Једанаестогодишњи Андрија Ристић из Рујковца је, у центру Медвеђе, доживео озбиљну претњу само зато што је носио мајицу са симболима Србије! Њему је, док је чекао превоз из школе до куће, неколико година старији дечак А. С. пришао с леђа и запретио му да ће га поломити ако још једном буде обукао мајицу коју је имао на себи. Андрија је уплашен због овог инцидента и од тада га укућани стално прате и дочекују испред школе.

- Стајао сам са два другара и чекао превоз до села, а он ми је ставио руку на раме и запретио због тога што носим ову мајицу. Склонио сам се, а другови су ми притекли у помоћ и почели да се расправљају са њим. Рекли су му да могу да носим шта хоћу и питали га зашто му то смета, јер нико не реагује када он пусти албанску музику или носи њихове симболе. У међувремену је дошао комби, па сам ушао у возило, а другови су ми рекли да је после мало фалило да дође до туче - прича у једном даху мали Андрија.

 

 

ДОШАО КУЋИ УПЛАКАН

Његова мајка Јелисавка каже да је тог дана Андрија ушао у кућу уплакан, видно уплашен и задихан, јер је трчао од станице до свог дома. Јецајући је испричао шта се догодило и од тада нико у кући не може да се смири.

- Не могу да спавам и стално размишљам како ће да оде и да се врати. За сада га пратимо и дочекујемо из школе, али то није решење. Са Албанцима сам радио и друговао и никада нисам имао никавих сукоба и проблема. Пре три месеца ми је изненада умро син, а сад и ово да нас снађе. Да ми неко дира унука нећу да дозволим - истиче Милун Ристић, Андријин деда, док му навиру сузе.

 

 

ОЧЕКУЈУ ЗАШТИТУ И ОД ШКОЛЕ

Породица Ристић очекује од полиције и управе школе да предузму све што је у њиховој моћи и додају да ће се придружити кривичном гоњењу које им је полиција најавила.

- Тешили су га и говорили му да не треба да се плаши и да су они ту да га заштите. Рекли су му да и најмањи проблем може да пријави школском или било ком другом полицајцу. Све су нас мало ослободили, али и даље страхујемо да га самог пошаљемо на часове - каже бака Аница.

У полицији им је још речено да ће предузети све што је у њиховој надлежности и да су са албанским дечаком, у присуству једног од родитеља, већ разговарали. У Медвеђи се спекулише да се ради о сину бившег заменика председника општине Фљорима Сахитија, али је он негирао да се ради о његовом детету.

 

 

СПРЕЧИТИ ИНЦИДЕНТЕ

Председник Привременог органа у Медвеђи Небојша Арсић изразио је жаљење због овог инцицента и наду да ће надлежни органи предузети све што могу да се евентуални међунационални проблеми спрече.

- Имамо одличну сарадњу са представницима албанске националне заједнице и сви заједно треба да радимо на стварању још бољих мултиетничких односа - казао је Арсић.