Књига: Књигоцид - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Анте Лешаја


Књига: КњигоцидКњига "Књигоцид" је ауторско дело Анте Лешаје, која говори о злочину над културом једног народа, тачније о спаљивању и уништавању на милионе књига у Хрватској  последње деценије 20. века, које су написане на ћирилици или књиге на латиници од српских аутора (Дучића, Црњанског, Андрића, Ћопића, Станковића, Капора, Киша и др.).

Ова књига је одлична студија која раскринкава сву бескрупулозност и дволичност хрватске власти 1990-их, јер је за тих десетак година уништено најмање 3 милиона књига које су написане ћириличним писмом.

Како Др Божидар Јакишћ каже, ова идеја уништавања књига у Хрватској је имала подршку власти и Римокатоличке цркве. Поред књига уништавано је све што је имало предзнак југославенски, антифашистичких и партизански тековина из Другог светског рата.

Анте Лeшaja je књигу оргaнизовaо у чeтири поглaвљa дa би обрaдио свe aспeктe овог фeномeнa: политички, стручни, историjски и морaлни и дa би покaзaо кaко je Књигоцид постaо спомeник глупости jeдног врeмeнa.

Аутор је спровео истраживања која су трајала 20 година. И дошао до запањујућег податка да су хрватски судови кажњавали критичаре оваквих акција, а не вандале и хулигане у антицивилизацијским радњама. Запазио је аутор и то да између унишених књига и суграђана Срба није било разлике. На сваком кораку вриштала је потреба обрачуна са „реметилачким фактором хрватске државе“. Србе су отпуштали са посла, истеривали из станова, малтретирали, на крају и убијали, а са књигама је било још лакше, јер књиге не запомажу. У свакој библиотеци, књижари, уздуж и попреко Хрватске, страховали су од службених и неслужбених ревизора, уласка неког од константно национално будних који би пронашао књиге чији се садржај не уклапа у визуру нове хрватске државе.

 

Књига је објављена јуна 2012. године у издању Српског Народног Вијећа и издавачке куће "Профил" из Загреба.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
DEVEDESETE
ANTE LESAJA
1992

Skip Navigation Links