Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945 - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Душан Миљковић


Књига: Страдања у Цазинској крајини и антифашистичка борба 1941-1945Књига "Страдања у Цазинској Крајини и антифашистичка борба 1941-1945" је ауторско дјело Душана Д. Миљковића, српског писца, пилота РВ ЈНА који је завршио највише војне школе, учесник НОР-а.

Књига је објављена 2011. године, посље 40 година истраживања о страдању народа у сјеверо-западном дијелу Босне и Херцеговине. Аутор је у овој књизи дао приказ о страдању свих народа на подручију Цазинске Крајине, а највише српског народа, јер су они највише и настрадали. Први дио књиге говори о успостављању усташке Независне Државе Хрватске у Бихаћу, Цазину, Босанској Крупи и околини. Описивани су масовни злочини фашиста и усташа над невиним српским становништвом, са детаљним топографским картама о стратиштима.

У прегледу је по општинама приказано 92 насеља у којима су почињени злочини од појединачних убистава до масовних покоља, попут оних у Бихаћу, на Гаравицама код Бихаћа, у Осоје – вучије јаме  код Врсте, у Соколског дома у Босанској Крупи, у Црном језеру на ријеци Уни, у Језерском, на Пољицу код Врнограча, у Великој Кладуши православна црква, на Мехином Стању код Велике Кладуше, у Мациним Доловима на Гњилавцу, на Чонгуру код Цазина, у Цазину, у Ћоралићима, у Пишталинама, у Зборишту и Стабанџи, у Дурчић гају у Перни, Буковици, Бугару, Подгомиле, Рујница, Дреновац, Глиница, Градина, Пољана, Шиљковача итд.

У другом дијелу књиге је дат кратак приказ, у почетку спонтаног, а касније све више организованог отпора усташким злочинцима и окупатору. Посебно је обрађена Бихаћка операција из краја 1942. године, као значајна прекретница за народ на овом подручју у току Другог свјетског рата. Аутор је доста простора посветио улози Хуске Миљковића и његовој милицији у НОР-у и Цазинској крајини. Нису заборављена ни имена познатих бораца муслимана који су устали против усташког режима, а посебно Нурији Поздерцу и команданта Осме крајишке бригаде Хамдија Омановића, али и многим другим антифашистима.

У трећем дијелу, аутор је посље 40 година истраживања, успио да утврди и запише преко 11.659 имена цивилних жртава рата српске националности и 2.865 имена палих бораца НОР-a, који су погинули у борби против усташке власти и фашистичког терора. Са подручја Цазинске Крајине страдали од 1941-1945. године. Током рата од 1992-1995. године и посље, многи споменици и спомен обиљежја из НОР-а у Цазинској Крајини су срушени. Али 14.517 имена смртно страдалих жртава рата, са овог простора, не може се склонити из спискова записани на страницама ове књиге.

Књига је до сада промовисана у Београду и углавном добро прихваћена од потомака из Цазинске Крајине, без обзира, којем народу припадају. Потомци ће у овој књизи, моћи наћи име, мјесто, вријеме предака, али и податке о неким извршиоцима злочина над њиховим прецима и невиним становништвом. Ова књига сигурно има историјски значај, јер је трајно спречила заборав о страдању неколико генерација пре свега српског, јеврејског и ромског народа, али и муслимана и Хрвата из Цазинске Крајине. Многи ће први пут, сазнати и имена неколицине главних усташких наредбодаваца и извршиоца поменути масовних злочина над српским и другим народима за вријеме НДХ.

 

Књига се може наручити поузећем од аутора Душана Д. Миљковић, путем елек. поште: miljkovicdusan@open. telekom.rs или на телефон +381(0)63 857 4434. Књига се може добити и преко Представништва РС у Београду  (улица Деспота Стефана  бр. 4).

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
BOSANSKA KRAJINA
DUSAN MALJKOVIC
CAZINSKA KRAJINA
1941
CETRDESETE

Skip Navigation Links