.09.2023 .... Број посета: 31 .... Број гласова: 5

Досије Госпић: Спаљена земља Медачког џепа (30 година касније)


Зa рaтнe злочинe почињeнe у aкциjи “Џeп ‘93” осуђeни су Мирко Норaц и jош троjицa припaдникa ХВ-a. Aдeми je ослобођeн, a Бобeтко, оптужeник Хaшког судa, умро je бeз суђeњa. Зaписници сa суђeњa Aдeмиjу и Норцу биљeжe потрeснe искaзe свjeдокa сa српскe стрaнe. Упркос прeсудaмa, члaнови обитeљи жртaвa нe могу добити одштeту зa ликвидaциje.
Објављено: 15.09.2023 .... Број посета: 28 .... Број гласова: 0

Зла судбина Пере Пајића


Судбина Пере Пајића се може узети као примјер несреће која се обрушила на западни србски корпус у 20. стољећу. Његови синови су убијени од усташа у Босни 1943. док је он дугове вратио 1945. на Блајбуршком пољу. Његовом сестрићу су те приче спасиле живот пола вијека касније када је избјегао из Славоније 1991.
Објављено: 08.09.2023 .... Број посета: 117 .... Број гласова: 5

Досије Дрниш: Убиство седморо стараца Срба цивила и Мирловић Пољу 1993. године


Нaвршaвa 30 годинa од jош нeкaжњeног злочинa нaд српским цивилимa у Мирловић Пољу код Дрнишa, коje je 6. сeптeмбрa 1993. годинe убилa и мaсaкрирaлa дивeрзaнтско-тeрористичкa групa из сaстaвa Хрвaтскe воjскe, сaопштeно je из ДИЦ “Вeритaс”. У Мирловић Пољу je 1991. годинe живjeло 188 Србa, a дaнaс ниjeдaн.
Објављено: 06.09.2023 .... Број посета: 53 .... Број гласова: 0

Нису сви Хрвати усташе, има нешто и муслимана


Оно што мени упада у очи јесте што ниједан од муслиманских историчара и публициста није јавно демантовао Драгана Д. Радовића, већ упадљиво ћуте, очекукући од својих сународника да га испровоцирау и обесмисле његов рад. Знају и они врло добро да Радовић своје писаније и видео записе темљи на највише на архивама и исповјести свједока.
Објављено: 31.08.2023 .... Број посета: 114 .... Број гласова: 10

Метастазирани аутизам елита


На крају, сјетићу се једног давнашњег сна. Наиме, сањам, разлила се Морава као море. Десним боком се ослонила на Стару планину, а лијевим на Велебит. Јужно се наслања на море, а на сјеверу мијеша са Дунавом и Тисом. Благо оном ко буде у води, тешко оном ко се не окупа! Добром познаваоцу прилика из времена отоманске окупације Србије...
Објављено: 28.08.2023 .... Број посета: 119 .... Број гласова: 5

Досије Игман: Како је убијен Јадранко Главаш 1993. године изнад Сарајева


Последње нeдeљe jулa, нa гробљу Мaли Зejтинлик нa Сокоцу сaхрaњeн je Jaдрaнко Глaвaш, мучeник Игмaнa из рaтa дeвeдeсeтих година 20. века. Кaдa су гa убили од бaтинa нa Мрaзишту 16. фeбруaрa 1993. имaо je 30 годинa, a jош толико je прошло док ниje сaхрaњeн нa Сокоцу. Jaдрaнко лeжи измeђу гробовa оцa Рaдмилa, мajкe Зaгоркe и сeстрe Љиљe...
Објављено: 24.08.2023 .... Број посета: 93 .... Број гласова: 0

Узбуна у Сарајеву: Хероји Халијарда пробудили духове


Да није тако како јесте, да ли би амерички амбасадори у Србији долазили у Прањане поткрај септембра већ годинама? Не би... знају то добро и сарајевски букачи. Зато је градоначелница Бењамина Карић и тражила оставке руководства СФФ, да јој не квари идилу у БиХ... јер би другачије морала да мјења комплетан не само школски програм, већ и телевизијски.
Објављено: 23.08.2023 .... Број посета: 137 .... Број гласова: 5Све вести које смо објавили на сајту можете прочитати ОВДЕ.КАЛЕНДАР ХОЛОКАУСТА И ДОГАЂАЊА

