Предстоје нам дуге године тихе окупације - www.zlocininadsrbima.com

   

4. јун 2015.


ПРЕДСТОЈЕ НАМ ДУГЕ ГОДИНЕ ТИХЕ ОКУПАЦИЈЕ


У околностима у којима је донета скупштинска декларација, историјски ритам самопорицања – ако ствари сагледавамо у њиховој међузависности – подразумева три момента: општи контекст у којем се одвијају историјски и културни процеси у нас, различите протагонисте политике по којој Европа нема алтернативу и структуру и протагонисте националне интелигенције.

Нема никакве сумње у то да је недавно усвојена скупштинска декларација о злочинима почињеним – 1944. године – над мађарским грађанима у Чуругу и Жабљу далекосежна и злокобна по својим историјским и политичким последицама. Она показује у чему је био смисао дуготрајног одбијања да се разрачунамо са титоистичким наслеђем. Јер, сада је српски народ учињен одговорним за злочине комунистичког покрета.

Тај покрет је – у исто ово време, 1944. године – побио велики број људи у Србији. Ко је убио Светислава Стефановића? Ко је убио Григорија Божовића? У Београду 1944. године? Ако комунистички покрет није одговоран за побијене у Жабљу, зашто би био одговоран за побијене у Београду?

У оба случаја једини одговоран остаје – ни мање, ни више него – српски народ. То значи да се титоистичко наслеђе појављује као непроблематични чинилац наше јавне свести: када је реч о националним злочинима. Ствара се – отуд – постамент за тријумфални повратак титоистичког распореда историјских односа, јер – на наше очи, са свесним учинком самопроглашених носилаца националне оријентације у српској политици – унапређује се и продубљује вишеструко делотворни појам српске кривице.

 

НЕОПХОДНОСТ ПРОМЕНЕ СВЕСТИ

На делу је, дакле, један историјски ритам који омогућава да промена власти не буде и промена режима. То значи да спољни чиниоци – као налози западних сила – морају бити претворени у унутрашње чиниоце, да би могли настати наизглед неусловљени плодови мисли и чинова који се закономерно поклапају са западним интересима. Није довољно овладати земљом и народом, већ је неопходно овладати колективним разумевањем света у колонизованој или окупираној земљи. Неопходна је, дакле, идеологија.

Трећи услов Немачке – да би се сагласила са одређивањем дана у који ће Србија отпочети преговоре за приступање Европској унији – гласи: неопходна је промена свести. Он делује као престилизовани трећи услов аустроугарског ултиматума из 1914. године, у којем је записано да се српска Влада мора обавезати „да избаци без одлагања из јавне наставе у Србији, како у погледу наставног особља, тако и у погледу наставних средстава, све оно што служи или би могло да послужи стварању пропаганде против Аустро-Угарске.“

Тај став није никаква случајност. Тако је Ролф Дитер Клуге, професор Универзитета и директор Славистичког семинара Универзитета у Тибингену, предложио 1999. године „да се српској деци забрани у школама учење српске националне поезије“. Зашто се, дакле, константно понавља захтев за променом свести? Зато што само промена свести обезбеђује неповратни смисао насиљем устоличених чинова и мисли.

У томе је смисао пропагандног слогана Европа нема алтернативу. Тај слоган је кључна идеолошка окосница која има застрашујући смисао упркос несумњиво кловновским својствима како некадашњих, тако и садашњих носилаца. Управо је та идеологија у интелектуалцима добила своје оруђе. Јер, то никад не могу да ураде ни прагматици, нити политичари. Политичари могу да поставе сцену и да обезбеде средства. Али, сцену попуњавају интелектуалци.

 

ИСПОРУЧИВАЊЕ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА

Интелектуалци скривају политички садржај изборних тема, све теме које имају политички набој су склоњене, оне не постоје, делегитимизоване су, проглашене су или мање вредним, или непостојећим. Тако су интелектуалци заиста у прединтелектуалном стању свести: они не виде чињенице какве јесу, оне не желе да се суоче са разлозима због којих су чињенице такве, него настоје да погоде политичко очекивање.

Управо растућа идеологизација јавне свести ствара вишеслојну подлогу за непрестану могућност друштвених сукоба. У интервјуу за „Хрватску телевизију“ – 21. априла 2013. године – Латинка Перовић каже како је однос две Србије „борба на живот и смрт“. То изриче два пута. Тако се стари комунистички слоган о уништењу непријатеља појављује у демократском шипражју европске агенде. Свест о уништењу јесте оно што открива континуитет.

