Хроника злочина у Босни и Херцеговини 1992-1995 - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Хроника злочина у Босни и Херцеговини 1992-1995УПОЗОРЕЊЕ: ФИЛМ ЈЕ ПРЕПУН ТЕШКИХ И МУЧНИХ СЦЕНА,
ПА СЕ НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ МАЛОЛЕТНИМ И ОСЕТЉИВИМ ОСОБАМА!

 

Документарни филм "Хроника злочина у Босни и Херцеговини 1992-1995" је прича о страдању српског народа у БиХ током рата, хронолошки поређана од 26. марта 1992. године када су војне снаге Републике Хрватске извршиле агресију на Сијековац, код Босанског Брода окупирајући град, потпомогнути локалнима паравојним јединицама ХОС-а. Приказани су злочини у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године када су муслиманске паравојне јединице "Зелене беретке" и "Патриотске Лиге" напали колону ЈНА која се у складу са споразумом муслиманских власти у Сарајеву и Команде Четврте војне области, у коме су посредовали представници међународне заједнице.

Исто тако су приказани злочини у Тузли 15. маја 1992. године, када су такође муслиманске паравојне формације напале колону возила ЈНА на Брчанскох малти, која се повлчачила из тузланске касарне у складу са споратумом локалних власти и официра ЈНА.

Затим злочини на Купресу, када су хрватске паравојне снаге напале целу купрешку околину 3. априла 1992. и ту починиле стравичне злочине. Такође су приказани злочини над србима у Подрињу односно источној Босни, а највише у Сребреници и околини, где су харале банде Насера Орића.

У филму се такође приказују злочини над Србима у западној Босни тј. Босанској Крајини, где су муџахедини заједно са војницима Петог корпуса муслиманске Армије БиХ починили злочине над заробљеним војницима Војске Републике Српске (Раде Рогић из Санског моста). Приказани су и злочини над Србима на Озрену и Возући 1995. године.

Овај филм је настао углавном од архивских материјала који су заробљени код муслиманских и хрватских снага у Босни и Херцеговини, али су најужасније сцене избачене, како би се уопште могло објавити.

 

 ЗЛОЧИНИ ХРВАТСКИХ СНАГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1991-1996

Видово село - Бравнице - Брадина - Купрес - Мостар - Мркоњић Град - Ледићи - Петровачка цеста

Чардак - Босански Брод - Челебићи - Дретељ - Олга Драшко - Милорад Пајчин - Брчански злочинци

Брчко - Љубушки - Орашје - Оџак - Цинцар - Младен Маркач - Анте Готовина - Добросав Парага

Од логора до логора - Одбрана Херцеговине - Јаук - Мостарска црква - Стан' Неретво - Тигар

Мате Бобан - Јадранко Прлић - Јусуф Празина - Дамир Крстичевић - Валентин Ћорић - Азра

 Миљенко Филиповић - Тихомир Блашкић - Иван Кораде - Крешимир Зубак- Младен Налетилић

Миливој Петковић - ХВО

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
HERCEGOVINA
HRVATSKI ZLOCINI
POSAVINA
DEVEDESETE
PODRINJE
BOSANSKA KRAJINA

Skip Navigation Links