Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017 - www.zlocininadsrbima.com

19. март 2017.


Посета српској костурници у Сурдулици 18.03.2017


Сурдулица - Српска костурница или Власиначки Јасеновац, место у којем су Бугари на најсвирепији и најмонструознији начин убијали и клали Србе током окупације 1915-1918.

Према непотпуним извештајима др Арчибалда Рајса и Међународне комисије за истрагу злочина Бугара у Првом светском рату, у Сурдулици је зверски мучено и убијено више од 3.000 Срба, махом из Топличког, Нишког, Лесковачког и Врањског краја и то по правилу највиђенији људи, интелигенција- учитељи, професори, судије, инжењери, адвокати, свештеници, народни прваци и харамбаше...

Шест година након Великог рата, 1924. подигнута је спомен костурница у коју су похрањене кости пронађених мученика који су убијани на више локација.

Током окупације у Другом светском рату бугарска фашистичка војска је костурницу срушила, а да би уништили доказе својих злочина, кости су разбацали унаоколо и највећи део однели у Бугарску и уништили - закопали на непознатим локацијама (према речима једног бугарског обавештајца, расуте су и сакривене на четири локације, које "никад нећете наћи").

2004. године на иницијативу проф. др. Томислава Радојичића, проф. грађевинског факултета из Ниша и мештана Сурдулице, обновљена је спомен костурница и у њу је враћен део костију које су Сурдуличани успели да скупе после рушења и да закопају на локалном гробљу.

Стравично изгледају те кости наших мученика, скоро да нема лобање која није поломљена, пробијена, смрскана. Стравичне су размере и начини на који су извршени злочини Бугара у Великом рату, толико језиве и монструозне да се може говорити о геноциду.

Наша држава Србија, нажалост, никада до сада није се бавила овим питањем нити је било којим актом осудила те злочине.

Најбољу илустрацију бугарских злочина над Србима дао је Сретен Динић рекавши следеће:
- "Да се море претвори у мастило, небо у хартију а сви људи на земљи у писаре, па се не би могло описати све оно што су Бугари по Србији починили. Сваки човек, жена или дете, свако село или варош представља за себе нарочиту повесницу или роман доживљаја и патње...''.

Сиротог младог шумара Симу Момчиловића (32) су Бугарски монструми зверски мучили и на стравичан начин масакрирали 22.10.1916. у Каливеру зато што није хтео да виче "Ја сам Бугарин" и "Живео цар", већ је викао "Ја сам Србин" и "Живео краљ Петар". Његов леш је бачен у реку Јужну Мораву.

Хвала проф. др. Томи Радојичићу и Милету Вељковићу, некадашњем директору Завода за заштиту споменика и свим добрим људима што обновише ову костурницу и спасише од заборава и Драгану Момчиловићу који и даље ради на њеном завршетку и чува је.

Слава нашим прецима и мирне им напаћене и мучене душе на небесима.

 

 

Милан Лапчевић
из Ниша
18.3.2017.

 ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

 Добруџанска битка - Логор Добој - Логор Јиндриховице - Мензел Бургиба - Колубарска битка

Шуцкори - Логор Арад - Сарајевски атентат - Зејтинлик - Церска битка - Аустроугарска монархија

Битка на Легету - Мојковачка битка - Топлички устанак - Солунски фронт - Албанска голгота

Горничевска битка - Освајање Кајмакчалана - Гвоздени пук - Сурдулица - Битка на Чемерну

Нежидер - Велики Међер - Улм - Болдогасоњ - Ашах - Валадново - Броумов - Маутхаузен

 

 

 

 

 

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1368  пута
Број гласова: 30


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Резолуција лесковачких грађана против заборављања бугарских злочина

Како су Бугари убијали Србе: „Љуљашка” за недужне грађане

Рад међусавезничке комисије за испитивање бугарских злочина у Србији у Првом светском рату

Искази Атанасија Марковића, кмета Алексинца, Милутина Миљековића, председника општине и Љубомира Милошевића о бугарским злочинима у Алексинцу 1915-1918

Злочини бугарског окупатора у Сурдулици 1915-1918

Време када реч "Србин" није смела да се каже

Сведочење Стојана Стаменковића и Манасија Антића о бугарским злочинима у селу Горње Павловце (Врање) 1915-1918
Поделите ову вест, нека се чује истина...Skip Navigation Links