Књига: Кордунашки процес - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Чедомир Вишњић


Књига: Кордунашки процесКњига "Кордунашки процес" је ауторско дјело Чедомира Вишњића, историчара и дугогодишњег предсједника СКД "Просвјета" у Хрватској.

Ова књига говори о једном историјски важном догађају за Србе у СР Хрватској, а то је Кордунашки процес, односно чишћење србске интелигенције и кадрова крајем Другог свјетског рата и пар година послије који су могли да угрозе нову комуинистичку власт у тим крајевима и доведу до неке аутономије: културне, вјерске, политичке и сл.

Заправо хрватска комунистичка власт коју су предводили Владимир Бакарић, Андрија Хебранг, Иво Војвода, Јосип Ђерђа... све уз подршку Јосипа Броза Тита (вође социјалистичке Југославије) су осмислили паклени план да асимилују Србе у Славонији, Лици, Далмацији, Кордуну, Банији, Барањи... територијама гдје су они вијековима живили и да им униште свијест о националном идентитету.

Средином јула мјесеца 1944. године када у Горњем Будачком, недалеко Карловца на Кордуну започет је монструозни обрачун са образованим и угледним људима Кордуна, тако што су србски партизански кадрови (Станко Опачић звани Ћаница, Душко Бркић, Богдан Орешанин и др...) натерани да их у монитраном политичком обрачуну осуде на смрт. Њихова оптужба је била наводна "сарадња са четницима", а уствари се радило о изношењу приједлога да Срби након рата добију у СР Хрватској аутономију.

Међу убијеним тј. закланим Кордунашима нашли су се људи попут: Вељка Кораћа, Илиjе Жегарца, Љубе Вуjичића, Милана Момчиловића, Марка Мркића итд... Њихове кости и даље леже у шуми изнад врела Калањевац у Топуском и то још увијек у необиљеженим гробовима.

Чак и након Другог свјетског рата је настављен обрачун са србским политичким и некадашњим кадровима у авнојевској Хрватској, па се тако и десило да је и сам Ћаница Опачић одведен на Голи оток 1947. године гдје је провео неколико година.

Вишњићева књига "Кордунашки процес" је свакако историјски вриједно штиво које разоткрива многе мутне ствари из прошлости крајишких Срба и доноси добар дио одговора шта се десило педесетак година касније почетком 1990-их када је започет и коначни обрачун са Србима и њихов изгон из авнојевске Хрватске.

Књигу је 1997. године објавила СКД "Просвијета" у Загребу.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
KOMUNISTICKI ZLOCINI
KORDUN
DRUGI SVETSKI RAT
CETRDESETE
1944
KORDUNASKI PROCES
CEDOMIR VISNJIC

Skip Navigation Links