Култура захтева професионални приступ - www.zlocininadsrbima.com

19. фебруар 2015.


Култура захтева професионални приступ


Очување идентитета и културне грађе Срба на просторима Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније основни је разлог оснивања и постојања Српског културног центра у Вуковару. Ова институција смештена је у згради Заједничког већа општина на чијој је скупштини 2009. године и донета одлука о њеном оснивању. Са директором центра, Светиславом Микеревићем разговарали смо о протеклој години и будућим плановима СКЦ-а. Потреба да се на простору две источне жупаније оснује професионална установа усмерена ка култури Срба са ових простора произашла је из низа детектованих проблема из области културног стваралаштва српске заједнице.

 

 

- Основна сврха постојања СКЦ-а је заштита културног идентитета и културне баштина Срба на географском положају Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније, односно на просторима деловања Заједничког већа општина. С обзиром да се Срби са ових простора углавном баве аматеризмом и постоји велики број културно-уметничких друштава покушаћемо да се окренемо ка образовању. Желимо да младе образујемо, да школујемо уметничке руководиоце, музичаре на традиционалним инструментима јер познато је да имамо гарнитуру људи која је на заласку. Желимо створити могућност да потребна знања стичу овде, да не морају одлазити из земље. Постоји основа и велика потреба за овим центром, јер припадници наше заједни-це углавном се баве аматерском културом, рекао је Микеревић.

Очување, обрада и презентација материјалне и нематеријалне културне грађе српске националне заједнице на подручју две жупаније неоспорно захтева много стручног рада. Један од највећих проблема при реализацији програма рада СКЦ-а, као мањинске професионалне установе у култури, јесте однос Републике Хрватске у погледу финансирања.

- У протеклој години направили смо четири пројекта од којих је одобрен само један и то онај који се односи на међународну сарадњу у области културног аматеризма у којем је учествовао КУД „Ђоко Патковић“. Ми све ове године настојимо да реализујемо и остале пројекте које сматрамо веома битним за српску заједницу. Надам се да ћемо у блиској будућности то и успети, јер једини је разлог финансијска ситуација у земљи, објашњава директор СКЦ-а Вуковар.

 

 

Пројекти које Српски културни центар покушава да спроведе односе се на дигита-лизацију културне баштине, заштиту споменичке баштине и знамените Србе Бачке, Славоније, Барање и Срема. Упоредо са ова три пројекта врши се и формирање библиотеке, што отежава недостатак финансијске и било какве подршке државних институција.

- И ове године библиотеку смо ставили у пројекат према Савету за националне мањине, а све што тренутно радимо је на волонтерској основи. Прикупљамо књиге од наших грађана, ту су и значајне донације од стране Матице српске и разних удружења. Тренутно поседујемо око 7000 књига и то је јако добра полазна основа. Оно што морамо је прибавити потребну електронску опрему да евидентирамо све књиге и кренемо да их издајемо гра-ђанима, објашњава Светислав Микеревић.

Иако није оформљена у потпуности библиотека СКЦ-а Вуковар пружа грађанима могућност позајмљивања књига и простор читаонице и то сваким радним даном од 8 до 15 часова. Уколико Савет за националне мањиине препозна потребу за оснивањем библиотеке Српског културног центра и одобри неопходна средства она би и званично била отворена већ током ове године. Прошлу годину у погледу рада СКЦ-а обележила су два значајна догађаја. У мају је у циљу унапређење књижевног, уметничког и образовног рада потписан протокол о сарадњи са Матицом српском, а недуго затим остварена је и сарадња са Европским универзитетом Брчко.

Без обзира на чињеницу да је јако мали број пројеката одобрен у СКЦ-у током 2014. године није недостајало дешавања. Обележени су велики јубилеји као што је стогодишњица од почетка Првог светског рата, одржане бројне промоције књига и остварена сарадња са свим значајним културним организацијама Срба са ових простора. Оно што сем финансија оте-жава рад СКЦ-а, а уједно је и проблем који се настоји решити, је низак степен интеграције мањинске културе у јединствен систем чувања, неговања и презентације културне баштине те недостатак стручне сарадње установа и удружења у култури на локалном, регионалном и државном нивоу.

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 111
18.2.2015

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1684  пута
Број гласова: 0

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1232 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1298 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1402 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1425 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1445 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links