Књига: Книн је пао у Београду - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Милисав Секулић


Књига: Книн је пао у БеоградуКњига "Книн је пао у Београду" је ауторско дело Мр Милисава Секулића, бившег генерала Војске Југославије, који је у југословенском Генералштабу провео од 1985-2001.

Тематика књиге је злочиначка акција хрватске војске "Олуја" из августа 1995. године, када је хрватска војска са савезницима Петим корпусом муслиманске Армије БиХ и НАТО авијацијом напала простор Српске тј. Книнске Крајине и за само неколико дана убијено је 1.960 људи, а протерано 280.000 Срба са својих вековних огњишта. Штета начињена тим геноцидом је несагледива.

Аутор М. Секулић је "Олују" дефинисао као највећа, најгнуснија, најкрвавија и најпрљавија подвала једном европском цивилизованом народу на самом крају 20. столећа. То је уједно и подвала са највише криваца, због чега је та трагедија са толиким размерама и била могућа.

Нажалост сва досадашња објашњења о паду Српске Крајине, ако их је уопште и било, су упрошћена до простаклука, препуна избегавања одговорности са недопустиво циничним пребацивањем кривице на друге. Главни кривци ове катастрофе се бране упорним ћутањем. У име њих говоре други, све са циљем да се сакрије одговорност са правих криваца.

У овој књизи је учињен покушај да се трагедија Срба из Крајине, из августа 1995. оцењује у контексту постојања и разбијања СФР Југославије и на бази свега што се дешавало у РС Крајини од 1991-1995. У центру свих збивања у Републици Српској Крајини, аутор сматра, да је била Српска Војска Крајине (СВК) и оно што је представљало њено окружење. Зато је у овој књизи описано и обрађено пуно догађања и дешавања на простору РСК са детањим анализама узрока и последица до којих је долазило.  Укупном презентацијом је учињено да читалац сам схвати историјски усуд који је задесио крајишке Србе 1990-их.

 

Књига је објављена 2000. године, а електронско издање можете прочитати ОВДЕ.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
HRVATSKI ZLOCINI
OLUJA
DEVEDESETE
BEOGRAD
GENERALSTAB
1995

Skip Navigation Links