Знакови поред пута: Коме сметају слике убијене дјеце у Братунцу? - www.zlocininadsrbima.com

   

11. јул 2022.


ЗНАКОВИ ПОРЕД ПУТА: КОМЕ СМЕТАЈУ СЛИКЕ УБИЈЕНЕ ДЈЕЦЕ У БРАТУНЦУ?


Братунац је мала варош у регији Бир(а)ч, поред саме ријеке Дрине, односно на истоку србске земље Босне. Православни Срби на том подручју обитавају вијековима. Ако читамо званичне записе, још од XIV стољећа.

Наредно стољеће дошло је до поремећаја друштвене, религијске, демографске и културне климе, јер је провала Османлија на Балкан донијела пустош и страховладу највиших размјера. Потурчавање хришћанског становништва је било веома присутно, као и други видови репресије: Данак у крви, Прва брачна ноћ, Трећина приноса. Свако ко се на било који начин супроставио турским пашама и агама бивао је убијен, најчешће су набијали на колац своје жртве.

Карађорђев топ је допирао и до Братунца... био је то први наговјештај слободе, односно свијетло на крају тунела.

Наредних деценија у XIX стољећу Срби су постепено ослобађали своје поробљене земље, док је Братунац и цијела Босна један зулум замјенила другим, тачније након Берлинског конгреса 1878. Бечки двор окупира БиХ касније је присваја као своју покрајину.

У Првом свјетском рату овдје поред Братунца у Подрињу су вођене крваве битке 1914. године када су аустроугарски солдати, јединице сачињене углавном од Хрвата и муслимана а официрски кадар од Њемаца и Мађара, напали Краљевину Србију. Паралелно са тиме, Шуцкори су у позадини (Босна, Славонија, Војводина, Лика, Херцеговина...) хапсили, мучили, убијали, силовали, пљачкали Србе, а њихова имовина је паљена и уништавана.

Погром Срба у Великом рату није заобишао ни Братунчане, напротив.

Стварањем Краљевине СХС, односно Југославије дошло је до привидног мира, а Братунац је административно припао Дринској бановини. Стварана је клима како никад више неће бити рата и да су коначно јужнославенски народи уједињени у једну државу. Међутим, то истински нису сви народи осјећали. Хрвати и Словенци су у томе видјели краткотрајну авантуру, јер су жељели да се избаве од јарма Бечког двора.

Други свјетски рат је донио нова зла, почевши од априла 1941. Анте Павелић као поглавник и Алојзије Степинац као кардинал клеро-фашистичке Независне Државе Хрватске у коју је угурана и Босна, а граница им била на Дрини... отпочели су одмах геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, заправо "неподобним народима" у расистичком и вјерском кључу. У околини Братунаца усташе и домобрани, као и ткз. Муслиманска Милиција су убили најмање 6.500 Срба, чиме је изгубљена већина. Посљератне комунистичке власти су системом репресије и застрашивања стварали привидни мир и браниле да се прича о злодјелима над србским становништвом.

НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА 1941-1945

ЗЛИКОВЦИ

Славко Кватерник * Јуре Францетић * Крунослав Драгановић

Макс ЛубурићДинко ШакићМошков * Лорковић  * Усташе

Мирко ПукИван Шарић * Црна Легија * Џафер Куленовић

Анте Павелић * Мирослав Мајсторовић - Филиповић

Алојзије Степинац * Љубо Милош * Виктор Гутић

Миле Будак * Андрија Артуковић * Хусеин Ђозо

Фехим Спахо * Мухамед Хаџиефендић * Рафаел Бобан

Муслимански челнициВладимир Крен * Мијо Бабић

Поглавникова гарда *

ЛОГОРИ

Керестинец * Даница * Крушћица * Госпић-Јадовно-Паг

Сисак * Јасеновц * Стара Градишка * Јастребарско

Пријдор * Маглај * Огулин * Пакленица * Ђаково

Лепоглава * Тења * Зеница * Добој * Винковци

Грабовац * Рогатица * Вишеград * Сарајево

ЗЛОДЕЛА

Пребиловци * ВељунДракулићОстрожин

СадиловацПаланчиштеДивоселоШид

Машвина * Возућа * Бракусова ДрагаПркос

Међеђа * Шушњар * Пискавица * Драксенић

Глина црква * Ливањско поље * Бегово Брдо

Грабовац Бански * Воћин * Дубица * Пркос

Калати * Бијели Поток * Гаравице * Миострах

ВуковарКорићка јама * Стари Брод * Гудовац

Шегестин * Хомољац * Вршани * Сребреница

ЖРТВЕ

Дамјан ШтрбацПлатон (Јовановић) * Зорка Делић

Љубан Једнак * Даница Праштало * Гламоч

 Љубомир Млађеновић * Марија Почуча * Симовић

Марко Бошковић * Српска банка * Славско Поље

Петар ДабробосанскиВукашин Мандрапа

ПУБЛИКАЦ.