Каква памет и какав морал су могли условити овакав редослед догађаја? Не би требало превидети да се у таквом распореду сила одвија особена размена: страни чиниоци појављују се као гаранти домаће власти, као њени медијски и новчани подупирачи, па човек добија да влада, у размерама које омогућавају палету недемократских и насилних чинова, од медијских до пословних, док опстаје непрекинута дужност сваке власти да заузврат испоручи одређени део државних и националних интереса. Основна формула је прецизна: да бисте добили временски ограничен период власти, неопходно је да неповратно отпишете део државних и националних права и интереса. Ту није крај.

Јер, после сваког отписивања државних и националних права неопходно је у јавној свести усидрити прикладна идеолошка образложења, попут појмова српске кривице, неопходних прилагођавања модернизацији, уважавања реалности. Та образложења требало би да прожму образовни, културни и јавни простор, да би оно до чега је дошло отвореним насиљем, које нема никакве везе са универзалним људским правима него је у служби западних интереса, било претворено – у свести нових нараштаја – у оно што је настало спонтано и оправдано. Отуд трећи услов Немачке гласи: неопходна је промена свести.

У околностима у којима је донета скупштинска декларација, историјски ритам самопорицања – ако ствари сагледавамо у њиховој међузависности – подразумева три момента: општи контекст у којем се одвијају историјски и културни процеси у нас, различите протагонисте политике по којој Европа нема алтернативу, и структуру и протагонисте националне интелигенције.

 

НА ДЕЛУ ЈЕ ИСТОРИЈСКИ РЕВИЗИОНИЗАМ

У општем културном контексту ваља придати значај чињеници да је на делу историјски ревизионизам. Недавно је – на Берлинском универзитету – одбрањена докторска дисертација која кривотвори историјске чињенице у вези са Јасеновцем. Ментор ове докторске дисертације, Холм Зундхаусен, пре неколико година је сводио српски народ на државну формацију Србије пре Првог светског рата. У томе је у длаку био сагласан са таквим кардиналом нашег секуларног свештенства какав је Латинка Перовић.

Кривотворење историјских сазнања о Јасеновцу има више циљева. Његов немачки учинак не би требало превидети: будући да није допустиво – за сада – доводити у сумњу чињенице о холокаусту, онда треба стварати погодан контекст за такав наум кривотворењем сродних историјских садржаја.

Том циљу стреми историјски ревизионизам везан за питање о одговорности за избијање Првог светског рата. У идућој години – у години стогодишњице од избијања Првог светског рата – нагледаћемо се историјских, медијских и филмских садржаја који ће мењати историјски фокус, усмеравати га ка српској кривици за избијање овог рата, са крајњим предумишљајем га управљати на руску одговорност. То су обновљени постулати давнашње немачке и аустроугарске пропаганде.

Садашњи циљ њихових обновитеља – у далекој резултанти којој стреме – свакако је прилагођен протеклом времену. Јер, ако релативизујемо немачку историјску кривицу за избијање Првог светског рата, онда су свакако неправедне ратне репарације које је Немачка морала да плаћа по свршетку рата. Отуд следи да су привредна и друштвена криза у послератној Немачкој биле резултат неправедних репарација. То – потом – значи да су ови предуслови Хитлеровог успона били резултат и неправедно одређених репарација Немачкој.

Како изгледа појава Хитлера у овом контексту?

Ова путања ревизионистичке и релативистичке аргументације није – наравно – праволинијска, она подразумева вијугања у случају ако се судари са различитим осетљивостима западног света, она се – због тога – често испуњава осудама нацистичког режима, али она стреми својој задатој резултанти.

 

НЕДОСТОЈНА НАЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Можемо уочити да је српска кривица означена као један моменат у далекосежном подухвату немачког историјског ревизионизма који – за сада – има облик западног ревизионизма управљеног на руску државну и националну егзистенцију. Довољно је пажљиво гледати емисије о Другом светском рату које доноси „History Channel“: у њима се систематски кривотворе разлози, размере и домети руског учешћа. Тако стоје ствари и том циљу стреме.