24. септембар

1227. У Србији се упокојио Стефан Немањић Првовенчани, први крунисани краљ из светородне династије Немањића у средњовековној Србији. Био је други син Ане и великог жупана Стефана Немање, који је поред њега имао сина Вукана и Растка. Престол је наследио на државном сабору код Петрове цркве у Расу 25. марта 1196. године, а за краља је крунисан 1217. године. Са братом Растком (замонашено Свети Сава) издејствовао је самосталнлост СПЦ у Никеји 1219. године. Пред крај живота Стефан Првовенчани се замонашио и данас га СПЦ слави као Светог Симона.

1941. У Ужице улазе партизанске јединице НОВЈ, које су ту биле два месеца, а политичко руководство КПЈ је ту прогласило Ужичку републику, која је постојала до краја новембра 1941. тада је пала у немачке руке.

1941. У Лондону одржана Атланска повеља између влада СССР, Велике Британије, Аустралије, Новог Зеланда, Канаде, Грчке, Белгије, Луксембурга, Холандије, Норвешке, Пољске, Француске, Чехословачке и Југославије, у осам тачака, која је предвиђала борбу против Сила осовине. Касније је та повеља послужила за Повељу ОУН.

1944. У Србији авион немачког Луфтвафеа је страховито бомбардовао Свилајнац, варош у северном делу Поморавља. Десило се то увече око 21 сат да је бачено 9 великих бомби на главну улицу у ниском лету. Тада је 12 Срба погинуло, а шест их је тешко рањено.

1987. У Београду, одржана чувена Осма седница ЦК Савеза Комуниста Србије, у којој је дошло до смене дотадашњег руководиоца Драшише Павловића већином гласова, а главну улогу преузима Слободан Милошевић. Ту је уствари дошло до разлаза Милошевића и Ивана Стамболића. Многи сматрају да је ту дошло до преломних момената који су се касније одразили на политичке потресе почетком 1990-их година, када се СФРЈ распала.

2000. У СР Југославији, одржани вишестраначки избори, који су касније довели до насилне промене власти 5. октобра 2000. године. Све је то приказано као револуционаран чин и воља народа. А уствари све је било дело страних обавештајних служби које су финансирале НВО сектор у Србији.

2001. У Зеници, у Кантоналном Суду (први пут) отпочео процес против 15 осумњичених са територије Федерације БиХ, који су осумњичени за ратне злочине, кршење међународног права и обичаја ратовања.

2001. СР Југославија поново примљена (враћена) у Интерпол.
 25. септембар

1991. У Њујорку (САД), Савет Безбедности УН увео забрану увоза оружја за територију СФР Југославије, односно свим југославенским републикама.

1992. У Милићима, на истоку Босне и Херцеговине, у селима Рогосије и Нетиришта, припадници муслиманске Армије Босне и Херцеговине починили стравичан масакр над најмање 25 Срба. Већина жртава је настрадала хладним оружјем.

2001. У Сарајеву некадаши генерал муслиманске тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић се предао Хашком Трибуналу, који га је оптужио за ратне злочине током 1993. на подручију централних дијелова БиХ. У оптужницу нису ушли злочини и етничко чишћење србског становништва, већ само хрватског. Касније 2005. године је чак и ослобођен.26. септембар

1371. Код Черномена, место на тромеђи данашње Грчке, Бугарске и Турске одиграла се чувена Маричка битка. Ово је један од најважнијих момената у историји Балкана, јер је та победа омогућила Османлијама да наставе своје крваве походе ка Алпима и Карпатима, покоравајући све хришћанске народе. У Маричкој бици живот су изгубили краљ Вукашин Мрњавчевић и његов брат деспот Јован Угљеша. Иако су имали преко 60.000 војника, њих је на препад потукао по киши у олујној ноћи румелијски беглербег Лала-Шахин паша. Краљевство после Вукашинове смрти преузима његов син Марко Мрњавчевић, познатији у историји као Краљевић Марко. Али је и он ускоро постао турски вазал.

