Књига: Покољ Срба у глинској православној цркви - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

М. Љубичић М. Буњац


Књига: Покољ Срба у глинској православној црквиКњига "Покољ Срба у глинској православној цркви" је ауторско дјело Милке Љубичић и Милана Буњца.

Ова књига је написана на српском језику (ћирилично пиисмо) и енглеском језику. Издата је у пролеће 1995. године у Глини, која је тада још увјек била под контролом Срба Крајишника.

Агресијом нацистичке Немачке, фашистичке Италије и њихових савезника априла 1941. Краљевина Југославија је окупирана и подељена, а највећи део је припао Независној Држави Хрватској. Тада су за Србе на овим просторима наступили су трагични и крвави дани. НДХ проглашена је 10. априла 1941. године. Србима је одмах законом забраљено њихово писмо и језик, те слобода вјероисповјести и кретања, чиме су постали грађани другог реда.

Тако су услиједила су физичка злостављања, хапшења, прогони и масовне ликвидације Срба. У наредна три мјесеца, од краја априла до краја јула 1941, године, само на подручју Баније и Кордуна на различите начине убијено је десетине хиљада Срба. Сва убиства извршиле су усташе, припадници елитних јединица новоформиране хрватске војске по наређењу владе НДХ и уз благослов хрватске католичке цркве.

Умјесто обећаног покрста, усташе су недужним Србима приредиле крвави пир, убијајући их маљевима, сјекирама и ножевима.
Овај монструозни чин оставиће неизбрисиве трагове у свијести и односима Срба и Хрвата, што ће се, на једнако трагичан начин показати и пола вијека касније...

Књига има свега 64 странице, гдје су наведена имена страдалника, односно српских земљорадника, занатлија, трговаца, студената, који су крајем јула 1941. позвани на покрст из града Глине и њене околине, а потом доведени у православну цркву Рођења пресвете Богородице. Ту су усташе на најмонструозније начине убиле 1.764 Срба, а преживјелих сведока је било само двојица: Душан Злокас и Љубан Једнак, који је после рата свједочио о том ужасу које су починиле усташе над невиним цивилима.

Хрватске усташе су тако хтјеле да застраше српски народ који се два мјесеца раније већ дизао на устанак, односно почеле су сеоске страже и пушкарања по селима, која су се бранила од изненадних нападача. 

Овај стравичан покољ се сматра за један од најмонструознијих у историји човјечанства.

 Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
BANIJA
GLINA
DRUGI SVETSKI RAT
CETRDESETE
1941
POKOLJ
29 JUL
CRKVA
SPC

Skip Navigation Links