Књига: Личка трагедија - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Мирко Рапаић


Књига: Личка трагедијаКњига "Личка трагедија" је ауторско дјело Мирка Рапаића које прати страдања српског народа у Лици, највише током Другог свјетског рата 1941-1945. Али је један део посвећен и поратним дешавњима, односно повратку усташтва у Хрватску 1990. године. Књига је издата 1999. године.

Након педесет година од устанка српског народа Лике, откривају се многе тајне, скривене истине и намјере хрватских комуниста у то вријеме. Да би све било јасније, треба поћи од једног догађаја из 1985. године (суђење Андрији Артуковићу), који је доприњео да се, тек сада, сагледају српске заблуде и подмукле работе хрватских комуниста. Неки моменти су се знали и раније, али се њима нико није озбиљније позабавио. Комунисти су их приказивали у складу са својом идеологијом, која је била погубна за српски народ. Нажалост, у тој погубној политици учествовали су и многи Срби комунисти, који су чак предњачили у гушењу српског националног бића.

Окосница књиге су усташки злочини и сарадња са политичким комесарима партизанских јединица у свим дијеловима Лике: Грачац, Оточац, Кореница, Лапац, Госпић... Исто тако је описано и предратно усташко дјеловање 1930-их година против Краљевине Југославије. Незаобилазни фокус књиге је управо на сарадњи усташа и партизана, тачније стављање хрватских комуниста на чело партизанских јединица у Лици, које су највећим дијелом попуњавали Срби.

Говори се о инсајдерима попут: Шиме Балена, предратног усташког активисту још од 1930. године, који је у рату дијеловао под именом "Друг Мартин". Шиме Бален је прије рата у једној жандармеријској акцији ухапшен и осуђен на вишегодишњу робију. На робији се спријатељио са неким комунистима и "постао" комуниста. Још у љето 1941. године Шиме Бален је стављен за политичког комесара свих партизанских снага у Лици. Заправо он је ту послан од Анте Павелића да шпијунира Србе. А често се дешавало да је српске партизанске борце послао у заседе, гдје су их усташе на лак начин ликвидирале. Касније у сумрак друге Југославије, Шиме Бален добија у Туђмановој странци ХДЗ почасно мјесто. Слично дјеловање је имао и Нине Рупчић, који је као убачени усташки елемент у личким партизанским јединицама био политички комесар.

Говори се о улози Јакова Блажевића, који је имао одличну сарадњу са Андријом Артуковићем, министром полиције у НДХ. Неколико пута су један другом спасили живот у рату. При чему се Јаков Блажевић није појавио на суђењу Артуковићу 1985. вјероватно да не би био разоткривен. Блажевић је исто био важан фактор, тј. секретар Окружног комитета Комунистичке партије Хрватске за Лику 1941. године.

Књигу можете наручити код аутора на телефон: +381 11 2659 560
.

Издавач књиге је „СРПСКА РЕЧ“ – Београд, ул. Вука Караџића бр. 8.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
LIKA
DRUGI SVETSKI RAT
DEVEDESETE
JUGOSLAVIJA
1941

Skip Navigation Links