Књига: Нож - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Вук Драшковић


Књига: НожКњига "Нож" је ауторско дело Вука Драшковића, које говори о ужасима Другог светског рата. Главна нит романа прати живот Илије Југовића односно Алије Османовића, док споредна радња прати догађаје из живота Атиф-аге Тановића.

Догађаји почињу у једном херцеговачком селу код Гацка током Другог светског рата. Југовићи (Срби) и Османовићи (муслимани) су комшије и кумови завађени око границе између њихових имања. Хоџа Вехбија је свестан да Османовићи потичу од Југовића, али на његово инсистирање Османовићи на православни Божић 1942. наоружани упадају у дом Југовића. Ту изврше стравичан покољ целе породице која се била окупила да прослави свој празник, али поштеде малог Илију, тек рођену и некрштену бебу. Њега однесу у своје село и предају га Рабији, чији је муж погинуо те ноћи у походу на Југовиће. Намера им је да Рабија одгаја малог као своје дете и да направе од њега муслимана који ће да мрзи и убија Србе.

Међутим, у Османовиће упадају четници дан касније и покољу муслимане, али Рабија успева да се сакрије на тавану куће са малим Илијом, а четници односе њеног правог сина, верујући да је то српско дете које су Османовићи отели Југовићима.

Мали Илија Југовић преживљава рат и одраста као Алија Османовић уз Рабију, вјерујући да му је она права мајка, а да су четници однели његовог брата. Илија односно Алија касније одлази у Сарајево на студије, али га судбина његовог нерођеног брата прогања и он одлучује да га пронађе. Приликом једне посете Османовићима готово случајно сусреће сеоског хоџу, тајанственог човека познатог као „Сиктер“ Ефендија. Од њега Алија, тј. Илија, сазнаје страшну истину о свом пореклу и истина почиње да се открива.

По овој књизи је снимљен и филм по истоименом називу, али су у филму додају неке сцене из босанско-херцеговачког рата 1990-их. Па се крај романа и филма битно разликују. У филму се Илија и Алија срећу под ратним околностима 1993. године у Херцеговини, а у роману се срећу у Трсту код Атиф-аге Тановића почетком 1970-их.

 

Ова књига је објављена 1982. године, али је одмах и забрањена, јер су комунистичке власти мислиле да та тематика нарушава "братство и јединство" народа Југославије. Тако да се у продају појавила 1992. године, а филм је снимљен 1999. године.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
HERCEGOVINA
KOMUNISTICKI ZLOCINI
DRUGI SVETSKI RAT
DEVEDESETE
SFRJ
JUGOVICI
OSMANOVICI
MUSLIMANSKI ZLOCINI
1942
BADNII DAN

Skip Navigation Links