Књига: И Бог је заплакао над Босном - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Момир Крсмановић


Књига: И Бог је заплакао над БосномКњига "И Бог је заплакао над Босном" је ауторско дјело прослављеног писца Момира Крсмановића, који је рођен у Подрињу, односно источној Босни, околина Вишеграда. Ту је за вријеме Другог свјетског рата преживио многе ужасе, а мајка и брат су му настрадали од усташа, као и 10-ак ближих рођака.

Овај историјско-документарни роман је сличан претходним романима Момира Крсмановића који на узбудљив начин свједочи о страдању Срба у Босни и Херцеговини током рата, односно о трећем геноциду који се спроводио према српском народу у БиХ 1992-1995.

У књизи се описују догађаји с' почетка рата у Вишеграду, када је муслиманско становништво (углавном млађи) насели на демагогију Алије Изетбеговића и његове Исламске Декларације, па су тако насрнули на своје комшије Србе, не схватајући да то може да доведе до крвавог рата. Описани су и аутентични догађаји око драме минирање хидроелектране у Вишеграду, априла 1992. када је муслимански екстремиста Мурат Шабановић, познат по томе што је срушио споменик Иви Андрићу са својом групом, претио да ће срушити хидроелектрану.

Ово је књига настала 1994. године, у којој су описани догађаји у времену од 1992. године, снимљени од стране аутора на 400 видео касета потресних казивања о дешавањима на подрињском простору, од Брчког до Невесиња.
- "...Када се 1990-тих десио рат у бившој Југославији, већ сам имао искуство са прикупљањем података, тако да где сам год долазио у Републици Српској, тe ратнe '93 и '94., сви су ме знали по романима 'Тече крвава Дрина' и 'Крваве руке ислама' које су борци и у рововима читали.

Водили су ме на положаје, био сам на самом попришту сукоба и на лицу места скупљао податке. Од рањеника, страдалих породица, све сам аутентично записивао. Снимао на траке, узимао од њих фотографије. После сам све то срочио у овој књизи."

 

Момир Крсмановић је иначе у иностранству више пута награђиван за свој литерарни рад и труд, а у српској дијаспори је један од начитанијих писаца са овог балканског простора. У Отаџбини због својих књижевних дела је имао само проблеме. Средином 1980-их када је објавио први пут књигу "Тече крвава Дрина" постао је мета агената југославенске УДБ-е. Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
MOMIR KRSMANOVIC
PODRINJE
DEVEDESETE
MOMIR KRSMANOVIC
1992

Skip Navigation Links