То не значи да се тако морају и остварити, јер је реч о различитим типовима односа у западној идеолошкој и културној конфигурацији моћи. Али, садашња ревизионистичка путања свакако је оцртана. Околност да је немачки историчар који је написао овакву дисертацију о Јасеновцу понео награду која носи име човека који је преживео нацистичке логоре и околност да је међу онима који су му је доделили било и српских историчара показује како се наше секуларно свештенство налази у политичкој, историјској и ревизионистичкој резонанци овог епохалног кретања.

Недавно усвојена скупштинска декларација показује како наша парламентарна (и влада и опозиција) власт настоји да погоди одговарајући ревизионистички такт. Ово подударање у понашању између секуларног свештенства и актуелне власти знак је аутентичног припадништва истоврсном погледу на свет. Јер, скупштинска декларација утире пут једном далекосежнијем циљу: ревизионистичкој интерпретацији немачке судбине у нашим историјским приликама после Другог светског рата.

Наша национална интелигенција, међутим, не показује никакву свест о свему томе. Она је забављена личним користима на вулгарни и простачки начин: њена страст за звањима, положајима и наградама, као петрификованим остацима боље прошлости, као остацима замрлог света који нема више никаквог значаја, њена похлепа за друштвеним положајима, за мрвицама власти и за врућим комадима плена опљачканог од народа и државе, представља прецизан показатељ за оне који настоје да уклоне пропламсјај било какве националне свести на интелектуалној позорници.

Они виде шта је неопходно дати нашој националној интелигенције да би одустала од сваке мисли о сопственом позиву. Отуд су својства наше интелигенције национална само до оног часа у којем су се њени представници домогли неког удела у власти. Тај начин понашања извире из општељудских особина: некад се говорило да француски социјалисти остају социјалисти само док не уђу у владу. Тако национална политичка оријентација постоји у нас само док њени носиоци не постану власт.

До тога долази зато што наша национална интелигенција не подразумева етику вредности. Јер, њени носиоци су неспремни да у јавности афирмишу вредности које – ма колико да су аутентичне и националне – угрожавају садашњи распоред културних сила. Тако се на хоризонту националних вредности образује као пожељан – опортунистички и медиокритетски став.

Потребно је нешто потпуно супротно од тога: потребно је променити структуру и садржај националне интелигенције, да бисмо могли да променимо свест о културној политици. То је немогуће. Јер, национална интелигенција доследно избегава једноставно мерило: у коликој мери је њено понашање саобразно понашању других националних интелигенција? У коликој мери се, дакле, она понаша – универзално?

 

ИЗДАЈА И САМОИЗДАЈА

Чешки председник – Вацлав Клаус – није желео да потпише Лисабонски споразум, који су усвојиле чешка скупштина и влада, преко годину дана: све док Немачка није дала додатне гаранције да неће бити покренуто питање судетских Намаца. Зашто не бисмо усвојили овај начин понашања?

У недавно приказаној немачкој телевизијској серији о Другом светском рату приказани су пољски сарадници холокауста. То је одмах довело до реакције пољске јавности у високим тоновима. Зашто је код нас нешто такво тешко замисливо?

Зато што наша културна политика, као темељ на којем је настала како наша национална интелигенција, тако и наша национална политичка оријентација, у свом овештаном континуитету, искључује сваку интелектуалну свест о смислу и значењу самоиздаје у човековом животу.

Када се, у Мађарској револуцији 1848-1849. године, појавио Damjanich, János, Jovan на историјском хоризонту су се могле распознати упечатљиве црте овог сложеног феномена. Овај – како каже Крлежа – „Рац или Србин по поријеклу спадао је међу патолошке сербофобе, окрутан у свим биткама на југу са српским четама, крволок и садист, који је у једном од својих прогласа запријетио српскоме народу да га треба искоријенити (до последњег Србина), са патетичним обећањем, да када буде извршио тај свој метафизички позив, да ће сам себи сатерати у своју српску главу тане.“

Да ли је овом хероју мађарске борбе за ослобођење недавно подигнут споменик у нас: у Ади 2011. године? Каква је његова историјска личност? Он је – вели Крлежа – „патолошка појава“. Зар ћемо сумњати у Крлежино виђење ствари?

Али, ова историјска појава није добила свој истинити енциклопедијски лик. Јер – одлучује Крлежа – „то да је био поријеклом Србин – србофоб, за нас је потпуно сувишна верзија, поготово у овој енциклопедији“. Зашто је у Енциклопедији Југославије сувишно сазнање о Србину који је србофоб?

