Страдање Срба у средњем Подрињу - www.zlocininadsrbima.com


Емисија на препоруку


Страдање Срба у средњем Подрињу 

Слађана Зарић је ауторка документарног серијала "Страдање Срба у средњем Подрињу", који је емитован на Радио Телевизији Србије у љето 2016. године. То је прича о ужасима босанско-херцеговачког рата 1992-1995 и пакао кроз који су прошли невини србски цивили у средњем Подрињу, односно општине: Сребреница, Братунац, Зворник и Милићи. Муслиманске ратне јединице које је предводио Насер Орић, комадант 28. дивизије муслиманске Армије БиХ, починиле су стравичне злочине које су попримиле геноцидне размјере. Етнички је очишћено преко стотину села које су имали релативну или апсолутну већину са србским становништвом.

У првом наставку, овог документарног серијала, ауторка се бави селом Ратковићи, у општини Сребреница, на истоку Босне и Херцеговине. Ово село је прије рата, према попису имало 340 Срба, док 20 година касније нема никога, а из кућа расте маховина и дрвеће.

Рано јутро, 21. јуна 1992. јаке муслиманске снаге из сусједног муслиманског села Осмаче, напале су своје комшије Србе у Ратковићима и направиле стравичан покољ. Народ је кренуо ка Дрини, тражећи спас, али тамо су упале у замку и сви су били побијени. Они који су кренули ка Грабовачкој ријеци успјели су се извући. Све србске куће и помоћни објекти су били опљачкани и запаљени. Тек сљедеће године у мају мјесецу, започела је ексхумација србских лешева, који нису били сахрањени. Касније су жртве из Ратковића сахрањене у селу Факовићи.

У првом наставку говори се о страдању Живана Продановића, кога су Орићеви војници заробили 21. јуна 1992. а потом одвели поље близу села, гдје су га стравично мучили. Након чега је смртоносне хице испалио Изет Арифовић, војник 28. дивизије муслиманске Армије БиХ.

У овом документарцу говоре и преживјели свједоци:

  • Маринко Богићевић, из села Ратковићи.
  • Мића Павловић, из села Ратковићи.
  • Добрина Продановић, из села Ратковићи.Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
PODRINJE
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
SREBRENICA
ZVORNIK
DEVEDESETE


Skip Navigation Links