1990. У Сплиту, на стадиону "Пољуд" прекинута утакмица између домаћег Хајдука и београдског Партизана, док је југославенска застава запаљена од стране хрватских навијача, гостујућих навијача није било.

1991. У Сиску, код Одранског моста, хрватске паравојне снаге убиле су Србина цивила Владу Дрљачу.

2006. У Бања Луци, највиши представници Републике Српске и Републике Србије су потписали договор о специјалним односима.27. септембар

1994. Код Коњица, на брду Кисер изнад Борачког језера погинула су три припадника легендарне Бобанске чете: Драган Слијепчевић, војвода Недељко Видаковић и Љубиша Поповић, док је Александар Маслеша тешко рањен.

1988. У Грацама, у централном делу Косова и Метохије, петорица Албанаца, откопавају гробове две српске бебе, породице Радојка и Драгице Петровић, те их комадају и бацају по гробљу. Овај монструозни злочин остао је као један незабележен у историји човечанства. Најтрагичније је то што српске комунистичке власти на КиМ нису процесуирале починиоце.

1990. На Банији, у Двору на Уни, Глини и Петрињи, грађани обарају дрвећа на путеве, бојећи се изненадних упада хрватске специјалне полиције. Траже од ЈНА и Председништва СФРЈ да их заштити.

2000. У Залазјама, код Сребренице, Комисија за нестала лица Републике Српске, пронашла остатке од 23 леша српске националности, који су нестали још на Петровдан 1992. године, током напада муслиманских снага, које је предводио Насер Орић, на ово село.

2009. У Србији је умро Веселин Шијаковић (85), некадашњи припадник Југославенске Војске у Отаџбини који је широј јавности остао познат као осветник Крагујевачких ђака које су немачке окупационе снаге мучки побиле на Шамарици у октобра 1941. године током Другог светског рата.28. септембар

1880. На Убу, у селу Руклада родио се Војислав Танкосић, србски официр и четнички војвода, учесник најважнијих догађаја на Балкану крајем 19. и почетком 20. века. Члан тајне организација "Црна Рука". За њега се зна да је био умешан у Мајски преврат 1903. када су убијени краљ Александар Обреновић и његова жена Драга, затим Видовдански атентат у Сарајеву 1914. када је убијен аустријски престолонаследник Франц Фердинанд и његова жена... побуна србског народа у Вардарској Македонији и стварање четничких одреда и касније ослобађање 1912. године у Првом балканском рату. Приликом повлачења србске војске ка Грчкој, услед Тројне инвазије... у једном селу код Деспотовца је рањен и превежен у Трстеник, где је 2. новембра 1915. издахнуо. Одликован је 1908. године златним Орденом Карађорђеве звезде са мачевима.

1914. У Скопљу, умро српски композитор и педагог Стеван Стојановић - Мокрањац, члан САНУ и Београдског Певачког друштва.

1942. У Грубишном Пољу, на локацији Трандлерова дјетелина усташе стрељале најмање 33 стараца, жена и дјеце србске националности, од чега су седам успјеле да преживе.

1944. У Србију ушле јединице Црвене Армије из Бугарске, у складу са споразумом совјестских власти и политичког руководства партизанских јединица.

1949. У Москви, донета одлука о отказивању помоћи Југославији, чиме је продубљена криза између СССР и СФРЈ.

1989. У Љубљани, Скупштина СР Словеније усвојила амандмане на републички Устав, по коме је републички Устав добио примат у односу на савезни.  Овим чином су започеле најаве изласка СР Словеније из СФРЈ.

1990. У Београду, Скупштина Србије, усвојила нови Устав, према којем је СР Србија раније била република грађана, а покрајине (Војводина и Косово и Метохија) су постају терторијалне аутономије без икаквих атрибута државности.

1995. У Книну, засеок Вариводе, општина Кистање, хрватски војници убијају 12 српских цивила, старије доби. Ово је био трећи случај да су хрватски војници након завршетка злочиначке акције "Олуја", убијали српске цивиле који су остали на својим огњиштима.

