Сребреница - издани град - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Сребреница - издани град 

Документарни филм "Сребреница - издани град" је норвешки филм који говори о дешавањима у Босни и Херцеговини 1992-1995, са главним аспектом на општину Сребреница за време босанско-херцеговачког рата.

Норвешки редитељ Оле Флум са овим филмом жели да разбије мистификацију око дешавања у Сребреници јула 1995. коју су западни медији злоупотребили на најгори могући начин лажирајући догађаје како би Војску Републике Српске представили као кољаче, а Србе као геноцидан народ. Ово је уствари била жеља америчке администрације.

Овај филм заправо показује да је ратно руководство муслиманских власти у Сарајеву на челу са Алијом Изетбеговићем уствари жртвовало Сребреницу, тачније њене житеље, како би се сакрили злочини муслиманске војске који су почињени над српским цивилима 1992-1993, када је убијено преко 3.200 цивила у Сребреници и околини, а преко 100 српских насеља је опљачкано, спаљено и уништено. Муслиманске убице је предводио крвник Насер Орић, комадант 28. дивизије муслиманске Армије Босне и Херцеговине.

Тако се после рата дошло до фрапантних података да је у Сребреници убијено јула 1995. наводно више од 8.000 муслимана, што је више светских и домаћих стручњака оповргло чињеницама, а у Хашком трибуналу није доказано да је у Сребреници јула 1995. године убијено више од 1.920 муслимана читаво време рата.

Наредних година западни медији, које су предводили ББЦ и ЦНН стално су ширили лажне податке у вези Сребренице и дешавања за време босанско-херцеговачког рата 1990-их.

О трговини Сребреницом и надуваним подацима у вези муслиманских жртава у филму говори и Хакија Мехољић, заменик Насера Орића у Сребреници, који је разговарао у пролеће 1995. лично са Алијом Изетбеговићем где је тражио од њега да се одреди ко ће да преживи, а ко да буде ликвидиран од српске војске, када они уђу у град. Мехољић је то одбио да уради.

У овом филму се гооври о томе како је мисија УН за Босну и Херцеговину помагала Насера Орића, тако што су из авиона бацали му наоружање, са којим је он ишао у пљачку и етничко чишћење околних српских села. Приказани су аутентични снимци Орићевих недела.

Иначе, Република Србија није желела да откупи филм "Сребреница - издани град" од Фулма. На српским медијима је два пута јавно приказан, једном 12. јула 2012. на РТС, а други пут 2. јула 2015. на ТВ Прва.

Норвешка јавност након приказивања овог филма је била запрепашћена и подељена, а редитељ Фулм је имао великих проблема од НВО који су желели његово хапшење.РАТ И ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 1992-1995

Бјеловац -Босански Брод - Добровљачка - Брадина - Јама Казани - Кравица - Кукавице

Купрес - Орашје - Наташа и Милица - Чагаљ - Чардак - Скелани - Смолућа - Намјерна Сила

Петровачка цеста - Брчко - Каменица - Шеве - Силос - Бихаћки логор - Виктор Бубањ

Оџак - Брежани - Челебићи - Чајниче - Ристовићи - Силовања - Бреза - Горажде - Кнежевићи

Башчаршија - Јошаница - Сердари - ХВО - Бањалучке бебе - Тузла - Бравнице - Мостар

Чемерно - Јабука - Слађана Кобас - Породица Голубовић - Фочанска села - Сарајевска Голгота

Олга Драшко - Мирјана Драгичевић - Пофалићи - Страхиња Живак - Јесен - Јука Празина

Љубомир Млађеновић - Без дистанце - Драган Васић - Ејуп Ганић - Алија Изетбеговић

Мушан Топаловић - Рамиз Делалић - Расим Делић - Ахмет Сејдић - Мурат Шабановић

Сакиб Махмуљин - Насер Орић - Харис Силајџић - Ураган - Дретељ - Ледићи

 ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SREBRENICA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
PODRINJE
BOSNA
BOSNA I HERCEGOVINA
DEVEDESETE

Skip Navigation Links