Књига: Терор над Србима у Горажду - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Никола Хелета


Књига: Терор над Србима у ГораждуКњига "Терор над Србима у Горажду" је ауторско дјело Николе Хелете, који је рођен, одрастао, живјео и радио у Горажду све до 1994. године.

Никола Хелета (1927-2004) као један од људи који су деценијама били прогрес горажданског краја почетком деведесетих година 20. стољећа био је суочен са нападима на националној основи и шовинистичким испадима својих комшија и суграђана муслиманске националности.

Замјерали су му то што је он Србин, пројугославенски оријентисан и учесник Другог свјетског рата као партизански борац. Свој радни вијек Никола Хелета је провео у привреди југоисточног дијела Босне, гдје је био на руководећим позицијама. Током 1974-1978 био је предсједник општине Горажде, а након тога и народни посланик у Народној скупштини СР Босне и Херцеговине.

Муслиманским властима, које су предводили челници екстремистичке странке СДА то није одговарало и сви Срби су стављени на некакве листе. Врло брзо су муслиманске паравојне формације "Зелене беретке" кренуле по Горажду да врше незаконите претресе кућа, малтретирања грађана искључиво србске националности, пљачку... а касније отимање станова, силовања и убиства. Тако је и Никола Хелета првобитно био у кућном притвору свога дома без права на слободно кретање, а онда је и одведен у један од горажданских логора, одакле је размјењен тек 3. новембра 1994. године.

Својим очима је видио и доживио колико зло може бити у звјерима које су прерушене у људски облик када су се бестијално иживљавали над невиним и ненаоружаним цивилима, само зато што су друге нације и вијероисповјести.

Књига има 163 странице и објављена је 1999. године, односно свега четири године након завршетка рата у Босни и Херцеговини, док су сјећања била свјежа. Аутор је поред изношења свог мишљења и ставова у књизи, записао и свједочења других очевидаца злочина које су гораждански Срби претрпили.

Ово је заправо његова друга књига са овом тематиком, коју издаје ради будућих покољења, да знају шта значи рат и да то буде опомена. Николa Хeлeтa кaжe о своjоj књизи:
- "Овим сaм жeлио дa отргнeм од зaборaвa бaр дио оногa што сe догодило Србимa у Горaжду у зaточeништву, у њиховим кућaмa и стaновимa, нa њиховим огњиштимa, кaко би млaди коjи долaзe знaли циjeну слободe коjу су њихови прeци крвaво плaтили".Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
GORAZDE
DEVEDESETE
NIKOLA HELETA
1992

Skip Navigation Links