2009. У Београду, Специјално Тужилаштво за ратне злочине, донело пресуду Илији Јуришићу, на 12 година затвора, за организовање напада на војнике ЈНА у Тузли 15. маја 1992. године.29. септембар

1991. У Бјеловару долази до обрачуна припадника ЈНА и хрватских паравојних формација, које су желеле да заузму касарну и складишта ЈНА. Том приликом долази до ратног злочина над 4 официра ЈНА и херојске погибије мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића.

2012. У Крушевцу, преминио Вељко Раденовић, генерал МУП-а Србије, комадант Посебне јединице полиције из Призрена. Прославио се ослобађањем Ораховца (Космет) 1998. године. Њему у част Гаврило Кујунџић написао је песму "Ђенерале, ђернерале", коју изводе Косовски Божури.30. септембар

1916. На Кајмакчлану, у Грчкој, завршила се велика битка, једна од најкрвавијих у Првом светском рату. Срби су ту изгубили скоро 5.000 војника, али су добили стратешку предност у односу на Бугаре, који су имали бројна утврђења. После месец и по дана ослобођен је и град Битољ.

1991. У Ораховици (Западна Славонија), убијен је српски цивил Момчило Деврња (49), по занимању шофер, у својој породичној кући.

1991. У Вуковару, ухапшен српски цивил Недељко Турклало (33), после чега му се губи сваки траг. Његово тело је избацио Дунав, неколико дана после.

1991. У Загребу, у касарни Југославенске Народне Армије, у насељу Ракитије, убијен је војник ЈНА Марко Утржан, метком из непосредне близине од хватског паравојника члана Зенги, Бранко Тунић.

1998. На Косову и Метохији подно Проклетија у мучком нападу албанских терористичких група на караулу Кошаре погинуло је пет граничара, војника СР Југославије: Владимир Радоичић, Миладин Гобељић, Илија Павловић, Мирослав Јоцић и Милош Павловић... а неколико их је тешко рањено.
 1. октобар

1941. У Златару, у хрватском Загорју, основан концентрациони логор Лоборград, за Србе и Јевреје под немачком управом. Овај сабирни логор је постојао 13 месеци, у дворцу некадашње аристократске породице Кеглевић и ту је убијено најмање 200 људи, а кроз читав логор прошло је више од 1.500 жена и деце, највише са подручија БиХ.

1990. У Србу (Лика) Српско Национално Вијеће прогласило аутономију Срба у Хрватској на основу референдума на којем се од 567.317 грађана за аутономију изјаснило 567.127 грађана.

1991. У Маринцима, општина Вуковар, хрватске паравојне снаге су минирале православну цркву Св. Ђорђа, која је подигнута 1758. године.

1991. На Иваницу, код Требиња падају прве гранате из правца Дубровника, чиме је отпочела агресија хрватских снага на Босну и Херцеговину.

2003. У Бања Луци, Народна скупштина Републике Српске усвојила декларацију којом се тражи повлачење тужбе Босне и Херцеговине против Србије и Црне Горе за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.2. октобар

1990. У Книну, је дошло до блокаде жељезничког саобраћаја из Београда, Загреба, Бихаћа ка Сплиту, Шибенику, Задру. Саобраћај је блокиран како би се спречио упад специјалне хрватске полиције у Книн.

1991. У Бјеловару, у затвору из блока II који је намењен за војнике из касарне ЈНА "Божидар Аџија", хрватски паравојници: Тулић и Билак извели су 6 припадника ЈНА: Здравка Докмана, Ивана Хосјака, Милорада Ђорђевића, Радована Грдељевића, Бошка Радонића и Мирка Остојића... те су их одвели на фарму јунади у Великом Коренову, где су их стрељали, а лешеве покопали на ђубришту.

1993. У Зеници припадници муслиманске Седме бригаде тзв. Армије Босне и Херцеговине ликвидирали србску породицу Јовановић: Томислав (1945), Зорка (1952), Владимир (1973), Вања (1974), Љубомир (1974) и отели њихов стан.

2001. У Бања Луци, Народна Скупштина Републике Српске усвојила Закон о сарадњи РС са Хашким трибуналом.
Утисак о филму Олуја 2023...?


Ваша електронска адреса
 

Ваша лозинка


Aко желите активно да пишете
на нашем сајту, слободно се
обратите администратору на:
webmaster@zlocininadsrbima.com


   
Skip Navigation Links