Век од рођења српског Патријарха Павла - www.zlocininadsrbima.com

   

12. септембар 2014.


ВЕК ОД РОЂЕЊА СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА


"Он се носио са свим тешкоћама овог света"  
Јован Јањић, публициста

"Не постоји човек који је тише причао и даље се чуо"
Матија Бећковић


Патријарх Павле пропутовао више него
сва 43 патријарха пре њега заједно

Тога дана 11. септембра у Патријаршију би стизало на хиљаде честитки из целог света, али патријарх Павле никада није славио свој рођендан. На тај дан служио би литургију у славу празника Усековање главе Светог Јована Крститеља, а лично је славио само своју крсну славу – Лазареву суботу.

Уз овај детаљ, који на стогодишњицу рођења патријарха Павла (1914–2009) читамо из прве од две књиге „Будимо људи” Јована Јањића, аутор ове често цитиране биографије 44. поглавара Српске православне цркве појашњава да црква празнује само три рођења, Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и Светог Јована Претече, па зато патријарх Павле није обележавао ни на који начин ни свој, али ни друге рођендане. 

 

ИЗБЕГАВАО РОЂЕНДАНЕ

Наведена је у истој књизи још једна занимљивост. Наиме, мада је позиван на пријем у енглеску амбасаду поводом рођендана енглеске краљице, патријарх Павле никада на њега није отишао, иако је, на пример, патријарх Герман редовно одлазио на тај пријем и обезбеђивано му је почасно место.

– Има много симболике у рођењу патријарха Павла. Рођен је на велики црквени празник 1914. године. Док је држава у којој је рођен – Аустроугарска – кренула у рат против Србије, у њеној позадини, у Славонији, у селу Кућанци, родио се будући духовни поглавар Срба, Гојко Стојчевић, касније патријарх Павле – каже у разговору за наш лист Јован Јањић, чије су две књиге о животу и поукама 44. поглавара СПЦ достигле високе тираже не само у Србији, већ и у Русији, Румунији, Француској.

Народна библиотека Србије јуче је, на дан рођења патријарха Павла, представила јавности део његове приватне библиотеке која броји 9.000 јединица библиотечке грађе. На изложби „Говорим, а ћутим” међу експонатима су дела чији је аутор патријарх Павле, богослужбене књиге са његовим рукописним белешкама, ретка издања часописа, књиге коричене у његову част, као и велики број патријархових аутографа и његов екслибрис којима је означавао своје књиге.

Библиотека патријарха Павла, иначе, припада фонду Патријаршије, има статус културног добра и чува се у манастиру Светог Архангела Михаила у Раковици, где он и почива. Иначе, омиљени роман патријарха Павла били су „Јадници“ Виктора Игоа, а у једном разговору за „Политику” његова унука, Снежана Милковић, уз овај податак открила нам је и да је породици често причао о Жану Валжану и Козет.

 

ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ПАТРИЈАРХ

У детињству оставши сироче, слабог здравља, потоњи српски патријарх 1936. године дошао је у Београд где је уписао Богословски факултет. Упоредо је уписао и Медицински факултет и стигао до друге године студија. Замонашио се 1946. године у манастиру Благовештење, а једанаест година касније изабран је за епископа рашко-призренског. У тешка времена, пред турбулентне догађаје и велика искушења, постао је 44. поглавар СПЦ. Изабран је за патријарха српског 1. децембра 1990. године и на том месту провео је 19 година, све до смрти.

– Патријарх Павле био је изнад нашег времена. У ствари, он је поступао и чинио све што до њега стоји у складу са приликама овог времена. Али, проблем је што они којима се обраћао нису дорасли овом нашем времену. Многи га нису разумели. Наилазио је на неразумевање и међу неким владикама који су желели да га смене за живота, да би се после китили његовим именом и делом – наводи Јањић.

Он додаје да је патријарх Павле пропутовао више него сва 43 патријарха пре њега заједно и да је у јесен 2004. године, у 91. години, отпутовао у Аустралију да посети тамошњу паству и освешта земљиште од 87 хектара које је СПЦ купила да би на њему подигла колеџ Светог Саве. После 22 сата лета, истиче Јањић, дошао је у Београд, одмах отишао на бденије у Саборну цркву, затим око два сата ручно поправљао мантију, да би следећег јутра, око шест сати, отпутовао у Москву.

– Није се склањао од тешкоћа овог света да би се негде у осами подвизавао. Носио се са свим тешкоћама овог света. Чинио је онолико колико је могао и упорно опомињао да свако од нас чини онолико колико до њега стоји. Говорио је: ако не чинимо онолико колико можемо, да чинимо бар оно што морамо, што нам је дужност – подсећа Јован Јањић.

СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

СВЕЦИ И
МУЧЕНИЦИ

Доситеј Васић * Гаврило Ковачина * Дамјан Штрбац * Петар Зимоњић

Дабробосански и милешевскиВелибор Џомић * Јосиф Цвијовић

Патријарх Павле * Јоаникије Липовац * Платон Јовановић * Сава Трлајић

Архиепископ Јован * Митрополит Амфилохије * Поповићи * Харитон Лукић

ЕПАРХИЈЕ
ПАРОХИЈЕ

Раковица у БеоградуРашко-Призренска * Загребачко-љубљанска

Црна Гора * Имовина СПЦ Космет

ПУБЛИКАЦ.

Мостарски храм Надбискуп геноцида * Велики рат * Богородична црква

Његошева капела * Фратри и усташе кољу * Крвава црква * Црвено доба

ЗЛОДЕЛА

Садиловац * Дахау * Госпићка цркваДраксенић * Кусоње * Крива Река

Манастир ЛепавинаГлинаКарловачки храм * Мартовски погром

 Башчаршија

 

НА ПОШТАНСКОЈ МАРЦИ

Јавнo предузећe „Пошта Србије” је јуче на седници Надзорног одбора донело одлуку издавању пригодне поштанске марке „100 година од рођења патријарха српског Павла”, саопштено је из овог предузећа. На овај начин Пошта се придружује обележавању значајног јубилеја личности која је оставила неизбрисив траг у духовном животу Србије, наводи се у саопштењу:

 

Аутор: Јелена Чалија

ИЗВОР: Политика
12.9.2014.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1476  пута
Број гласова: 5


Tags:
PATRIJARH PAVLE
PRAVOSLAVNA CRKVA
RASKO PRIZRENSKA
MANASTIR RACA
DONJI MIHOLJAC
KUCANICI SLAVONIJA
DECEMBAR 1990
ALBANSKI IREDENTIZAM
KOSOVO I METOHIJA
SOCIJALISTICKA JUGOSLAVIJA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Годишњица несрећног референдума у Црној Гори

Парастос жртвама Бљеска биће одржан 1. маја 2022. године у Београду, Окучанима и Босанској Градишки

Опасност: Сaмозвaнa Хрвaтскa прaвослaвнa црквa jуришa нa aутокeфaлност и имовину СПЦ

Збрка око Дана државности у БиХ

Дечак светац: Слободан Стојановић из зворничке Каменице је канонизован за светитеља СПЦ

Хрватски председник Мeсић је крштeн у прaвослaвноj цркви у Ораховици

Парастос жртвама Бљеска биће одржан 1. маја 2023. године у Београду, Окучанима и Босанској Градишки
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links