Шта Јасеновац значи Хрватима - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Шта Јасеновац значи Хрватима 

Емисија "Печат", од Радио Телевизије Републике Српске, која је емитована 29. јануара 2015. говори о томе шта Јасеновац значи у Хрватској, држави где се налази мјесто и некадашњи логор смрти, где је 1941-1945 убијено преко 700.000 људи, највише Срба, а онда и Жидова, Рома и Хрвата комуниста.

 

Од подсјећања и опомене на Јасеновачко зло у Хрватској је остало онолико колико мора да историја не би била до краја понижена.  Као да умањивање броја жртава није било довољно, прешло се на поптуну негацију па се све чешће могу чути опасни гласови који отворено кажу да је Јасеновац умјесто клаонице за Србе био радни логор у коме се полагао возачки испит и рекреативно играо фудбал. Умјесто да се на помен прекланих душа стоји мирно или макар ћути, од високопозиционарног свешетника Римокатоличке цркве и угледног хрватског новинара стижу поруке на које се у Хрватској не реагује, а у Европи ћути.

На трагу свог узора, Алојзија Степинца, др Стјепан Разум, директор архива католичке надбискупије, који је саставни дио „Хрватског државног архива“, на челу је друштва које жели да сруши, како каже великосрпски мит о Јасеновцу. Поред њега у емисији су говорили становници Загреба, укључујићи и младе људе, интелектуалце, оне на којима је будућност. Нико од интервјуисаних становника Загреба није показао довољно знања нити жеље да се чује истина о Јасеновцу.

Иначе у Хрватској, на путевима око мјеста Јасеновац не постоје путокази који би путнике намернике упутили на ово мјесто страшног зла, некадашње усташке државе НДХ. Чак, ни деца у средњошколском узрасту не долазе на ово мјесто да уче историју, која се не смије поновити. 

 

Аутор емисије је Денис Бојић.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
USTASKI ZLOCINI
JASENOVAC
HRVATSKI ZLOCINI


Skip Navigation Links