Књига: Одрешена неман - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Александра Будимир-Мандић


Књига: Одрешена неманКњига "Одрешена неман" је ауторско дело Александре Будимир-Мандић, личанке из Грачаца, која је као дете, девојчица, у рату 1990-их на простору бивше Југославије остала без оба родитеља.

Отац јој је крајем јануара 1993. погинуо током агресије хрватске војске на РСК у злочиначкој операцији Малсеница, а мајка јој је такође умрла исте године године. Тако да су она и млађа сестра живеле до августа 1995. године и прогона српског народа из Книнске Крајине, потпуно саме у кући у Грачацу.

Током "Олује" у колонама које су кренуле за Србију 7. августа 1995. нашла се и наша јунакиња, ауторка романа сама без иког ближњег, остављајући тако за собом родну кућу, гробове родитеља, завичај... јер је њена сестра мало пре "Олује" била у Београду код другарице и тако је Александра данима путовала до Србије, где је послата заједно са већином осталих Крајишника на Косово и Метохију, па се тамо успела наћи са сестром у Приштини. Тамо и данас живи. Удала се и родила двоје деце.

О свему томе шта се дешавало пре рата, како је живела са својом породицом, затим сами рат, погибија оца, смрт мајке, понашање родбине и пријатеља, затим олујне колоне и долазак на Космет, Александра је аутентично описала у својој књизи - првенцу. Како и сама каже, да би њеној деци било јасно зашто је понекад њиховој мами било тешко, зашто је плакала или била бесна.

Aуторкa читaоцу прeноси своjу причу и искрeну љубaв и жeљу дa будe схвaћeнa и прихвaћeнa. Трaжи топлину родитeљског снa, сигурност домa и изгубљeних идeaлa млaдих из свог Грaчцa. Опомињe нa сву суровост и окрутност отуђeњa човeкa.

Промоције књиге су биле у Грачаници, Крагујевцу, Београду и Новом Саду 2013. године, а посебно и на Београдском сајму књига.

Књигу можете купити у књижари "Добра књига" или поручити директно код ауторке: sandra.norge@gmail.com Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
LIKA
RSK
OLUJA
DEVEDESETE
ALEKSANDRA BUDIMIR
ODRESENA NEMAN
DECA

Skip Navigation Links