У првом издању, из године 1956. макар пише да је био „српског порекла“, док у другом издању, из године 1984. не пише чак ни то. Зашто – у друштву у којем је врвело од толиких домаћих издајника – није од значаја податак о Србину који је србофоб? Зашто о том феномену не би требало ништа знати?

Да ли је то тако због неопходне промене свести? Да ли би промена свести требало да доведе до трајног губитка осећања за издају? Да ли нестанак тог осећања утире пут ка механизму који ствара самоиздају?

Несумњиво је да нам предстоје дуге године тихе окупације.

Нестанак Србије није – као ни пре сто година – тек пука академска замисао.

 

Аутор: Мило Ломпар
Извор: Печат
28.06.2013.БОМБАРДОВАЊЕ И НАТО АГРЕСИЈА НА СРБИЈУ И ЦРНУ ГОРУ 1999.

ЗЛОДЕЛА

Мурино * Абердарева РТСКуршумлија * Ниш * Хронологија 24. март...12. мај

ВарваринНови Пазар * Сурдулица * Ваљево * Приштина * Грделичка клисура

ЗЛОЧИНЦИ

Реџеп Мејдани * Тони Блер * Герхард Шредер * Медлин Олбрајт * Хелмут Кол

Хавијер Солана * Весли Кларк * Вилијам Вокер * Ричард Холбрук * Жак Ширак

Џефри Хванг * Дејл Зелко * Рамуш Хардинај * Агим Рамадани * Хашим Тачи

Били Клинтон * Пандели Мајко * Луан Хајдарага * Џорџ Робертсон * Петро Кочи

Екрем Реџа *

ЖРТВЕ

Милица РакићБојана Тошовић * Сања Миленковић * Оливера Максимовић

Љиљана Спасић * Јулијана Брудар * Марко Симић * Ружа Апостоловић

Иван Марковић * Ана Бјелетић * Владимир Милић * Миомир Миловановић

БИТКЕ

Операција ЈадранКошаре (Јуник)Рачак * Паштрик (Дрим) * Обарање Ф117

ХЕРОЈИ

Милош ЋирковићСлађана Станковић * Слободан Перић * Рада Петрушић

Коста АлексићНишлије * Срђан КошанинЉиљана Жикић * Бошко Лемић

Миленко ПавловићМарина Милошевић * Зоран Радослављевић * Браћа Милић

Живота Ђурић * 549. призренска * 125. бригада * Горан Шаћировић * Пети батаљон

Алберт Андиев * 37. оклопна * Драган Комарица * Јагуар * Вељко Раденовић

53. батаљон * 63. падобранска * 72. специјална * 5. БВП

ПУБЛИКАЦ.

Последице * Жетва * Српски Термопили * Зов карауле * Ратне приче

Жуте убице * Смртоносна прашина * Зашто * Лет у смрт * Рат за Космет

Истине и лажи *

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 744  пута
Број гласова: 5


Tags:
MILO LOMPAR
MIROSLAV KRLEZA
PROPAGANDA AUSTROUGARSKE
SVETISLAV STEFANOVIC
GRIGORIJE BOZOVIC
OKTOBAR 1944
KOMUNISTICKI POKRET
TITOISTICKO NASLEDJE
DUH SAMOPORICANJA
BACKI POGROM
ZABALJ CURUG
BOMBARDOVANJE SRBIJE
PROLECE 1999
LATINKA PEROVIC
NEMACKI USLOVI
KRIVOTVORENJE JASENOVCA
PRVI SVETSKI
ROLF DITER KLUGE
TIHA OKUPACIJA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Загонетка 42. хрватске "вражје" дивизије

Бугаризација источне и јужне Србије – циљ посебних политика у Првом светском рату

Исповест машиновође Бобана Костића из Грделичке клисуре

Другостепена пресуда из Хага: Саљих Мустафи потврђена кривица, а казна смањна на 22 године затвора

Време када реч "Србин" није смела да се каже

Резолуција лесковачких грађана против заборављања бугарских злочина

Песма о Зејтинлику (србско гробље у Солуну)
Поделите ову вест, нека се чује истина...У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 143 прегледа и 5 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 157 прегледа и 5 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 157 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 159 прегледа и 15 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 243 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 252 прегледа и 5 гласова.

Одговор Игору Мркаљу око злоупотребе глинских жртава
Објављено: 03.07.2024.     Има 274 прегледа и 4 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 329 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links