Спавам на мјесту покоља - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Спавам на мјесту покоља 

Документарни филм "Спавам на мјесту покоља" је прича о судбини породице Радмиле Крстовић (р. Цвијетић), којој су муслиманске ратне јединице убиле оца Винка и мајку Драгицу Крстовић, стрица Милоша.

7. и 8. јуна 1992. године муслиманске формације су напале сарајевску општину Трново и околна српска села:  Требечај, Ледићи, Лисовићи, Горња и Доња Пресјеница, Страјишта, Кијево и Шкипов гај, Рајски до и Годињске баре... У српском селу Ледићи су побијени готово сви мјештани, од дјеце до стараца. Маљевима и ножевима у Ледићима је усмрћено девет чланова породице Тешановић, од којих је најмлађи Милан имао свега 11 месеци, а убијено је и десет чланова породице Васић, међу којима и старица Савка Васић, рођена 1914. године.

Једна од првих кривичних пријава за злочине у Трнову поднесена је још 4. августа 1992. године за масакр над 23 цивила из породица Цвијетић, Шеховац, Самарџија и Крављача, који је извршен 7. и 8. јула 1992. године у селима Горња и Доња Пресјеница и Страјишта. За тај злочин терете се Етхем Едо Годињак, предратни начелник полиције у Трнову и ратни носилац "Златног љиљана", Хајрудин Пљоскић, звани Лело, Муниб Адемовић, Хајрудин Елезовић, Исмета Колар, звана Невенка, те Шефик Карић и Хамдо Карић звани Хамо.

Они су убијли следеће српске цивиле, старости између 60 и 87 година, од 7. до 8. јуна 1992. године у Пресјеници и Страјиштима:
1. Цвијетић Милош
2. Цвијетић Винко
3. Цвијетић Драгица, супруга Винка
4. Цвијетић Душан, 61 година
5. Цвијетић Зорка, супруга Душана
6. Цвијетић Драгица, супруга Обрена, 86 година
7. Шеховац Коста, преко 85 година
8. Шеховац Јованка, непокретна, стара 83 године
9. Шеховац Мирко
10. Шеховац Танкоса
11. Шеховац Обрен
12. Шеховац Раде
13. Васковић Јово
14. Љубоје Ристо
15. Љубоја Стака
16. Поповић Јанко
17. Поповић Јанкова супруга
18. Крављача Мирко, стар 87 година
19. Крављача Миркова супруга
20. Крављача Перо
21. Данило Пуцар
22. Штака Аранђија


Агонија преживјелих цивила се наставила и након овог злочина. Преко 30 цивила је одведено у логоре из којих се многи нису вратили. Доста је Срба страдало док су се крили по шумама. Неки од њих су након 45 дана успјели да се преко Кијева пребаце на српску територију.

 

Филм је снимио, режирао и монтирао Недељко Жугић 2012. године.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SARAJEVO
MUSLIMANSKI ZLOCINI
BOSNA I HERCEGOVINA
BOSNA
DEVEDESETE


Skip Navigation Links