Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену - www.zlocininadsrbima.com

   

16. март 2020.


ЗАМЕЊЕН НАТПИС НА СПОМЕНИКУ СРПСКИМ ЖРТВАМА У ΜAУТХАУЗЕНУ


У некадашњем злогласном нацистичком концентрационом логору Маутхаузен у Аустрији промењен је натпис на споменику српским жртвама. Нову спомен-плочу финансирао је Александар Ченић.

У присуству амбасадора Републике Србије у Аустрији Небојше Родића, свештеник парохије у Линцу, протојереј-ставрофор Драган Мићић освештао је нову плочу која је постављена на споменик српским и југословенским жртвама у меморијалном центру Маутхаузен.

- После три године, коначно смо исправили грешку према жртвама из Другог светског рата којe су страдалe у логору Маутхаузен. Нову плочу је финансирао Александар Ченић, на чему смо му захвални испред парохије у Линцу. Велику захвалност на упорности и труду дугујемо амбасадору Родићу - рекао је свештеник.

 

 

Отаџбина их памти као хероје

 

На новој спомен-плочи стоји: "Српским жртвама логора Маутхаузен. Страдали сте као мученици, отаџина вас памти као хероје. Нека вам је вечна слава. Република Србија их се сећа са поштовањем".

У огромном проценту су међу преминулима били деца, жене и стари. Око 4.000 несрба, припадника других југословенских народа, почива у масовној гробници логора.

Концентрациони логор је познат као један од најозлогашенијих нацистичких логора, али је сејао смрт и у Првом светском рату. Он је формиран још 22. септембра 1914, а у Другом светском рату ослобођен је од стране савезничких снага 5. маја 1945.године.

 

 

Преко 20 хиљада Срба страдало

У Маутхаузен и његове споредне логоре депортовано је око 200.000 припадника 30 националности, а више од половине њих је убијено или су умрли од последица присилног рада.

У Маутхаузену и његовим помоћним логорима, пре свега Гузен и Ебензе, током Другог светског рата страдало 12.800 Срба. У два светска рата на крајње свиреп и зверски начин у овом логору је страдала укупно око 21.000 људи српске националности.

 

 

Извор: РТВ, Вечерње новости
14.03.2020


АУСТРОУГАРСКИ ЛОГОРИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ 1914-1918

Логор Арад - Логор Ашах на Дунаву - Логор Болдогасоњ - Логор Броумов

Логор Нађимер - Логор Добој - Логор Јиндриховице - Логор Маутхаузен

Логор Нежидер - Логор Шопроњек - Логор Омолуц

  

 

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1465  пута
Број гласова: 10


Tags:
AUSTRIJSKI ZLOCINI
NACISTICKI ZLOCINI
PRVI SVETSKI RAT
DRUGI SVETSKI RAT


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Село Калати крвљу натопљени

Пребиловци: Место српске Голготе и Васкрсења

Пасија гробља у Словенији: Жртве које нису имале право на гроб

Понављање историје: Хрватско крило ЈНА је разбило Југославију и створило Хрватску

(Зло)употреба "Голубњаче"

Нису сви Хрвати усташе, има нешто и муслимана

Рунићева сећања имају пуно недостатака, а то нам не треба
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links