Књига: Анатомија зла НДХ - www.zlocininadsrbima.com

   

Вукашин Максић


Књига: АНАТОМИЈА ЗЛА НДХКњига "Анатомија зла - НДХ" је ауторско дело социолога Вукашина Максића који се годинама бавио истраживањем хрватске државе у доба Другог светског рата. Своје запажања је ставио у записе који представљају изузетно вредно научно штиво.

Анте Павелић хрватски политичар и правник који је следио прокламације Анта Старчевића, такође хрватског политичара из друге половине XIX столећа који је радио у Аустроугарској. Управо на рушевинама Хабзбуршке монархије је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године. Хрватски народ је већином од почетка био антијугославенски оријентисан (због индокринације Ватикана) и њима је државно-правна заједница са Србима била само краткорочна идеја.

Током двадесетих и тридесетих година XX столећа политичке тризавице у првој јужнославенској држави су биле честе и бурне. Тако је Павелић јануара 1929. у Загребу основао Усташки покрет чија је идеологија била мешавина: србофобије, клерикализма и наци-фашизма, док је антисемитизам касније придодат. Сходно својим шовинистичким начелима, Усташки покрет је од власти Краљевине СХС врло брзо био забрањен. Хрватско-усташка елита сели у Прву емиграцију: Италија, Аустрија, Немачка, Француска, Мађарска... Тамо су имали јаку потпору јер су те земље имале територијалне претензије према југославенском краљњевству.

Независна Држава Хрватска је створена током Априлског рата 1941. када су Силе Осовине извршиле агресију на Краљевину Југославију. При чему је зона Балкана подељена на две интересне сфере: немачку и италијанску. Сама НДХ је обухватала простор од Драве до Јадрана и од Дрине до Жумберка, односно највећи део окупиране Југославије је ушао у њен састав.

На челу НДХ се налазио монструозни тројац: поглавник Анте Павелић, доглавник Адемага Мешић и кардинал Алојзије Степинац. Они су имали благослов Ватикана и логистику Римске курије, тачније хиљаде римокатоличких свећеника и фратара је (ин)директно учествовало у покољима Срба, Јевреја и Рома. Такође и муслимански живаљ у Босни и Херцеговини се већински приклонио Павелићу.

Од почетка свог постојања НДХ је имала концентрационе логоре у којима су довођени највећим делом цивили. Познати казамати су: Јасеновац, Госпић-Јадовно-Паг, Крушћица, Лоборград, Стара Градишка, Керестинац, Јастребарско, Сисак... док су најпознатија стратишта: Гаравице, Стари Брод, Ливањско поље, Купрешка висораван, Садиловац, Вељун, Гудовац, Машвинска шума, Пребиловци, Драксенић, Дракулић, Глина, Кусоње, Лежимир, Дудик...итд.

Хиљаде крашких јама у динарском горју је послужило хрватским и муслиманским фашистичким џелатима да бацају унутра живе, али и мртве Србе, јер су рачунали да ће тако временом трагови геноцида нестати.

НДХ је нестала у пролеће 1945. када су јединице ПОЈ успеле да остваре премућство у односну на остале војне субјектеу Југославији. Партизанске дивизије су гониле усташе и домобране све до Алпа. Тамо су многи пребегли у Аустрију и Италију. Ипак, један део су Енглези вратили Титовом режиму 15. маја који је организовао њихове ликвидације у словеначким шумама око Дравограда и Марибора. Ови догађаји ће каснији ревизионисти прозвати "Блајбуршка трагедија", од чега је 1990-их створен мит, како би се то у неким покушајима изједначило са Јасеновцем - балканским Аушвицом.

Овом књигом аутор Максић се бори против лажи и историјског ревизионизма који се од почетка 21. века јавља све више међу Хрватима тј. у Хрватској под утицајем Римокатоличке цркве.РАТНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА 1991-2000

Словенија

Медвеђек * Холмец * Шкофије * Јанез Јанша * Копар

Игор Бавчар * Прогон Срба * Ратко Каталина

Дол при Храстнику * Берислав Попов * Словеначки рат

Доб при Мирни * Винко Пандуревић * Мићо Делић

Александар Михаиловић

Хрватска
и Крајина

Бљесак * Олуја * Вуковар * Карловац* * Осијек * Сисак * Задар

Плитвице * Госпић * Корански мост * Караџићево * Церна

Борово СелоРадосављевићТомислав Мерчеп  * Масленица

Медачки џеп * Миљановац * Оркан * Откос * Паулин Двор * Зец

Иван Векић * Лора * Славонска Пожега   Марино Село * Кораде

Книн  Пакрачка Пољана * Керестинец * Бранимир Главаш

Фрањо Туђман * Анте Готовина * Благо Задро * Јанко Бобетко

 Мирко НорацМиљенко Филиповић * Кијани * Јесење Кише

Ђуро БродарацДобросав Парага

Босна и
Херцеговина

Босански Брод * Брадина * Сарајево * Сребреница * Бреза

Бравнице * Озрен * Алија Изетбеговић * Јама Казани

Мирјана Драгичевић * Високо * Кукавице * Ејуп Ганић

Божана Делић * Страхиња Живак * Поникве * Горажде

Добровољачка * Тузла * Харис Силајџић * Јусуф Празина

Анђелка Братић * Олга Драшко * Силос * Виктор Бубањ

Љубо МлађеновићСмолућа * Фоча Сефер Халиловић

Сакиб МахмуљинЧардакХрватско Вијеће Одбране

Рамиз Делалић * Башчаршија * Слобо Стојановић * Бугојно

Насер Орић * Глођанско Брдо * Купрес * СердариЦацо

Косово и
Метохија

Агим Чеку * Агим Рамадани * Хашим Тачи * Рамуш Харадинај

Клечка * Иван Булатовић * Кафић Панда * Ликовац

Кадри ВесељиШутаковић * АгушиОтац Харитон

Рустем Мустафа * Радоњићко језеро * Старо Грацко

Митровица * Адем Јашари * Сулејман Селими * Белаћевац

Жута Кућа * Лапушник * Кукеш * Дик Марти * Костићи * Рачак

Човјек који не чита добре књиге није у никаквој предности у односу на оног који не зна читати!


Оцените нам овај чланак:
Tags:
VUKASIN MAKSIC
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
USTASKI POKOLJI
ALOJZIJE STEPINAC
KRALJEVINA JUGOSLAVIJA
NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA
VOJNICA DOMOBRANI
BOSNA HERCEGOVINA
LIKA DALMACIJA
KORDUN BANIJA
ANATOMIJA ZLA
SLAVONIJA SREM
BILOGORA MOSLAVINA
GLINSKA CRKVA
PREBILOVCI CAPLJINA
ISTORIJSKI REVIZIONIZAM
HITLEROVA NEMACKA
MUSOLINI ITALIJA
ADEMAGA MESHIC
DZAFERBEG KULENOVIC
IVAN SHARIC
MUSLIMANSKI FASISTI

Skip Navigation Links