Пацовски канали * Бог и Хрвати * Иродови синови

Magnum Crimen * Пјесма Ђурђевдан * Без кајања

Усташка зверства * Цвијет Хрватства * Ожиљак

Благослов Ватикана * Деца у жици  * Дјеца Козаре

Страх * Понор * Дара из ЈасеновцаЦрна књига

Пакао НДХ * Србољуб Живановић * Три стратишта

Једење Богова * Залазак стољећа * Личка трагедија

Не окрећи се сине * Покољ у ГлиниПолитика терор

Цазинска Крајина * Тотални геноцида * Мук

Фратри и усташе кољу

 

Брозов режим је седамдесетих година 20. вијека признао исламизоване Србе као нову нацију - муслимани. Ово је учињено са циљем расрбљавања србског националног корпуса. Прије тога су 1945. године учинили са црногорском и македонском нацијом. Муслимани су тако постали манипулативни фактор не само у БиХ већ и у СФРЈ.

Крајем осамдесетих година ситуација у Југославији је била тешка, како у економском, тако и у политичком смислу, јер привредни застоји и инфлација су довели до незадовољства свих народа, а то је била прилика да ликови сумњивих најмјера отпочну остваривање својих сепаратистичких планова. Наравно, у томе су имали велику помоћ НАТО пакта, јер њихов циљ је био разбијање Југославије.

Пријератни робијаш у два наврата са шовинистичким идејама, Алија Изетбеговић, аутор Исламске декларације је добио прилику да се бави политиком (!?), па је основао милитантну Странку Демократске Акције. Са сарадницима као што су: Ејуп Ганић и Харис Силајџић одлучио је да БиХ издвоји из СФРЈ, па таман и оружаним путем. Али да се прво ријеши Срба, а касније и Хрвата, јер су жељели етнички и вјерски чисту државу.

Гдје год да су муслимани у Босни имали релативну или апсолутну већину стваране су паравојне формације: ткз. Зелене Беретке и ткз. Патриотска Лига. Сем њих муслиманска врховна тројка је контролисала МУП БиХ, као и Територијалну одбрану... од њих је касније настала ткз. Армија БиХ. Прогон и масовни покољи србског становништва су отпочели већ у мају 1992. године.

Братунац свакако спада у најстрадалније општине у грађанском рату у БиХ, заправо и читава регија Бирач односно Средњег Подриња је имала највише жртава. Не бих се бавио бројкама, али свакако да је ријеч о више хиљада, махом цивила. Жене, старци, па чак и дјеца су немилосрдно убијана. Муслиманске снаге предвођене Насером Орићем, злогласним заповједником 28. дивизије АБиХ етнички су очистиле око 100 насеља у ширем рејону Сребренице. Они су злоупотребљавали то што су поједини региони у Босни биле проглашени за ткз. Заштићене зоне УН. Па су искакали из "јазбина" и ударали на србску нејач. Иза њих су остајала само згаришта и лешеви.

Знајући да се рат ближи крају Алија Изетбеговић прихвата директиву Била Клинтона, предсједника САД, да се жртвује Сребреница односно да ће ВРС ослободити тај крај, а да ће они "режирати масакр". Заиста, почетком јула 1995. када су јединице Дринског корпуса под командом генерала Винка Пандуревића ослободиле Сребреницу и Жепу, а зачуђујуће је да амерички бомбардери нису реаговали, као што је то био случај на Бихаћу, Горажду...итд.

Врло брзо се почео стварати Сребренички мит... прича о хиљадама убијених муслиманских цивила током јула 1995. наводно од стране ВРС. Та бројка је нарасла на 8.000 жртава, али сваке године се увећава. Нико од Срба није негирао злочин који се тада десио у Србреници, у смислу да је неколико стотина муслиманских заробљеника ликвидирано у хангарима. Годинама касније се сазнало да су овдје стране обавјештајне службе умјешале своје прсте, па су подвалиле ликове као што су Дражен Ердемовић (Хрват који је промјенио четири војске) и њему сличне.

Циљ Сребреничког мита је да се замрачи и замагли прича о страдању Срба у Бирчу, односно Средњем Подрињу. Како објаснити да су Цветко Ристић и Брано Вучетић остали сирочићи, којима су Орићеве хорде поубијале њихове најмилије...?

