Извештај са промоције књиге "Сребреничка подвала" у Новом Саду 2. априла 2015 - www.zlocininadsrbima.com

   

30. мај 2015.


ИЗВЕШТАЈ СА ПРОМОЦИЈЕ КЊИГЕ "СРЕБРЕНИЧКА ПОДВАЛА" У НОВОМ САДУ 2. АПРИЛА 2015


У Новом Саду, у амфитеатру центра СПЕНС, у четвртак 2. априла одржана је промоција другог издања студије пук. Ратка Шкрбића „Сребреничка подвала“. Испред издавача „Историјског пројекта Сребреница“ Стефан Каргановић се обратио присутнима следећим речима:

„Историјски пројекат Сребреница“, холандска невладина организација којом ја руководим, је издавач студије пук. Ратка Шкрбића „Сребреничка подвала“, чији ће вам садржај и домети бити приказани вечерас. Циљ наше организације, од како је 2008. године основана у Хагу, је да непристрасно  истражи и утврди шта се у јулу 1995. године стварно  догодило у Сребреници. Без оклевања смо  прихватили да издамо „Сребреничку подвалу“ пук. Шкрбића зато што се његови извори и методологија савршено уклапају у задатак који смо себи поставили.


 

 

 

 

Докази из Хашког трибунала

Извори аутора су искључиво доказни материјал Тужилаштва Хашког трибунала, који му је само Тужилаштво по службеној дужности ставило на увид  када је као вештак одбране сведочио у Хагу у предметима генерала Милетића и Толимира. Фундаментално питање које у својој беспоштедној и беспрекорној студији пук. Шкрбић оправдано поставља гласи: да ли доказни материјал Хашког трибунала подржава тезу Тужилаштва да се у Сребреници догодио геноцид и да су српске снаге по преком поступку стрељале „8.000 мушкараца и дечака“?

Сам аутор не истиче и не брани никакву тезу, он само тестира тврдње оптужујуће стране. Он пушта доказе које је добио од стране која тужи, и који су тој страни несумњиво познати зато што потичу из њених архива, да говоре сами за себе. Аналитички део посла обавићете ви, као читаоци његове књиге. Ви ћете пресудити да ли се у Сребреници догодио геноцид у коме је страдало „8.000 мушкараца и дечака“. Када прочитате ову књигу имаћете прилику да будете судско веће и донесете коначни закључак.

Ова година је двадесетогодишњица Сребренице. Сарајевске власти и њени међународни спонзори врше интензивне припреме да 11. јула ове године у Меморијалном центру у Поточарима спектакуларно обележе јубилеј. Припремне радње са циљем стварања одговарајуће психолошке атмосфере и производње што јачег политичког ефекта већ су отпочеле. Да вас потсетим на недавна хапшења и подизање оптужнице од стране српског Специјалног тужилаштва против седам особа у Србији за наводно учешће у једном сегменту сребреничког злочина. Неколико стотина особа у Сједињеним Америчким Државама баш ове године се нашло под претњом депортације, са образложењем да би неки од њих могли бити осумњичени за ратне злочине у Босни и Херцеговини, укључујући и Сребреници. Мислим да је непотребно да посебно истакнем једнонационални карактер те велике групе и којој етничкој скупини депортоване особе припадају. У Савету безбедности Уједињених Нација, Велика Британија је предложила резолуцију да се 11. јули прогласи светским даном сећања на „геноцид у Сребреници,“ која би – у случају да буде усвојена – практично бацила у засенак минорне историјске инциденте као Аушвиц и Јасеновац. Управо данас, 2. априла 2015, пред Судом за ратне злочине БиХ у Сарајеву почиње суђење петорици оптужених лица за „геноцид у Сребреници.“ Пресуда Хашког трибунала ратном председнику Републике Српске, Радовану Караџићу, очекује се на јесен и њен садржај је унапред предвидив, као што су то биле пресуде у стаљинистичким процесима тридесетих година прошлог века.

 

 


Али све то је само – увертира.

Сви знаци указују на то да ће политичким марионетама и кловновима из целога света и из региона бити наређено да се 11. јула ове године сервилно построје у Поточарима и да за крешендо овогодишњег спектакла лицемерно пролију обиље крокодилских суза.

