Књига: Рат и ријеч - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Саво Штрбац


Књига: Рат и ријечКњига "Рат и ријеч" је ауторско дјело Саве Штрпца које се односе на рат у бившој Југославији 1990-их. Али добар део прича се наслања на људе који су пореклом из бивших земаља СССР-а.

"Рат и ријеч" је заправо збирка приповједака о разним догађајима и ликовима који су учесници истих углавном на простору Републике Српске Крајине.

Једна од прича се зове "Симултана размјена" која говори о свим проблемима и потешкоћама са којима се сам аутор сусрео 1993. године, када је био члан Комисије Владе Републике Српске Крајине задужен за размјену заробљеника и посмртних остатака са истом комисијом код Републике Хрватске. Тада су му потешкоће правили Срби у Глини, који нису хтјели да пусте заробљене Хрвате из затвора, јер су се бојали посљедица. Штрбац је описао до детаља како је успјео да превазиђе тешком муком ове проблеме.

Прича "Руски новинари" нам даје одговоре о томе како су и зашто убијена два руска новинара 1. септембра 1991. године на Банији. Дошло је до велике забуне мислећи да су они шпијуни. Међутим, убице руских новинара су касније завршиле трагично, сви су ликвидирани. За руске новинаре се може рећи да су се "нашли на погрешном мјесту у погрешно вријеме".

Прича "Хеликоптер" говори шверцерским каналима, када су из Хрватске, преко српске стране у Бихаћку енклаву дотурали оружје Петом корпусу муслиманске Армије БиХ. Један од тих хеликоптера је оборен и пао је на српску територију. У њему је било и муслимана, Хрвата и Украјинаца, који су дошли у ратом захваћену Југославију да шверцују оружје и тако зараде новац. У том хеликоптеру су погинула и четири висока муслиманска функционера БиХ, међу којима министар спољних послова Ирфан Љубијанкић.

Прича "Доктор Олег" се односи на руског доктора који је оставио своју породицу и дошао на Балкан да се бори за Србе, своје православце. Живео је у Кореници, према Пљешевици, а од домаћих житеља је био омиљен, јер је поред љубазности и доброте посједовао и невероватну мирноћу са којом је помагао рањенима у борбама, под кишом метака.
Тамо у Кореници се заљубио у дјевојку, са којом је хтио да настави живот. Олег није прежвјео рат. Када је почела "Олуја", није хтио да иде у колонама за Србију. Желио је да остане на бојишту и помаже рањеницима. Тако су га окружили муслимански војници Петог Корпуса Армије БиХ. Да им не падне жив у руке, активирао је бомбу и разнео себе и њих.

"Игор" је прича посвећена још једном руском доброовљцу који се 1990-их борио на свим ратиштима бивше Југославије. Почео је у источној Босни и Херцеговини, око Вишеграда, где је био у стаставу Руског Добровољачког Одреда. Касније је ишао у Сарајево, Далмацију и Лику... гдје је и заробљен.
У хрватском заробљеништву је провео 1.164 дана, одакле је изашао са тешким последицама. Посље је учествовао у рату на Косову и Метохији 1999. године. Имао је неславан крај у Београду.

Остале занимљиве приче можете прочитати у самој књизи, јер је књига кратко и јасно написана. Објављена је 2012. године, а доживјела је своју промоцију у Београду и Бања Луци.

Књигу можете наручити преко Веритаса:

Ел. пошта: office@veritas.org.rs
Телефон: +381 11 3236486Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE
BANIJA
LIKA
DALMACIJA
SAVO STRBAC
VERITAS
KRAJINA
RUSIJA
DOBROVOLJCI
1991
1992
1995

Skip Navigation Links