Неки дан у Братунцу је на путу према Поточарима су освануле слике убијених Срба на таблама (нешто као знакови поред пута)... Ово је урађено јер се србске жртве деценијама игноришу, не само од муслиманских екстремиста, већ и од међународне заједнице. Упадљиво је како амбасадори НАТО земаља заобилазе Братунац, а долазе у Поточаре... и још се смјешкају.

За многе муслимане ово је провокација, мислим те слике поред пута. Вријеђа њихова осјећања, како кажу. 

Кад боље размислим, ситуација је таква да већина муслимана је стекла разна примања и повластице на Сребреничком миту и уопште рату у БиХ. Ове слике поред пута суштински показују да и Срби имају цивилне жртве, које треба прихватити. Слике заправо руше Сребренички мит, зато им сметају. Суштински, муслиманске 'патриоте' бране свој 'лебац... Онај ко се дрзне да каже супротно, бива линчован и избачен из "јавног мјења" као нпр. Ибрахим Мустафић.

РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У СРЕБРЕНИЦИ 1992-1995

 ЗЛОДЈЕЛА

Бјеловац * Брежани * Кравица * Скелани * Јежештице

Братунац * Загони и Крњићи * Залазје * Опарци

Бљечава * Гниона * Лозничка Ријека * Сасе

Факовићи * Бољевићи * Машагшићи * Хранча

Рупово Брдо  * Миланова Воденица

ЖРТВЕ

Брано Вучетић * Добрина Продановић * Слобо Стојановић

Цветко Ристић * Мајке Сребренице * Сребреничке жртве

Љубомир Млађеновић

ЗЛИКОВЦИ

 Сефер Халиловић * Насер Орић * Елфета Весели

Харис СилајџићАлија ИзетбеговићЛиста Злочинаца

Мајке Сребренице

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Успех пропаганде * Планирани хаос

Пакао и патња * Исповјести жртава * Вацлав Дворжак

Истинита Сребреница * Крици и опомена * Издани град

Порука Ратка Шкрбића * Лешинарење Сребренице

Међународни фактори такође подржавају Сребренички мит јер би се лако могло утврдити да је и њихова улога велика у свим прљавим стварима које су се дешавале од 1990. до данас.

 

Аутор: Чуле
11.07.2022.Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 836  пута
Број гласова: 15


Tags:
BRATUNAC SREBRENICA
SLIKE PORED PUTA
DEVEDESETE GODINE
UBIJANJE CIVILA
MALISANI DECA
NASER ORIC
KRAVICA BJELOVAC
DECEMBAR 1992
KRVAVI BOZIC
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
ISTOCNA BOSNA
REGIJA BIRAC
SREDNJE PODRINJE
RASPAD SFRJ
28. DIVIZIJA
ALIJA IZETBEGOVIC
ARMIJA BIH


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Досије Јошаница: Кaко je Рaдe Благојевић прeживио крвaви Никољдaн 1992. код Фоче

Крвави Божић у Кравици

Индира Камерић осуђена на 3 године затвора за ратне злочине у Босанском Броду

Ослобађање Вуковара пре 30 година: Град као жртва Туђманове мржње

Судбина Данице Ћук-Крстић: Олуја на Косову

Упадљиво медијско ћутање о сумњивој смрти хашког осуђеника Здравка Муцића - крвника из Коњица

Руси прозивају Хрвате због нетолеранције према Србима
Поделите ову вест, нека се чује истина...У сјећању: Војислав Чаркић (1937-2024)
Објављено: 09.05.2024.     Има 86 прегледа и 0 гласова.

Роварење комуниста у Југославији и цепање Србије
Објављено: 22.05.2024.     Има 90 прегледа и 5 гласова.

Заборављени подсјетник: Хрватски кадрови у СФРЈ 1990-1991
Објављено: 24.05.2024.     Има 101 прегледа и 15 гласова.

Пребиловци 2024: Посјета Тијане Бошковић о Васкрсу
Објављено: 08.05.2024.     Има 104 прегледа и 5 гласова.

Филм "Неђо од Љубушког" као подвала и фалсификат историје
Објављено: 30.04.2024.     Има 176 прегледа и 5 гласова.

Бестидне муслиманске лажи о Сарајевском егзодусу 1996
Објављено: 18.04.2024.     Има 184 прегледа и 5 гласова.

Досије Сердарушић: Зашто је затворено породилиште у Оточцу 1982. године
Објављено: 20.12.2023.     Има 272 прегледа и 10 гласова.

Упокојио се Србољуб Живановић (1933-2024)
Објављено: 02.01.2024.     Има 278 прегледа и 0 гласова.Skip Navigation Links