Храна наших старих повезује Србе широм Хрватске - www.zlocininadsrbima.com

23. март 2015.


Храна наших старих повезује Србе широм Хрватске


У Малом Градцу у близини Глине 7. марта 2015. одржана је манифестација под називом „Осмомартовски сусрети домаћица банијских-колачијада“. Реч је о дружењу уз слатке делиције које припремају жене овог краја и које је ове године доживело девети сазив. Како је организовано у време ускршњег поста било је примерено припремити и посну трпезу за шта се побринула бјелобрдска гастро екипа која је уједно на овом дешавању представљала СКУД „Ј.Ј.Змај“ и пододбор „Просвјете“.

 

Међу многобројним културно-уметничким друштвима са нашег подручја бјелобрдско се од осталих разликује јер сем фолклора, народних обичаја и игара негује и народну кухињу. У овом друштво пре пар година оформљена је гастро екипа, реч је о групи гурмана и мајстора у припремању сељачке, традиционалне хране. Ови људу су, из љубави према добром јелу и атмосфери, свако дружење зачинили неким специјалитетом по рецептури старих Бјелобрдаца. Управо је из тих дружења настала гастро екипа која свако дешавање у свом селу, али и ван њега зачини богатом трпезом. Прошле године свој крај су домаћим специјалитетима веома успешно представили и у Холандији, а недавно су то учинили и у Малом Градцу и на тај начин подршку дали и сународњацима са Баније.

- Реч је о малом, повратничком месту, о сиромашном крају у коме живи народ великог срца са којим смо ми развили сарадњу још 2001. године . То срце нас је и привуклo и због тога се са њима редовно дружимо и негујемо сваки вид сарадње, те им помажемо на начин да програме које организују употпунимо нашим радом. Овог пута заједно са домаћинима пододбором „Просвјета“ одлучили смо се да припремимо рибље специјалитете за 60 људи, 6 котлића фиша и печене рибе, прича председник СКУД-а “Ј.Ј.Змај“, Слободан Нешић.

 

 

ПОНЕЛИ СВЕ ДОМАЋЕ

Шест чалнова СКУД-а кренуло је 7. марта пут Баније и тада су у комбију понели све оно што се сматра традиционалним домаћим производима, ракија, вино, фришко уловљена риба локалног рибара па чак и бјeлобрдска вода и сав потребан прибор за припрему јела. Начин је ово да се традиција и културни идентитет очувају кроз још једа вид деловања. Неговање традиционалне кухиње није пука гастрономска уживанција, реч је о повезивању фолклора, пољопривреде, виноградарста, воћарства, риболова и осталих привредних грана које су за бјелобрдског сељака вековима били начин живота и преживљавања. Тако је и на трпези коју припремају кувари гастро екипе увек и искључиво заступљен домаћи производ привредника из Бијелог Брда, а понекад и из суседног села. Овакав начин очувања културне баштине и деловање културно уметничког друштва и пододбора Просвјете дало је снагу и мотивацију Србима са Баније који се годинама боре у покушајима културног деловања.

- Прво гостовање имали смо у Бијелом Брду где смо видели како ми морамо да се понашамо, доживели смо нешто што никада нећемо доживети. Толику топлину у дочеку у тренутку када смо „умирали“ од страха како ћемо извести програм који смо припремили. Међутим, ту су заиста били пријатељи који су хтели помоћи и погурати нас у воде културног стваралаштва и очувања наших банијских обичаја, подржали су нас и поставили на ноге. Тада смо постали храбри и почели се слободно појављивати и представљати Банију свагде. Јасно су нам дали до знања да морамо кренути, пружили нам и усадили у нас храброст, бодрили нас на сваком кораку, звали да чују да ли смо успели, пружали подршку и постали наши велики пријатељи које ми морамо видети бар једном годишње јер нам без сусрета са њима година није успешна, рекла је пред-седница пододбора „Просвјете“ Мали Градац, Милица Санковић.

 

 

САРАДЊА ЈЕ НЕОПХОДНА

СКД „Просвјета“ Мали Градац основана је 1946. год, а свој рад обновила је 2001.  Како је реч о повратничком месту становници су се морали изборити са свим тешкоћама које је доносио повратнички живот, а обновити културну делатност Срба овог крај било је посебно тешко.  Зато је сарадња са осталим Србима широм Хрватске била од великог значаја. Бијело Брдо било је међу првима које је ту подршку пружило и од тада пријатељство између ова два места константно расте.

„Посни бјелобрдски кетеринг на Банији“ тако су шест чланова гастро екипе назвали оно што су 7. марта припремили у Малом Градцу. Сем кулинарских специјалитета извели су тада и сценски наступ познат као „Бјелобрдска здравица“, а својим домаћинским, народним наступом изазвали су многе позитивне реакције. Ово дешавање било је веома посећено, а подршку су дали и бројни политички представници међу којим и заменик жупана Сисачко-мославачке жупаније Боро Ркман.

 

 

Јадранка Јаћимовић-Иван
Извор бр. 113
18.3.2015.

Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 1674  пута
Број гласова: 15

Поделите ову вест, нека се чује истина...

Прочитајте још текстова од истог аутора:

Борово: У препуној сали публика уживала у звуку хармонике
Објављено: 7. novembar 2015.     Има 1232 прегледа и 0 гласова.

Тења: Некад велико село, данас животари
Објављено: 3. mart 2016.     Има 1298 прегледа и 15 гласова.

Академија у Вуковару: Светосавље као пут кроз тешка времена
Објављено: 9. februar 2016.     Има 1402 прегледа и 10 гласова.

Свети Сава, традиција српског школства
Објављено: 11. februar 2016.     Има 1425 прегледа и 5 гласова.

Споразум обележава једино општина Eрдут
Објављено: 12. novembar 2015.     Има 1445 прегледа и 10 гласова.

Skip Navigation Links