Књига: Камена ми рођеног - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Сена Шијак-Марковић


Књига: Камена ми рођеногКњига "Камена ми рођеног" је ауторско дјело списатељице и професорице српског језика и књижевности Сене Шијак-Марковић. Ово је њен првенац.

Сена је потомак херцеговачких Срба који су масовно страдали и у Првом свјетском рату (ђед јој је одведен у аустроугарски логор Арад одакле се није никад вратио) и у Другом свјетском рату (оца су јој убиле усташе јуна 1941. године), а и она сама је једва преживјела два рата... У овом посљедњем 1990-их година била је прогнана из Дувна, гдје је тридесет година радила као наставник у школи.

У том периоду 1992-1996 ауторка је водила један избјеглички дневник туге и бола, у коме је кроз стихове описивала жал за својим завичајем, а то је долине Неретве, одакле је српски живаљ масовно прогнан у прољеће 1992. године од удружених хрватско-муслиманских паравојних јединица потпомогнутих јединицама Војске Републике Хрватске, па је тако читава западна Херцеговина етнички очишћена од Срба.

Сама књига има десетине пјесама које представљају један потресан зборник исповјести насталих из очаја... а уствари то је једно трајно свједочанство о патњама и недаћама Срба Херцеговаца који су на силу морали да напусте своја вјековна огњишта, тамо гдје су не само они већ и њихови преци живјели, рађали, умирали, женили, удавали, крстили...

Књига је 2010. године штампана у Београду.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
DOLINA NERETVE
HERCEGOVINA
SFRJ
CAPLJINA
DEVEDESETE
SENA SIJAK
KAMENA MI RODJENOG

Skip Navigation Links