Књига: Билогора и Грубишно Поље 1941-1991 - www.zlocininadsrbima.com
Оцените нам овај чланак:

Милан Басташић


Књига: Билогора и Грубишно Поље 1941-1991Књига "Билогора и Грубишно Поље 1941-1991" је ауторско дјело љекара и пуковника ЈНА, др Милана Басташића који је рођен 1931. и одрастао у Грубишном Пољу. Преживио је све страхоте српског народа у Западној Славонији током НДХ. Његов отац и старији брат су ухапшени од усташа и одведени у логор Госпић крајем априла 1941. одакле се нису више вратили. Он је тамновао прво у Јасеновцу, а касније и у Сиску у логорима.
1991. се одселио у Србију 15. августа 1991. пошто је против њега подигнута оптужница без доказа Жупанијског Суда у Бјеловару. У страху да му се не понови породична трагедија из прошлог рата одлази са свог огњишта.

Књига описује догађања у Западној Славонији непосредно пред Први и Други свјетски рат, а највише страдања српског народа одмах по оснивању геноцидне државе НДХ, под патронатом Ватикана. У ноћи између 26. и 27. априла 1941. на подричију Грубишног Поља усташе и припадници тзв. Сељачке заштите одводе преко 500 мушкараца у концентрациони логор Јадовно, крај Госпића, гдје је убијено преко 38.000 Срба за 3.5 мјесеца.

Описани су и неки занимљиви детаљи о покрштавању Срба православаца у католике, па су тако његови презимењаци постали Хрвати. Иво који је некад био Јово, а Јурај је некад био Ђуро итд.


Хрватско прољеће 1971. године је аутору вратило мрачна сјећања на НДХ и ужасе које је преживјео у усташким логорима. С краја 1980-их година, када је започео распад СФРЈ, сјећања су поново оживјела, усташтво на сваком кораку. Остали Срби на Билогори су организовали отпор хрватском државном тероризму који је потрајао неколико мјесеци, док хрватска паравојска и полиција нису спровеле злочиначку акцију "Откос" новембра 1991. године. Како није било помоћи браће из Србије и БиХ, покрет отпора Билогораца је пропао. Геноцидна идеја Загреба је тако успјела у потпуности!

Ова књига је написана највише из личних доживљаја аутора др Милана Басташића, али за неке детаље аутор је користио архивске податке и свједочења других Билогораца.
 
Књига је доживјела промоције у Бања Луци, Београду, Љубљани, Новом Саду и Загребу 2010. године.


Ова књига је аутентично свједочанство шта се дешавало на једном вишевјековном српском етничком простору Билогоре у два рата.

Књигу можете набавити ОВДЈЕ.Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Tags:
USTASKI ZLOCINI
SLAVONIJA
GRUBISNO POLJE
DRUGI SVETSKI RAT
DEVEDESETE
DECA
BILOGORA

Skip Navigation Links