У низу учесталих атака на имовину малобројних Срба повратника и оних који су реновирали своје куће у насељима долином реке Криваје у Завидовићима, поново су пред протекли викенд били мета напада. Атаковано је на њихове куће.

 

 

ВЛАСТИ ОКРЕЋУ ГЛАВУ

Овога пута обијене су куће три породице Благојевић у Возући, а судећи по томе што није начињена већа штета, већ се завршило само са проваљивањем у објекте и темељном преметачином, вероватна намера провалника била је застрашивање и одвраћање од намере повратка.

Оно што додатно забрињава јесте да се власти у Федерацији БиХ готово игнорантски односе према овом проблему.
- Обијена је моја, кућа стрица Раденка и Јефте Благојевића, чиме су нас додатно обесхрабрили да размишљамо о мирном суживоту и уопште опстанку на нашим вековним огљиштима - пренео нам је огрочење Бојан Благојевић.

На место догаћаја изашли су криминалистички инспектори и посредно им одали да се знају имена извршилаца, али да тужилаштво Зеничко-добојског кантона једноставно не реагује.

 
 
 
ТРАЖИЛИ САСТАНАК
 
Завичајни удружење Завидовићана са седиштем у Добоју у више наврата је покушавало да приволи власти у том делу Федерације БиХ да на заједничком састанку размотре ситуацију и проблем Срба повратника, али су наилазили на њихово ћутање. Из Удружења су најављивали да ће организовано убудуће код локалних и власти ФБиХ инсистирати на обештећењу оних који су опљачкани или били нападнути, јер су убеђени да је власт великим делом одговорна за све што се негативно дешавало повратницима.

Кад је обављан увиђај чак је изостао долазак дежурног тужиоца, а двојица полицајаца задужених за ово подручје су из Завидовића стигли аутобусом. То су образложили тврдњом да Полицијска станица за те намене нема довољно горива, али је очигледно да се пре ради о минимизирању проблема напада на имовину Срба у тој општини Федерације БиХ.

Незадовољни Срби сматрају да је реч и о политичким притисцима, да се малобројни и потенцијални повратници не само застраше већ и да се одврате о помисли да би поново могли да се "одомаће" у Возући.

 

 

СТАЛНЕ ПРОВОКАЦИЈЕ

Да подсетимо, крајем прошле године на мети лопова биле су куће Слободана и Момира Симића, Госпе Панић и Милете Лазића, када се после пријаве власника локална полиција ни дежурни тужилац нису удостојили ни да изађу на лице места и обаве увиђај.

Поред тога, власти Завидовића и Зеничко-добојског кантона не реагују на пријаве када домицилни и досељени муслимани без знања и дозволе Срба одводе воду са њихових имања до својих кућа, ловци допремају крдо дивљих свиња у близини српских насеља и низ других провокација.

Прећутно непроналажење и некажњавање починилаца напада на имовину повратника у Возућу траје сигурно две године, откада су разбојници не само опљачкали Душка Ђурића, повратника у засеок Трнићи, већ су га и брутално претукли, због чега је завршио у добојској Општој болници.