Нове провокације Албанаца према српским верским објектима и имовини - www.zlocininadsrbima.com

   

17. децембар 2014.


НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ АЛБАНАЦА ПРЕМА СРПСКИМ ВЕРСКИМ ОБЈЕКТИМА И ИМОВИНИ


Православна црква у Ораховцу
 

У понедељак, 15.12.2014. године око 14:25 часова, непознати албански дечаци, неопажено су ушли у порту цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, која се налази у центру српског дела града, и звонили црквеним звоном. Српски грађани, које је изненадила ова необична и неуједначена лупњава звона у неуобичајено време, прво су помисли да то радници, који ових дана изводе радове на реконструкцији црквене звонаре, испробавају звоно, а затим су приметили како кроз врата црквене порте на улицу истрчавају албанска деца а за њима свештеник, који је покушавао да их стигне и препозна. Албански дечаци су побегли у правцу албанског дела града, а претпоставља се да су из једне од албанских породица, која се куповином српске куће, пре извесног времена, доселила у горњи део града.

Парох ораховачки, јереј Срђан Јеринић, није хтео да овај инцидент пријављује Косовској полицији, јер сматра да је то излишно због претходних бројних нерешених инцидената и напада на ораховачку цркву и српски део града. Српски грађане, одавно навикнуте на разноврсне албанске провокације, ипак је изненадила ова осионост и дрскост албанске деце, која превазилази сваку меру и сматрају да, кад су се иста осмелила да уђу у црквену порту и лупају црквеним звоном, онда су спремна и на много већа злодела, па се са разлогом питају шта их још у будућности очекује, ако Албанцима ништа није свето и ако им и православни верски објекат служи за изругивање и понижавање преосталих Срба у Ораховцу.

Истовремено, данас (уторак, 16.12.2014. год.), братија манастира Светих Врача у Зочишту, јавља како им Албанци из села поново угрожавају манастирске поседе и ако су неколико пута упозорени да то не чине. Овога пута је неко од њих извео стадо оваца на манастирску њиву, која се налази у близини манастира. Овај случај је пријављен Косовској полицији, која обезбеђује манастир.

                                             *                                     *                                 *

Петнаестак минута по прекиду фудбалске утакмице између Србије и Албаније, догодио се напад непознатих лица на Парохијски дом у српском делу Ораховца. Како је јавио радио Контакт плус, тројица албанских младића, уз повике „Албанија, Албанија”, прошла су српским делом града, разбијајући успут стаклене флаше пива о зидове српских кућа, а највише на тргу испред цркве „Успење Пресвете Богородице”, где су поцепали српску заставу, која је била окачена на једној од бандера у центру српског дела града.

Они су затим каменом, овећих димензија, гађали прозор Парохијскиог дома, погодивши собу у којој се, у тренутку напада, налазила попадија са своје двоје малолетне деце. На срећу, током напада, нико од чланова породице ораховачког пароха јереја Срђана Јеринића, није повређен.

Нападачи су истовремено на зиду напуштене и оронуле српске куће, која се налази преко пута Парохијског дома, окачили заставу Републике Албаније, а затим побегли у непознатом правцу. Радио Контакт плус наводи да су српски грађани, који живе у близини Парохијског дома и које су узнемирили повици албанских младића, ломљава стакла и врисак свештеникове деце, изашли на улицу и недуго затим присуствовали увиђају Косовске полиције, која је по дојави изашла, да би на лицу места обавила увиђај.

Док је трајао увиђај и док су српски грађани покушавали да умире и охрабре узнемирене чланове свештеникове породице, неколико албанских младића, из породица које су се, куповином српских кућа, доселиле у српски део града, пришло је посматрало увиђај.

Један од њих, који практикује да у вечерњим часовима шета своја два велика пса по српским улицама, хтео је са својим псима да прође улицом баш у тренутку када је Косовска полиција вршила увиђај, прикупљајући доказе напада (делиће поломљеног стакла, албанску заставу, стакла од поломљених пивских флаша, камен и др.), кад га је један од косовских полицајаца, репетирајући пиштољ, приморао да се врати назад.

Српски грађани, који су по навици очекивали тензије и провокације Албанаца због фудбалске утакмице високог ризика између Србије и Албаније, ипак је изненадио и узнемирио напад на породицу свештеника Срђана Јернића, који сматра да је ово напад на њега и његову породицу, а не на верски објекат, јер да су нападачи хтели да нападну и оштете зграду Парохијског дома, поломили би, какао је рекао, стакла на локалу доњег спрата, а не би гађали једини осветљени прозор зграде, наводи Радио Контакт плус.

 

 

Извор: ФБ Репортер
16.12.2014.

 ЗЛОЧИНИ И РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

ЗЛОДЕЛА

Приштина * Старо Грацко * Радоњићко језеро

Кафић Панда * Клечка * Митровица пијаца

ЖРТВЕ

Шутаковић * Отац ХаритонИван Булатовић * Жарко и Славко

ЛОГОРИ

Ликовац * Жута кућа * ЗлашЛапушник * Кукеш * Бабалоц

ЗЛОЧИНЦИ

Сулејман Селими * Кадри Весељи * Аљуш Агуши * Адем Јашари

Рустем Мустафа * Хашим Тачи * Агим Рамадани * Рамуш Харадинај

Весли Кларк * Агим Чеку * Саљих Мустафа * Екрем Реџа *

БИТКЕ И
ХЕРОЈИ

 Вељко Раденовић * Горан Шаћировић * Јуник * Браћа Милић

Љиљана ЖикићКошаре * Паштрик  * Слађана Станковић

ПУБЛИКАЦИЈЕ

Отето КосовоЖивети у енклави * Соколови * Пилоти * Истине и лажи

За ким звона не звоне * Јована * Рат за Космет * Воз * КрајРатна прича

549. бригада * 125. мтбр * 53. батаљонОцените нам овај чланак:

Посећено је: 1228  пута
Број гласова: 10


Tags:
KOSMET
ALBANSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Космет чисте од српских корена

Косово је Србија: Албанци беже из долине суза и беде

Оскрнављен споменик несталим Србима у Великој Хочи

Зашто Србија не шаље војску на Космет и зашто ћутимо на злочине над Србима

Албанци без казне за убиства Срба

Студенти натерали факултет да повуче признање Косова

Терор не престаје: Нападнута два Србина у Гњилану од Албанаца
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links