Док они припремају своје лицемерне церемоније, ми из „Историјског пројекта Сребреница“ вечерашњим чином отварамо сезону критичког размишљања о догађајима у Сребреници у јулу 1995. године. Не би могли да замислимо бољи начин од представљања јавности другог издања студије пук. Ратка Шкрбића, „Сребреничка подвала.“

На темељу вишегодишњег истраживања Сребренице, наш став је да тренутно расположиви подаци не подржавају закључак да у правном или моралном смислу догађаји у јулу 1995. у Сребреници представљају геноцид.  Поред тога, тврдимо да форензички докази – у оној мери у којој су нам познати, а ми смо сигурни да смо видели све што је доступно – не подржавају фамозни закључак о убијању „8,000 мушкараца и дечака.“

Пре неколико дана, председник Републике Српске Милорад Додик изнео је предлог да контроверзе Сребренице буду решене једном за свагда формирањем међународне комисије која ће испитати и утврдити чињенице на начин који је необорив и који ће све стране морати да прихвате. „Историјски пројекат Сребреница“ снажно подржава ту иницијативу. Комисија за Сребреницу, састављена од међународних стручњака, треба да буде формирана што пре и да отпочне са радом. То је једини начин да се унесу истина и мир у сферу српско-муслиманских односа, где већ двадесет година – због Сребренице – преовлађују неповерење и нетрпељивост.

Истина се мора утврдити јер политичка прича о Сребреници коју већ дуго слушате и коју ће вам током ове годишњице контролисани медији у још нападнијем облику сервирати, у основи је једна отровна и деструктивна лаж.

 

 

 

Сејање вечне мржње

Отровна, зато што је смишљена да посеје вечну мржњу и међусобно заувек отуђи две гране истог, верски подељеног народа.

Деструктивна, зато што већ деценију и по, позивајући се на обавезу „хуманитарне интервенције“, да се спречи „нова Сребреница“, лажна конструкција догађаја перфидно се користи као изговор за агресивне походе и уништавање независних држава које одбију да се потчине.

Косово, Ирак, Либија, Сирија… само су неколико примера безобзирне злоупотребе Сребренице. За разлику од хиљада фиктивних сребреничких жртава, у свакој од ових злочиначких операција, изведених у име спречавања Сребренице, а у ствари ради пљачке и згртања профита, на ломачи је заиста жртвовано по неколико десетина  хиљада недужних људи.

Обавеза да се раскринка вишеслојна и разорна превара је довољна морална подлога за феноменално дело пук. Ратка Шкрбића, „Сребреничка подвала“. Уједно, то је и морални императив рада „Историјског пројекта Сребреница“, наше невладине организације која је заслужено мета беса и мржње свих корисника сребреничке фикције и њихових унајмљених пропагандиста и сарадника.

 

 

Стефан Каргановић,
ФБ Репортер
3.4.2015.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота * Ледићи

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице * Мостар

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе * Бравнице

 Бјеловац * Босански Брод * Чардак * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * ТузлаДобровљачка * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес * Иваница

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић * Ахмет Сејдић

Мушан Топаловић * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић * Ејуп Ганић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић * ХВО

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић * Мате Бобан

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић * Драган Викић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке * Миралем Мацић

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига * Перо Вицентић

Русимир Хаџихусеиновић * Шеве * Мехо Бајрић * Селим Бешлагић

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак * Мостар * Оручевић

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини * Амир Кубура

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела * Зоил * Челебићи

Бихаћ * Виктор Бубањ * Хотел Бристол * Борсалино * Храсица * Брчко

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај * Мостар * Лукавац

Завидовићи * Сребреник * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак * Раде Рогић

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга ДрашкоРистовићи

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Слободан Стојановић

Силовања * Кнежевићи * Видово Село *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Битка за Возућу * Јелена '93

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Крици и опомена * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Одбрана Херцеговине

1335 дана * Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубомир Млађеновић

Знаш мене * Јаук * Побиј, покрсти и протерај * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покољаРатни Хирург

 Душан Шеховац * Чапљина град злочинац

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1214  пута
Број гласова: 20


Tags:
KULTURA SECANJA
SREBRENICA
MUSLIMANSKI ZLOCINI


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Државни врх Србије и патријарх у Доњој Градини на парастосу 19. априла

Поука пуковника Ратка Шкрбића

Парастос жртвама Бљеска биће одржан 1. маја 2023. године у Београду, Окучанима и Босанској Градишки

Парастос у Кравици 2018: Правда недостижна за жртве божићног пира

РАЗГОВОРИ О ИСТИНИ (8), Alexander Dorin: Доказане лажи Ердемовића

Отворено писмо српској јавности и политичарима од групе грађана регије Бирач

Зашто ће срушити споменик Милици Ракић
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links