Сарајево - логори за Србе - www.zlocininadsrbima.com


Документарни филм


Сарајево - логори за Србе 

Документарни филм "Сарајево - логор(и) за Србе" који је урађен у продукцији Савеза логораша РС, који је направљен уз стручну помоћ Документационог центра из Београда, говори о страдању више од 6.500 Срба у 126 сарајевских логора, од 1992-1996. године. Укупан број настрадалих Срба у Сарајеву 1990-их, према до сада обрађеним подацима Института, износи 8.504, док се још 856 води као нестало. У филму се говори о злочинима које су организовале, извршиле и ћутале муслиманске власти у Сарајеву током и после рата.

Овај документарац прави ретроспективу неких важнијих догађања из 19. и 20. столећа која су се дешавала у Сарајеву и БиХ.


- Силос (логор Силос у Тарчину) је био концентрациони логор за Србе којим је управљала муслиманска Армија БиХ од 1992. до 1996. године. Логор „Силос" се налазио у пријератном житном силосу у насељу Тарчин, општина Хаџићи поред Сарајева. Отворен је 11. маја 1992, а затворен истог датума када и Аушвиц 27. јануара 1996. године, односно два мјесеца након парафирања Дејтонског мировног споразума. У логору Силос је било заточено 600 српских цивила, од чега су 24 умрла као посљедица физичког злостављања, пребијања, тортура и мучења глађу.


- Казани су јама која се налази на локацији Богушевац у сарајевском насељу Бистрик, општина Стари град. Од средине 1992. до октобра 1993. године над Казанима су вршена убиства Срба чија тијела су потом бацана у јаму. Убиства Срба су вршили припадници 10. брдске бригаде муслиманске Армије БиХ, којом је командовао предратни сарајевски криминалац Мушан Топаловић звани Цацо. Срби су довођени изнад јаме гдје су убијани ватреним и хладним оружјем, након чега су њихова тијела бацана у јаму.

- Виктор Бубањ је логор за мучење Срба, који се налазио на месту некадашње касарне ЈНА истог назива. Ту су припадници муслиманске Армије БиХ током рата починили страшне злочине и мучења Срба. За овај логор су знали све важније личности у политичком животу БиХ.


У оптужници против бившег припадника 10. брдске бригаде муслиманске Армије БиХ Самира Бејтића, он се терети да је у децембру 1992. на Казанима из пиштоља убио незаконито мобилисаног српског цивила Зорана Вучуревића, чије тијело је посуо разријеђивачем и запалио га. Терети се и за убиство још двојице Срба, Душка Јовановића и Ергина Николића. Према оптужници, Самир Бејтић је учествовао у премлаћивању Јовановића и Николића који су том приликом убијени и бачени у јаму. Бејтић се терети да је претходно бацању у јаму, одсјекао главу Ергина Николића.
Да се не заборави и не понови!


Оцените нам овај чланак:

Tags:
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA
MUSLIMANSKI ZLOCINI
DEVEDESETE


Skip Navigation Links