Обиљежено 26 година од страдања српских цивила у Ледићима код Сарајева - www.zlocininadsrbima.com

   

16. јул 2021.


ОБИЉЕЖЕНО 26 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРПСКИХ ЦИВИЛА У ЛЕДИЋИМА КОД САРАЈЕВА


У селу Ледићи у федералној општини Трново данас је обиљежено 26 година од свирепог злочина над 24 српска цивила који су починили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос за убијене житеље Ледића код спомен-обиљежја у овом мјесту служио је парох трновачки Младен Микавица, након чега су породице погинулих, представници борачких организација, те градских власти Источног Сарајева положили вијенце.

 

КОМШИЈЕ ИЗВРШИЛЕ ЗЛОДЈЕЛА

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године извршили су припадници такозване Армије БиХ регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци. Село је опљачкано, спаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Скелети су углавном били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Републике Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

 

ПРЕСУДЕ НИСУ АДЕКВАТНЕ

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија рекао је новинарима да су у нападу муслиманских снага 3. јуна 1992. године страдала 24 српска цивила.

- "За шта и коме су дијете од годину и по или старица од 90 година криви? Они су само жељели да се одавде извуку, али нажалост у томе нису успјели. Суђењу Едхему Годињаку, који у Суду БиХ одговара за злочине на подручју Трнова, приводи се крају, али нисам оптимиста, јер досадашње пресуде за злочине над Србима овај суд није доносио како треба. Породице се, ипак, надају да ће за звјерско убиство ових цивила неко бити осуђен", сматра Тимотија.

Милена Витковић је и ове године прислужила свијеће за настрадале Ледићане, међу којима је и десет најужих чланова њене породице Тешановић.

"Убијена ми је мајка која је имала 59 година, брат, његова жена и син - мали Милун од годину и по дана, други брат са женом, те стрина, стриц и њихово двоје дјеце. Убијени су приликом преласка Трескавице према Калиновику, када су их из засједе пресрели муслимански војници. Њихове посмртне остатке нашла сам тек послије 10 година у Јаворској коси на Трескавици", рекла је Витковићева.

Она је навела да је патолог током идентификације рекао да су малом Милуну старом 18 мјесеци злочинци ломили руке и ноге. "То су само нељуди могли учинити", рекла је Витковићева.

 

НАПАД СА СВИХ СТРАНА

Крсто Мијовчић, који је почетком рата из Сарајева дошао у Ледиће гдје је било мирно, успио је да се са групом цивила из Ледића извуче на српску територију.

"Овдје је било мирно, а једног дана нападнути смо са свих страна. Напад је трајао до ујутро, након чега су се повукли. У селу смо остали још један дан, а онда побјегли у шуму гдје смо провели четири-пет дана. Тада смо се раздвојили, једна група је отишла према Трескавици за Калиновик, а друга према Крупцу", присјетио се Мијовчић.

Он је додао да су тек након два мјесеца сазнали да је група која је кренула према Трескавици страдала.

"Ја сам био свједок Тужилаштва БиХ у предмету против Едхема Годињака. Процес још траје, а ја вјерујем да је Годињак, да је хтио, могао да заштити овај народ", рекао је Мијовчић.

 

УБИЈЕНА БАКА ОД 92 ГОДИНЕ

Славко Васић, чији родитењи су били прве жртве бруталног убиства у Ледићима, и овог пута је изразио огорчење породица настрадалих због спорог процесуирања овог злочина.

"Осим родитеља, изгубио сам и баку која је са 92 године била најстарија жртва овог злочина. Као најодговорнијег сматрам Едхема Годињака, који је био командир Станице полиције Трново. И по уставу и по моралним кодексима, он је као припадник полицијских снага морао да заштити незаштићено српско становништво. Овдје није било Војске Републике Српске да их заштити и евакуише", каже Васић.

Он сматра да је почињен злочин према људима само зато што припадају другој етничкој групи. Због тога је, каже, Годињак морао да на неки начин, у координацији са неким паравојним или војним формацијама ФБиХ, издејствује да цивили остану живи.

"Овдје је убијено пет старица које су у просјеку имале 87 година, а након убиства одвучене су 20 километара одавде. То значи, све што је било српско, требало је бити ликвидирано. Вјерујем да ће једног дана доћи истина на видјело и да ће наши потомци знати праву истину о томе шта се овде десило", навео је Васић.

 

НЕКАД БИЛИ МЈЕСТО ЗА ПОЖЕЉЕТИ

Међу присутним који су одали почаст настрадалим био је и Зоран Тешановић, чији су чланови породице страдали у Ледићима. Он истиче да му је тешко да говори о дешавањима у Ледићима о којим, како је навео, ни Суд БиХ ни Хашки трибунал нису довољно урадили на откривању починилаца ових злочина.

"Све нас заједно боли та истина, а са овог скупа упућујемо молбу правосудним институцијама у БиХ да се коначно починиоци доведу пред лице правде и да буду кажњени", рекао је Тешановић.

Подсјећајући да су Ледићи прије рата, са већинским српским становништвом, били прелијепо мјесто за живот и одмор, Тешановић каже да данас ту скоро нико не живи, јер некадашњи становници и викендаши "немају потребну енергију да би се ту вратили".

