Књига: Црвена куга - www.zlocininadsrbima.com

   

Антоније Ђурић


Књига: ЦРВЕНА КУГАКњига "Црвена куга" је ауторско дело Антонија Ђурића, једног од најмлађих заточеника у сремскомитровачком затвору после Другог светског рата, где су комунисти доводили своје идеолошке непријатеље.

Књигу је 2016. године издао "Духовни луг" из Крагујевца.

Душан Ковачевић сценариста, писац и академик о овој књизи је рекао: "Упeчaтљивa књигa о комунистичким злочинимa и нeпочинствимa. Откриjтe кaко су комунисти сaтирaли духовно и физичко бићe србског нaродa монтирaним суђeњимa, тaмничком тортуром и мaсовним стрeљaњимa. Нaписaно нa основу aутeнтичног искуствa.

Имaо сaм осeћaњe док сaм читaо књигу Aнтониja Ђурићa дa бих волeо дa то ниje истинa. Нeкe дeловe сaм читaо по двa путa, jeр сaм мислио дa их нисaм рaзумeо читajући први пут. Jeдностaвно говорeћи, овa књигa мртвих ми личи нa ручни спомeник. Пошто спомeникa нeмa свaко ћe узeти ту књигу и носити je сa собом. То je од пaпирa, ниje од кaмeнa, aли су ту уписaнa имeнa оних коjих трeбa дa сe сeћaмо!“.

Митрополит Амфилохије Радовић о Ђурићевој књизи казује следеће:
- "Ријеч 'непоклек' је оно што најбоље изражава Антонија Ђурића као човјека, као личност. У тој ријечи садржан је његов животни став, који га дефинише, а у исто вријеме остаје као позив свима онима који читају његово житије и оно што он својим животним подвигом свједочи.

Зло комунизма је сáмо сјеме посијано у души народа на просторима славенских православних народа. Па се пита човјек да ли је веће зло ово које Антоније описује, или је веће зло то сјеме опако и отровно које су они посијали својим злочинима и својом идеологијом? Губљење Косова и Метохије је плод тога опаког и отровног сјемена!".

Аутор је о овој књизи на првој страни записао следеће:
- "Коме све не дугујем ову књигу... Живима, који изађоше из комунистичког пакла, дугујем поштовање, мртвима, који у њему сагореше, дугујем све.

Јесам ли, питам се, највише дужан онима који су за мене, још голобрадог, најмлађег Брозовог заточеника у сремскомитровачком казамату, чували последње залогаје хлеба с надом да ћу преживети и да ћу верно описати њихове патње и њихову смрт...".

 

Књигу можете купити на сајту или у продавницама Патријаршије СПЦ.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Оцените нам овај чланак:
Tags:
KOMUNISTICKI ZLOCINI
ANTONIJE DJUTIC
SREMSKA MITROVICA

Skip Navigation Links