"Видљиво је, напримјер, да је дио пута до села асфалтиран, а сам улазак у село није. То говори о приступу федералне општине Трново за помоћ овом мјесту и његовим становницима да се овдје враћају", додао је Тешановић.

 

ПРАВОСУЂЕ ОКЛИЈЕВА И ОПСТРУИШЕ

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић сматра да су у Ледићима страдали недужни и нејаки цивили само зато што су Срби.

"То нас упућује да обратимо пажњу с ким и на који начин живимо. Осим што се сјећамо жртава, мислим да је суштина оваквих окупљања да подсјетимо надлежне да злочини никада неће застарјети и да се потрудимо да задужене за откривање и процесуирање злочинаца натјерамо да коначно заврше свој дио посла", рекао је он.

Лучић каже да ови људи траже сатисфакцију и институције на свим нивоима у БиХ морају учинити додатне напоре како би кривци били изведени пред лице правде.

 

Извор: СРНА
Објављено: 03.06.2018

 РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

ЗЛОДЈЕЛА

УраганПофалићи * Фочанска села * Сарајевска Голгота * Ледићи

Петровачка цестаФ. ЈабукаНамјерна Сила * Кукавице * Мостар

Башчаршија * Јошаница * Сердари * Бањалучке бебе * Бравнице

 Бјеловац * Босански Брод * Чардак * Скелани * СмолућаКравица 

 КазаниКаменицаБрадина * ТузлаДобровљачка * Цинцар

Бреза * Горажде * БрежаниЧемерно * Чагаљ * Купрес * Иваница

Чајниче * Велики парк * Будичин Поток

ЗЛОЧИНЦИ

Сакиб Махмуљин * Насер Орић * Харис Силајџић * Ахмет Сејдић

Мушан Топаловић * Рамиз ДелалићАлија Изетбеговић * Ејуп Ганић

Мурат ШабановићЈука ПразинаШевеРасим Делић * ХВО

Исмет Бајрамовић * Елфета Весели * Нервин Узуновић * Мате Бобан

Јадранко ПрлићКрвава Азра * Младен Налетилић * Драган Викић

Самир Кахфеџић * Зулфо Алић * Зелене Беретке * Миралем Мацић

Јасмин Гуска * Енес Туцаковић * Патриотска Лига * Перо Вицентић

Русимир Хаџихусеиновић * Шеве * Мехо Бајрић * Селим Бешлагић

Хаџо Ефендић * Бесим Спахић * Јован Дивјак * Мостар * Оручевић

Купрешки * Енвер Хаџихасановић * Муџахедини * Амир Кубура

Дервентски * Сребренички * Сарајевски

ЛОГОРИ

СилосДретељОџак * Орашје * Стролит * Стела * Зоил * Челебићи

Бихаћ * Виктор Бубањ * Хотел Бристол * Борсалино * Храсица * Брчко

Зеница * Јајце * Какањ * Бреза * Бугојно * Маглај * Мостар * Лукавац

Завидовићи * Сребреник * Фојница * Дервента

ЖРТВЕ

Љубо Млађеновић * Драган ВасићСтрахиња Живак * Раде Рогић

Слађана Кобас * Породица ГолубовићОлга ДрашкоРистовићи

Мирјана Драгичевић * Наташа и Милица * Слободан Стојановић

Силовања * Кнежевићи * Видово Село *

ПУБЛИКАЦ.

Без дистанце * Анђео са горе Заглавак * Битка за Возућу * Јелена '93

Мостарска тамница * И крв је горјела  * Крици и опомена * Трново 92

Мртви опомена живима * Живим да свједочим * Одбрана Херцеговине

1335 дана * Егзодус поново * Терор у Горажду * Љубомир Млађеновић

Знаш мене * Јаук * Побиј, покрсти и протерај * Сјећаш ли се мене

Средња БоснаСтан' Неретво * Мјесто покољаРатни Хирург

 Душан Шеховац * Чапљина град злочинац

 Оцените нам овај чланак:

Посећено је: 751  пута
Број гласова: 0


Tags:
MILUN TESANOVIC
RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE
OPSTINA TRNOVO
NASELJE LEDICI
MASAKR CIVILA
RASPAD SFRJ
GRAD SARAJEVO
DEVEDESETE GODINE
PLANINA TRESKAVICA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
KONCENTRACIONI LOGORI
LAZNI PREGOVORI
EDHEM GODINJAK
ZELENE BERETKE
JEDINICE HOSA
MEDARIS SARIC
MIRKO BUNOZA
JUZNA BOSNA


ПРОВЕЗАНЕ ТЕМЕ

Београдско суђење Бранку Тунићу за убиство војника ЈНА Марка Утржана у Загребу 1991. године

Мостaр: Обиљeжeно 30 годинa од jунског погромa над Србима у долини Неретве

Досије Мостар: Силовање Србкиња у логорима ХОС и ХВО 1992-1995

Најава: Обиљежавање 30 година од страдања Срба у Кравици код Братунца биће 5. јануара 2023

Интервју са Анком Мирковић 19.09.2015

Афера Шпегељ: Анте Марковић разоткрио разбијање тајне акције КОС ЈНА и хапшење Туђмана са сарадницима

Интервју са Слободаном Зуровцем: Убице са крижом
Поделите ову вест, нека се чује истина...

Skip Navigation Links